banner56

Çağırıcı “Artık Bize Her Yer Belediye“

Modern ortak yaşam alanlarının inşa edildiği sosyal ve kültürel projelerin hayata geçirildiği Bağcılar’da ulaşım konusunda da önemli projeler hizmete sunuluyor. Bağcılar - Zeytinburnu Tramvay Hattı ve Başakşehir - Bağcılar Kirazlı - Otogar Metro Hattı’nı hizmete alınmasının ardından 18 km’lik Mecidiyeköy - Kağıthane - Alibeyköy - Mahmutbey arası ikinci metro hattının inşaatının başlatılması heyecanını yaşıyor.

Çağırıcı “Artık Bize Her Yer Belediye“
İstanbul’un en kalabalık ilçesi olan Bağcılar, son yıllarda gerçekleştirilen alt ve üst yapı projeleri ve sosyal projeler, eğitim yatırımları ve kentsel dönüşüm hamlesi ile İstanbul’un gelecek vaad eden ilçesi oldu.

Lokman Çağırıcı, Bağcılar Belediye Başkanlığının yanı sıra Marmara Belediyeler Birliği Başkan Vekili, Türk Dünyası Belediyeler Birliği Başkan Yardımcısı, Dünya Yerel Yönetim ve Demokrasi Akademisi (WALD) Yönetim Kurulu Üyesi, Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Ortadoğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı (UCLG- MEWA) Saymanlığı görevlerini yürütüyor.

Bağcılar Belediyesi’nde başarılarla dolu 8 yılı geride bırakan Başkan Lokman Çağırıcı’yla, bir zamanlar varoş kavramıyla anılan, şimdi projeleri örnek alınan ve Türkiye’ye kentsel dönüşüm dersi veren Bağcılar’ı ve yeni hedeflerini konuştuk….

Bağcılar’da AB projeleri, kalkınma Ajansı projeleri başta olmak üzere yüzlerce sosyal projeyi hayata geçirdiniz. Engelliler Sarayı ve Kadın ve Aile Kültür Sanat Merkezi bu projeler arasında dikkat çekenler arasında yer alıyor. Bu konudaki düşüncenizi öğrenebilir miyiz?

İstanbul’un fatihi Fatih Sultan Mehmet Han’ın “Hüner bir şehri yaşanılır kılmaktır, oda yetmez, orada yaşayanları mutlu kılmaktır” sözünü bir düstur olarak kabul ettiğimiz için bizim yönetim anlayışımızda bireyin mutluluğu çok önemlidir. Bireyin mutluluğu ailenin mutluluğuna, ailenin mutluluğu da toplumun huzuruna vesile olur.

“KADIN VE ENGELLİLERE POZİTİF AYRIMCILIK YAPIYORUZ”

Biz biliyoruz ki; Çocuğu gülmeyen, kadını güvende olmayan, gencinin umutlu olmadığı bir yerde toplumun huzurundan bahsedilemez. Engellisi mutlu olmayan bir yerde huzurdan bahsedilemez.

Belediye olarak kadın ve engellilere pozitif ayrımcılık yapıyoruz. Bağcılar Belediyesi Engelliler Sarayı’nda açtığımız kurslarla yüzlerce engelli kardeşimize meslek öğretiyoruz. Engel gruplarına göre yapabilecekleri meslekleri öğrettiğimiz engelli kardeşlerimiz yeni meslekler öğreniyor.

Bununla da yetinmiyorlar iş sahibi oluyorlar. Engelliler Sarayı’nda İstanbul Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen, Engelliler Akademisi ve Engelsiz Eğitim projelerinin uygulandığı farklı engel gruplarında engelli kursiyerimiz eğitim aldı. Geçtiğimiz Nisan ayından itibaren “kekeme ve konuşma bozukluğu” olan kişilere de kurs imkanı sağlamaya başladık.

Merkezde konuşma bozukluğu, kekemelik, hızlı konuşma, tutukluluk ve artikülasyon problemi olan herkese eğitim veriyoruz. Bağcılar Meydanı’nda inşa ettiğimiz Kadın ve Aile Kültür Sanat Merkezi’nde İŞKUR ve Halk Eğitim Merkezi ile ortaklaşa meslek edindirme kursları düzenliyoruz. Kursta kadınlara, 2.5 aylık periyotlarla; hasta ve yaşlı bakımı, aşçılık, çağrı merkezi operatörlüğü, dikiş nakış kursu, çocuk bakımı gibi yaklaşık 60 farklı branşta eğitimler veriliyor. Kadınlara yönelik psikolojik danışmanlık hizmeti veriyoruz. Merkezimizdeki kurslara yaklaşık 2.000 kadın geliyor.

“RAYLI SİSTEMDEN EN ÇOK İSTİFADE EDEN İLÇELERDEN BİRİYİZ”

Bağcılar artık önemli yatırımlarla öne çıkan bir ilçe haline geldi. Önümüzdeki yıllardaki Bağcılar’ı nasıl anlatabilirsiniz?

Bağcılar halkının daha hızlı ve daha konforlu ulaşım imkanına kavuşması için yatırımlarımıza devam ediyoruz. İnanması çok güç ama Cumhuriyetin 100. Yılını kutlayacağımız 2023 yılında Bağcılar 1 tramvay hattı ve 6 metro hattı ile ulaşım meselesini tamamen çözmüş olacak.

Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla 2006 yılında Bağcılar - Zeytinburnu Cadde Tramvayı’nı, 2013 Temmuz ayında da Olimpiyatköy - Başakşehir - Bağcılar Kirazlı - Otogar Metro Hattı’nı hizmete aldık.

18 km’lik Mecidiyeköy - Kağıthane - Alibeyköy - Mahmutbey Metro Hattı’nın sözleşmesi Aralık ayında imzalanarak inşaatına başlandı. 2017 yılında hizmete alınması hedefleniyor. Bağcılar, Büyükşehir Belediyesi’nin raylı sistem yatırımlarından en çok istifade eden ilçelerinden biri olacak. Ulaşım hizmetleri başta olmak üzere, Bölge Parkımız, Gençlik Merkezimiz için İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Kadir Topbaş’a çok teşekkür ediyorum.

2023 VİZYON HEDEFİMİZ; “KONGRE VE TİCARET ŞEHRİ BAĞCILAR”

Bağcılar’ın 2023 vizyon hedefi nedir?

Avrupa otobanı ve havaalanı aksı üzerindeki ilçemizde, kentsel dönüşüm ile otopark meselesi çözülmüş olacak, yeşil alanlarımız da Avrupa standartlarına ulaşmış olacak. İSTOÇ, MASSİT, OTOCENTER, AUTOMALL ile Bağcılar, İstanbul’da çok önemli bir yerde bulunuyor. Kentsel dönüşümün ardından ulaşım meselesini de çözecek olan ilçemizin 2023 Vizyon hedefi, “Kongre ve Ticaret Şehri Bağcılar”. O yüzden yeni sloganımızı “Yeni Gelecek Bağcılar” olarak belirledik.

Eğitim yatırımları ve okullaşma oranı ile ilgili neler söylersiniz?

1992’de 16 devlet okulu vardı. Şimdi 96’sı devlet okulu olmak üzere 116 okulumuzda 180 bin civarında öğrencimiz eğitim görüyor. Ayrıca Kemerburgaz Üniversitesi’nden sonra Medipol Üniversitesi Hastanesi de hizmete açıldı.

Üçüncü bir üniversitenin yüksek okul proje çalışmaları devam ediyor.21 yıl önce hiç kütüphanesi olmayan Bağcılar’da bugün 30 tane kütüphane bulunuyor. İnşa ettiğimiz 13 Bilgi Evi’nden yaklaşık 25 bin öğrencimiz faydalanıyor.

22 mahallemize yapmayı hedefliyoruz. Yetenekli çocuklarımız için Enderun Yetenekli Çocuklar Merkezi’ni hizmete açtık ve 200 civarında öğrencimiz burada özel eğitim alıyor. Kültürel etkinlikler, toplantı ve konferanslar için Halk Sarayı, Bağcılar Kültür Merkezi, Mehmet Akif Kültür Sanat Merkezi’ni inşa ettik. İstanbul Kalkınma Ajansı’nın, “2012 Yılı Kar Amacı Gütmeyen Kuruluşlara Yönelik Bilgi Odaklı Ekonomik Kalkınma Mali Destek Programı” kapsamında desteklediği projeyle ilçemiz sınırları içerisinde 64 noktada Wi-Fi ile güvenli ücretsiz internet hizmeti sunuyoruz.

Düzenlediğiniz uluslararası sempozyumlarla ilgili bilgi verir misiniz?
Bir ilçe olarak 2013 yılı içerisinde 3 tane uluslararası sempozyum düzenlemenin mutluluğunu yaşıyoruz. “Vefatının 5. yılında Aliya İzzetbegoviç Sempozyumu”, “Hoca Ahmet Yesevi Sempozyumu “, “Ulusaldan Yerele Babılai’den Bağcılar’a Küresel’den Yerele Medya Sempozyumu’’, “Balkan Savaşları’nın 100. Yılında Uluslararası Balkan Savaşları Sempozyumu”ndan sonra 2013 yılında da “Uluslararası Gümüşhanevi Sempozyumu”, “İbn Haldun Sempozyumu ve en son Bosna’da “Vefatının 10.Yılında Aliya İzzetbegoviç Sempozyumu’nu gerçekleştirdik. Ayrıca her ay onlarca kültür sanat programları düzenliyoruz.

“ARTIK BİZE HER YER BELEDİYE”

İlçe sakinlerine “Akıllı Belediyecilik Uygulaması” olan Elektronik Belge Yönetim Sistemi Projesi (EBYS) ile de ulaşabiliyorsunuz. Bu uygulamalarınızın belediye hizmetlerinize ne gibi katkısı oldu?

Akıllı belediyecilik uygulaması olarak Elektronik Belge Yönetim Sistemi Projesi (EBYS), Kayıtlı Elektronik Posta Sistemi (KEP) uygulamasına geçtik. Bağcılar Belediyesi olarak, Elektronik Belge Yönetim Sistemi (EBYS), Sanal Operatör uygulaması, Kayıtlı Elektronik Posta Sistemi (KEP) ve İnteraktif Meclis uygulamaları ile “Akıllı Belediyecilik” uygulamalarını en etkin şekilde kullanan belediyelerden biriyiz. Tabi buna sosyal medyayı da eklememiz gerekiyor. EBYS sistemi, evrakı ortadan kaldıran, hızlı ve şeffaf bir uygulama. Belediyede her hangi bir işi olan, herhangi biri başvurusunun aşamalarını internet üzerinden takip edebiliyor. Ben, belediye hizmetlerini cep telefonumdan takip edebiliyorum. İmzalanması gereken evraklar varsa, nerede olursam olayım onu elektronik imza ile imzalayabiliyorum. Yani artık bize her yer belediye…

Yine Sanal Operatör ve KEP uygulamalarımızla da daha kaliteli ve daha hızlı hizmet vermeyi amaçlıyoruz.

Gençliğe yönelik çalışmalarınız devam ediyor. Onlara yönelik bir çok projeye imza attınız. İlçenizde yaşayan gençlerin katılımından memnun musunuz?

Kapalı yüzme havuzumuzdan gençlerimiz ücretsiz yararlanıyor. Yakında ilçemiz 7 yüzme havuzuna kavuşacak. Bağcılar Meydanı’nda ‘8D Sinema Salonu ve Planetaryum inşa ettik. Ayrıca, Halk Sarayı'nın önüne “Bilim Müzesi” yapacağız. Yine, Yıldıztepe Mahallemizde İstanbul Büyükşehir Belediyemiz tarafından inşa edilen Gençlik Merkezi’nin açılışını yakında gerçekleştireceğiz. Toplam 8 bin 185 metrekarelik alana sahip olan Merkezimiz de önemli bir kültür ve spor alanı haline gelecek. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Kadir Topbaş’a katkılarından dolayı ayrıca teşekkür ediyorum. Yaz Kampları ve Yaz Spor Okullarımıza da binlerce öğrenci katılıyor.

“KENTSEL DÖNÜŞÜM BİR FIRSATTIR”

Kentsel Dönüşüm çalışmaları nasıl gidiyor, kaç bölgeyi riskli alan ilan ettiniz?

Kentsel Dönüşüm Projesi planlı ve programlı olarak devam ediyor. İyi bir analiz sürecinin ardından kentsel dönüşüm alanları ilan edildi. İstanbul’da ilk kez Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü’nü biz kurduk. 6306 Sayılı Kanun’un da çıkmasıyla kentsel dönüşüm projesi hız kazandı. Riskli alanlarda yeniden planlama çalışması yapıp, şehircilik ilkelerine uygun ada bazlı alt yapı da düşünülerek yeni projeler üretiyoruz. Bağcılar’da toplam 43 bin 340 parsel bulunuyor. Bunların yaklaşık 40 bini 500 metrekarenin altında.

Yani bina yapılması durumunda otoparksız binalar olacak. Biz böyle olmasını istemiyoruz. Parsellerin birleşmesi durumunda imar artışı vererek otoparklı bina yapımını teşvik ediyoruz. Göztepe, Kemalpaşa, Demirkapı, Evren, İnönü, Merkez, Sancaktepe ve Çınar mahallelerinin bir kısmı Kentsel Dönüşüm Alanı olarak ilan edildi. Yaklaşık olarak 8 bin bina 24 bin de bağımsız birim (bir binadaki daire sayısı) yenilenecek. Herkesin bulunduğu yerde kalmasını amaçlıyoruz. Yani yerinde dönüşüm. Bağcılar’ın cefasını çekenler, sefasını da sürecekler. Parsel birleşimleriyle inşa edilecek yeni yaşam alanlarıyla özellikle sokak arası yollara da ihtiyaç kalmayacak. Bağcılar’da yeni binalar asansörlü ve otoparklı yapılıyor. Bu şekilde İstanbul trafiği problemi de çözülecek.

Önümüzdeki yeni dönem için hazırladığınız projeler neler?

Öncelikle öğrencilerimizin ücretsiz yüzebileceği 7 tane kapalı yüzme havuzu inşaatlarını tamamlayacağız. Üzüm Bağı, Kiraz, Kayısı ve Kestane Bahçesinden sonra Fındık Bahçemizi hemşehrilerimizin istifadesine sunduk. Bağcılar halkı buralarda nostaljiyi yaşayıp komşuluk ilişkilerini geliştiriyor. Şimdi de Bitlisli hemşehrilerimizin talebi üzerine Ceviz Bahçesi projesini başlattık. Ulusal medyanın büyük bir kısmı Bağcılar’da bulunuyor. Bunun için de Yüzyıl Mahallemizde, Hürriyet ve Dünya Gazetesi’nin yanındaki alana Medya Parkı inşa edeceğiz. İçerisinde oturma alanları, çok özel bir restoranın da yer alacağı Medya Parkı’nda radyo ve televizyoncuların canlı yayın yapabilecekleri stüdyo da yer alacak. Burası basın mensuplarının buluşma adresi olacak. Burada ayrıca bir Basın Müzesi de düşünüyoruz.

“Bilim Müzesi”nin yanı sıra 1.500 kişilik, açılır kapanır tavanlı muhteşem bir amfitiyatro projemiz var.

Mahmutbey’de 26 bin metrekarelik alana Uluslararası düzeyde bir Kongre Merkezi projesi üzerinde çalışıyoruz.

İlçemiz havalimanına ve karayollarına yakın olması sebebiyle de büyük bir cazibe merkezi olma yolunda ilerliyor. Mahmutbey Köprüsü ile Basın Ekspres Yolu arasında kalan bölümde, Merkezi İş Alanı (MİA) bölgesi haline getirdik. MİA Alanında 3 tane beş yıldızlı otel hizmete açıldı. 13 tane 5 yıldızlı otel de yolda. MİA bölgemizi kongre vadisine dönüştüreceğiz.

Önümüzdeki yıl hazırladığımız diğer projelerimiz ise şunlar: Barbaros Mahallesi Bilgi Evi ve Spor Kompleksi, Demirkapı Katlı Otopark ve Pazar Alanı, Gözdepe Katlı Otopark ve Pazar Yeri, Hürriyet Kültür Merkezi, Kadın ve Çocuk Konukevi, Mahmutbey Aile Sağlığı Merkezi, Mahmutbey Trafik Eğitim Parkı, Hürriyet Mahallesi’nde Plevne Parkı.

Bağcılar Kaymakamlık binasını Yavuz Selim Mahallesi’nde inşa edeceğiz. Osmanlı ve Selçuklu mimari tarzda düşünüyoruz. Yeni belediye binamızı da Güneşli Mahallesi’nde mevcut binamızın bulunduğu yeri genişleterek inşa edeceğiz. Belediye binamız 26 bin metrekarelik alana yapacağız. Bunun 6 bin metrekaresi hizmet binası olacak geri kalanı da yeşil alan olarak tanzim edeceğiz.

Kaynak:İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA) 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner17

banner15

banner11