banner56

Muhtarlara 'TAK Kartal' anlatıldı

Kartal Mahalle Muhtarları ‘TAK Kartal’ ın (Tasarım Araştırma ve Katılım) konuğu oldu. Şehir Plancısı Faruk Göksu ve ekibi muhtarlara ‘TAK Kartal’ı sunum eşliğinde tanıttı.

Muhtarlara 'TAK Kartal' anlatıldı
 Tasarım Araştırma Katılım Kartal (TAK Kartal) muhtarlara tanıtıldı. Şehir Plancısı Faruk Göksu, muhtarlara TAK Kartal’ın kuruluşu, amacı ve çalışmaları hakkında sunum eşliğinde bilgi verdi.

 

Türkiye’de dönüşümün öncüsüyüz

 

Sunum öncesinde konuşan Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, deprem dönüşümünün liderinin Kartal Belediyesi olduğunu ifade etti. Başkan Altınok Öz, Türkiye’de deprem dönüşüm kelimesinin

ilk olarak Kartal Belediyesi tarafından konulduğunu vurgulayarak şöyle konuştu:  “Deprem dönüşümünde Kartal Belediyesi olarak lideriz.  Türkiye’de ilk deprem dönüşümü, yerinde dönüşüm kelimesini kullanan Kartal Belediyesi’dir. 2009 seçim bildirgemizde deprem dönüşüm nedeniyle evi yıkılıp ve yeniden yapacaklardan imar ve ruhsat harcı alınmayacak ibaresini kullanan ve seçim bildirgemize koyan da biziz.  Deprem Dönüşüm Müdürlüğü’nü kuran da Kartal Belediyesi’dir. Şu ana kadar 14 bin 296 kişiyi çürük ve depreme dayanıksız binalardan canlarını kurtardık.”

 

Kartal hızlı dönüşüm dinamiklerine sahip

 

İstanbul’da 39 ilçe olduğunu, Kartal’da gelecek 10 yıl içerisinde önemli ölçüde gelişme sağlayacaklarının altını çizen şehir plancısı Faruk Göksu ise yaptığı konuşmada şöyle konuştu:  “Kartal gelecek on yıl içerisinde önemli bir sıçrama yapacak. Burada Kartal’a özgü dönüşüm modelleri uygulanacak. Bu projeler Kartal’da uygulama kapasitesi olan projelerdir. Kartal’ın dinamizmi bunları sağlayacaktır. Bağcılar, Gaziosmanpaşa ve Bayrampaşa; Kartal kadar hızlı dönüşüm dinamiklerine sahip değildir. Kartal’da doğu batı ekseni çok iyi çalışıyor. Sahil yolu, E-5, TEM iyi çalışıyor. Kartal’da kuzey ve güney çalışmıyor. Kuzey-güney’in çalışması için Kartal’da her mahallede ring atmamız lazım. Yapılacak olan ringler ulaşımı rahatlatacak, ulaşabilirliği arttıracak. Önce ring olacak. İkincisi ise değeri arttırmak ve yaşamı kolaylaştırmak için vadileri yeniden kazanmamız lazım. Vadinin içindeki yerleşkeleri kenara alarak hem değer arttırmak, hem de kente yeni yaşam kuşakları açmak için bu çalışmalar yapıldı.”

 

Tasarıma, tasarımcıya ve vizyona ihtiyaç var

 

Bir şehrin ve kentin sağlıklı olabilmesi için tasarım, tasarımcı ve vizyona ihtiyaç duyulduğu vurgusu yapan Göksu konuşmasını şöyle sürdürdü: “Kentin sağlıklı olabilmesi için tasarım, tasarımcı ve vizyona ihtiyacımız var. O neden ‘TAK Kartal’ kuruldu. ‘TAK Kartal’ - Tasarım Araştırma Katılım baş harflerinden oluşan bir kavramdır. Yaşam ve kalitenin arttırılması için dönüşüm yapılmalı. Bilgi ve araştırmaya dayalı sorun çözmeliyiz. Beklentileri fikirleri paylaşan mahalleliyle… Artık bundan sonra dönüşüm olacaksa tasarım, araştırma ve katılım yoluyla sorunları hep birlikte çözmemiz lazım.  Sloganımız da fikirleri olan mahallelileri, yaratıcılığı olan tasarımcıları, becerileri olan gönüllüleri, geleceğim var diyen öğrenciler ile olanakları olan destekçileri bir araya getiren ortamdır ‘TAK’.”

 

TAK Kondular ve TAK Gezici otobüslerimiz olacak

 

TAK Kartal’ın çalışmaları ve programları konusunda da bilgi veren Şehir Planlamacısı Faruk Göksu, “Öncelikle programlarımızı oluşturuyoruz. Herkes fikirlerini sepete atıyor. Bu fikirler değerlendirilip programlara dönüşüyor. Programlarımızı açık çağrılarla yarışmalara açıyoruz. Takvimler oluşturuyoruz.  Süreçler yönetilecek ve sonra gönüllü çalışan tasarımcılara ödüller vereceğiz.  ‘TAK Gezici ve TAK Kondular’ mahallelere konulacak. Bunların içinde tasarımcılar olacak. Mahalleli TAK Kondular da konuşacaklar, tartışacaklar; mahallenin sorunlarına yönelik çalışmalar yapılacak.” dedi.

 

Şehir Plancısı Faruk Göksu, ‘TAK Kartal’ çalışmalarında sanat, arkeoloji, ekoloji ve teknoloji konularında tasarımlar ve değerlerin ön plana çıkarılması gerektiğinin altını çizdi. ‘TAK Kartal’ sunumu, soru-cevap bölümüyle sona erdi.

Güncelleme Tarihi: 04 Kasım 2014, 10:56

Sarıyer Haber Gazetesi

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner17

banner15

banner11