banner56

Öğrenci yetenekli Öğretmen farkında

Bağcılar’da okuyan üstün yetenekli öğrencileri ortaya çıkarmak amacıyla öğretmenlere eğitim verildi. Eğitim sonunda düzenlenen seminerde, üstün yetenekli çocukların sorunları ve geleceği konuşuldu

Öğrenci yetenekli  Öğretmen farkında
Eğitime destek amaçlı yapılan çalışmalara bir yenisini daha ekleyen Bağcılar Belediyesi ilçede öğrenim gören öğrencilerin arasından üstün yetenekli olanları belirlemeyi amaçlıyor.

Bağcılar Belediyesi Enderun Yetenekli Çocuklar Merkezi ve İlçe Milli Müdürlüğü’nün ortalaşa hazırladığı ‘Yeteneğim geleceğim’ proje kapsamında öğretmenlere eğitim verildi. ‘Öğretmen farkında, öğrenci yetenekli’ başlık eğitim programına görülü 160 öğretmen katıldı. Üstün yetenekli öğrencileri tespit etmek amacıyla verilen eğitim sonunda bir seminer düzenlendi.



Seminere konuşmacı olarak Yrd. Doç. Dr. Faruk Levent, Yrd. Doç. Dr. Feyzullah Şahin,
Bağcılar RAM Müdürü Şükrü Yılmaz ve öğrenci velisi Çiğdem Elikara katıldı.
Bağcılar Kültür Merkezi’nde düzenlenen programı Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Yılmaz, öğretmenler ve yetenekli çocukların aileleri izledi.

Enderun Önemli Bir Mekteptir
Seminerin açılış konuşmasını yapan Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı ilçede 200 bin öğrencinin eğitim gördüğünü belirterek, “Belediye olarak verdiğimiz en güzel hizmet eğitime verilen destektir. Enderun Yetenekli Çocuklar Merkezimiz, eğitimde farkındalığı göstermek adına önemli bir çalışmadır. Enderun, 550 yıl boyunca Osmanlı’da devletin en seçkin memur ve yöneticilerin yetiştiği bir önemli bir mekteptir. Bizim Enderun’da tarihteki aslına uygun bir şekilde hizmet edecek, Bağcılar’daki yetenekli çocukları yetiştirecektir. Bu projede yer alarak, yetenekli çocukların ortaya çıkmasına destek veren tüm öğretmenlerimize teşekkür ediyorum” diye konuştu.
İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Yılmaz da yaptığı konuşmada yetenekli öğrencilerin ortaya çıkması adına bu projenin çok önemli olduğuna vurgu yaptı.

Osmanlı’yı Ayakta Tutan Sistem
Seminerde ilk konuşmayı yapan Yard.Doç. Dr. Faruk Levent, Osmanlı zamanında yetenekli çocukların eğitim gördüğü Enderun Mektebi’nin önemine değindi. Osmanlı İmparatorluğu’nun ayakta durmasının temel sistemlerden biri tanesinin Erderun Saray Okulları olduğunu söyleyen Faruk Levent; “Enderun II. Murat zamanında 15.yüzyılın ortalarında kuruldu. Gerçek yapısına da Fatih Sultan Mehmet zamanında kavuştu. Enderun’a devrişme dediğimiz Hıristiyan ailelerin çocukları alınıyor. Birçok testten geçen bu çocukların fiziksel kusuru olmaması, güçlü yapılı olmasına dikkat ediliyor. Eğer bir ailenin tek çocuğu varsa almıyorlar. İki çocuğu olanın da ilkini alıyorlar. Enderun’da yetişen bu çocuklar devletin en üst kademelerinde bile görev yapabiliyor. Buna en iyi örnek Kanuni Sultan Süleyman zamanında Sadrazam olan Sokullu Mehmet Paşa’yı verebiliriz” diye konuştu. Faruk Levent, Enderun’un zaman içinde dış mihrakların oyunlarıyla gerçek yapısının bozulduğunu belirterek, 1 Temmuz 1909 yılında bir fermanla lav edildiğini sözlerine ekledi.

Yard. Doç. Dr. Feyzullah Şahin de üstün yetenekli çocukların tespit edilmesinde bilimsel çalışmayı slayt gösterisiyle anlattı. Öğretmenlerin sınıflarında ortaya çıkardığı üstün yetenekli çocuklara farklı bir eğitim verilmesi gerektiğini söyleyerek, “Bu çocukların daha sağlıklı eğitim görebilmesi için yürürlükte olan müfredatın dışına çıkılarak, çocuğun özelliklerine bir çalışma yapması gerekiyor” dedi.
Bağcılar RAM Müdürü Şükrü Yılmaz’da üstün yetenekli çocukların eğitimi için sadece öğretmenlerin değil, ailelerle birlikte çalışılması gerektiğini söyledi.

Seminere katılan veli Çiğdem Elikara’da iki çocuğunun olduğunu söyleyerek, “İlk başlarda çocukların eğitim konusunda çok zorluk çektim. Nasıl davranacağımı bilemiyor, sordukları sorulara cevap veremiyordum. Bağcılar Belediyesi’nin kurduğu Enderun Yetenekli Çocuklar Merkezi’ne başvurduk. Çocuklarım burada aldıkları eğitimle birçok sorunumuz çözdük” diye konuştu.
Konuşmaların ardından seyirciler merak ettikleri soruları konuklara sorarak bilgi aldılar. Program sonunda eğitime katılan öğretmenlere sertifikaları verildi
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner17

banner15

banner11