banner56

Mehmet Akif’in Başyazarlığını Yaptığı Sebilürreşad’ın 10. Cildi Çıktı

Bağcılar Belediyesi’nin kültür hizmeti olarak yayımladığı, İstiklal Marşı Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un başyazarlığını yaptığı Sıratımüstakim dergisinin 10’uncu cildi Sebilürreşad adıyla yayımlandı. Şimdiye kadar 9 cildi çıkan ve yoğun ilgi gören Sebirülreşad’ın 10’uncu cildi 13 Mart 1913 – 4 Eylül 1913 tarihleri arasını kapsıyor. Dergi, milli mücadele sırasında da Ankara ve Anadolu’nun gür sesi olmuştu.

Mehmet Akif’in Başyazarlığını Yaptığı Sebilürreşad’ın 10. Cildi Çıktı
 Bağcılar Belediyesi’nin edebiyat ve kültür yaşamımıza zenginlik katması amacıyla yayımladığı Sıratımüstakim Dergisi’nin 10’uncu cildi de çıktı. Sebilürreşad adıyla yayımlanan 10’uncu cilt 417 sayfadan oluşuyor. Mütefekkir ve mütercim olan Ahmed Naim’in “Felsefe: Ahlak-ı İslamiyyenin Esasları 12” başlıklı yazısıyla başlayan cilt, Hindistan’dan Balkanlar’a; Trablusgarp’tan Rusya’ya kadar yaşanan muharebelere yer veriyor. Cildin büyük bir bölümünü ise fıkıh, fetva, felsefe, edebi yazılar ve hutbeler oluşturuyor.


“MİLLİ MÜCADELEYE KATKISIYLA DİKKAT ÇEKTİ”

İkinci Meşrutiyet’in ilanının hemen ardından çıkarılmaya başlanan Sıratımüstakim Dergisi’nin ilk 182 sayısı Sıratımüstakîm ismiyle sonraki 459 sayısı ise Sebilürreşad adıyla olmak üzere toplam 641 sayı çıkarıldı. Eşref Edip Fergan tarafından çıkarılan ve Mehmet Akif Ersoy’un başyazarlığını yaptığı dergi, milli mücadeleye katkısıyla da dikkat çekti. Dergide Akif’in şiirleri ve vaazları yer alıyor. 1925 yılında kapatılan dergi, 1948 yılından itibaren yine Eşref Edip Fergan tarafından çıkarılmaya başlandı ve 1966’ya kadar Sebilürreşad ismiyle yayınlandı. Derginin Osmanlıca olarak 1925 yılına kadar yayımlanan 641 sayılık ilk dönemi Bağcılar Belediyesi tarafından günümüz alfabesi ile yayın dünyasına kazandırılıyor. Bu kapsamda derginin ilk sayıları 10 cilt halinde kitaplaştırıldı. Bağcılar Belediyesi desteğiyle Araştırmacı-Yazar M. Ertuğrul Düzdağ yönetiminde günümüz alfabesiyle yayım hayatına kazandırılan derginin 10’uncu cildinin Yayın Koordinatörlüğü’nü Bağcılar Belediye Başkan yardımcısı Kenan Gültürk yapıyor.

“ANKARA’NIN VE ANADOLU’NUN SESİ OLDU”

Mehmet Akif’i rahmet ve minnetle andıklarını ifade eden Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, Kurtuluş Savaşı sırasında Anadolu’yu dolaşarak verdiği vaazlarla milleti aydınlatan Akif’in eserleriyle ölümsüzleştiğini ifade etti. Sebilürreşad dergisinin Meşrutiyet’ten Cumhuriyet’e kadar yakın tarihimizin belgesi olma özelliği taşıdığını belirten Çağırıcı, “Milli mücadele döneminde Ankara’nın ve Anadolu’nun sesi olan Sıratımüstakim dergisinin 10’uncu cildi Sebilürreşad’ı aynı ruh ve duyguyla yeniden yayın hayatına kazandırmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Kaynak niteliğindeki eserin geçmişten vereceği bilgilerle geleceğimizi aydınlatacağına inanıyorum” şeklinde konuştu. 

Güncelleme Tarihi: 28 Aralık 2017, 12:23

Sarıyer Haber Gazetesi

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner17

banner15

banner11