banner56

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “ Kadın erkek eşit değil farklıdır”

Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan okuyucuları ile bir araya geldi. Kadın ve Aile Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen programa özellikle kadınlar yoğun ilgi gösterdi.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “ Kadın erkek eşit değil farklıdır”
Bağcılar Belediyesi kültür sanat etkinlikleri çerçevesinde her ay düzenlenen okur- yazar buluşmalarına Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan katıldı. Kadın Aile Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen programa gelen kadın okuyucular yoğunluktaydı.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan, kitap yazmaya edebi bir yapıt olmasından ziyade insanlara nasıl faydalı olabilirim düşüncesiyle başladığını söyleyerek “Mesleğimiz gereği insanlarla yüz yüze görüşerek sorunlarına çözüm arıyoruz. İnsan psikolojisi üzerine birçok kitabım var. 2005 yılında yazdığım Kadın Psikoloji kitabında kadın beyni ile erkek beyni arasındaki farklılığı ortaya çıkarmak istedim. O dönemlerde kadın ve erkek beyninin farklı çalışmadığı tezi savunuluyordu. Kadının biyolojik doğası ile erkeğin biyolojik doğası birbirinden çok farklıdır. Kadın ve erkeğin eşit olmadığını ancak farklı olduğunu bilimsel olarak açıklamamız gerekiyordu. Bu kitapta bunu ele aldık. Bu görüş bilimsel çevrelerce kabul edilmeye başlandı” diye konuştu.

NARSİST GRUPLAR DA OLABİLİR

Söyleyişe katılan konuklardan birinin narsist bir kişiyle geçinebilmenin yolları var mıdır? sorusu üzerine Prof. Dr. Tarhan, “Son yıllarda California sendromundan bahsediliyor. Narsistin hareket noktası bu sendromdan başlıyor. Bu kişiler egosu yüksek ve bencildir. Kendilerini dünyanın merkezi görürler. Övgüyle beslenirler. Mütevazı rolü oynayan bir kibir şeklindedirler. Çıkarları çakıştığı zaman birdenbire değiştirir.” dedi. Narsist kişilerin adil olamayacağını söyleyen Nevzat Tarhan; “Vücuttaki en narsist hücre kanser hücresidir. Bütün hücrelere zarar verdiği gibi doyumsuzdur. Ve hızla büyümek isterler. Ayrıca grup narsistleri de vardır. Bunlar bir cemaat, bir siyasi parti ve bir futbol takımı da olabilir. Napolyon ve Hitler birer narsistir. Mesala Hitler başarılı olamayacağını anlayınca canına kıydı.” dedi.

ELALEME GÖRE ÇOCUK YETİŞTİRMEYİN

Prof. Dr. Nevzat Tarhan çocukların yetiştirilmesinde anne ve babanın rolünün çok önemli olduğunu söyleyerek, “Onların her dediğini yapmamalıyız. Çocukların her dediğine evet dersek onları birer narsist yetiştiririz. Disiplin ve kontrollü bir sevgi ile onları geleceğe hazırlamalıyız” dedi. Tarhan, çocukların yetişmesinde ve yönlendirilmesinde “Elalem ne der?” tarzıyla hareket edilmesinin farklı sonuçlar doğuracağını belirterek, “Bu uyarılar çocukların özgüvenini kaybeder. Hayatını kendileri için değil başkaları için yaşamaya başlar. Ve bu da insan psikolojinde önemli sıkıntılar oluşturur dedi.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan, programa katılan konuklara seslenerek, “Bana soran, sorgulayan ve kitap okuyan bir grupla sohbet etmenin mutluluğunu yaşattınız. Sizlere çok teşekkür ederim” diyerek söyleşiyi tamamladı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner17

banner15

banner11