banner56

İbn-i Sina ateist değildir

Özellikle tıp alanında yazdığı kitapları Batı üniversitelerinde uzun yıllar ders kitabı olarak okutulan İbni Sina Bağcılar’da düzenlenen bir programla anıldı. İbni Sina’yı anlatan Prof. Dr. Ömer Mahir Alper, “İbni Sina ateisttir” şeklindeki bazı eleştirilere karşı çıktı.

İbn-i Sina ateist değildir
Özellikle tıp alanında yaptığı çalışmalarla yaşadığı dönemi aşan bir üne sahip olan İbni Sina Bağcılar’da düzenlenen bir programla anıldı. Bağcılar Belediyesi ile İbni Sina Anadolu Lisesi’nin ortaklaşa gerçekleştirdiği programda, İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Felsefesi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ömer Mahir Alper İbni Sina’nın hayatını, tıp, felsefe ve astronomi alanındaki çalışmalarını anlattı.

Mehmet Akif Ersoy Kültür Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen programa yoğun ilgi yaşandı. Özellikle felsefi görüşlerinden dolayı, bazılarının, “İbni Sina ateistti” şeklindeki yaklaşımlarına karşı çıkan Alper, “İbni Sina kesinlikle ateist değildir” dedi.

“Bin yıl önce yaşamış birini şu anda bile bütün dünya konuşabiliyorsa bu onun düşüncesinin büyüklüğünün kanıtıdır” diyen Alper, İbni Sina üzerine Batı dünyasında çok sayıda çalışma bulunduğunu sadece İngilizce çalışmaların diğer bütün dillerden daha fazla olduğuna dikkat çekti.

İbni Sina’nın 7 yaşında hafız olduğunu 17 yaşına geldiğinde ise döneminin tıp uzmanlarının kendisinden istifade etmeye başladığını anlatan Alper, özellikle tıp kitaplarının uzun yıllar Batı üniversitelerinde ders kitabı olarak okutulduğunu söyledi.

İBNİ SİNA KİMDİR?

Türk-İslam bilim adamlarından olan İbn-i Sina 980 yılında Buhara yakınlarındaki Afşara'da doğdu. Batı dünyasında Avicenna olarak tanınan İbni Sina, özellikle tıp, matematik, astronomi üzerine önemli araştırmalarda bulundu ve çağlar aşan bir üne kavuştu. Farklı alanlarda pek çok eser veren İbni Sina, özellikle tıp alanında yaptığı çalışmalarla İslam dünyasının yanı sıra Ortaçağ Avrupası’nı da etkiledi. İbni Sina’nın Tıbbın Kanunu, Şifa Kitabı (Kitabü’ş Şifa) gibi eserleri, Latince’ye çevrilerek Batı üniversitelerinde uzun yıllar ders kitabı olarak okutuldu. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner17

banner15

banner11