banner56

Bu Seçim çok Şeye Gebe

7 Haziran 2015 seçimlerinden sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından hükümeti kurmakla görevlendirilen Prof.Dr.Ahmet Davutoğlu 45 günlük süre içinde koalisyon hükümeti kuramayarak görevi iade etti. Şimdi ise Anayasal bir zorunluluk olan geçici seçim hükümetini kurmak için yeniden cumhurbaşkanından görevi aldı. Peki 1 Kasım 2015 tarihinde yapılacak olan seçim nelere gebe ?

Bu Seçim çok Şeye Gebe
 7 Haziran 2015 seçimlerinde mecliste grubu olan dört partiden hiç birisi tek başına iktidar olamadı.

Ak Parti CHP ile uzun süren bir görüşme yaptı. Görüşmede CHP’ye Koalisyon teklifi bile yapılmadığı sadece ülkeyi seçime götürmek için iki aylık geçici bir hükümet kurma teklif edildiği için CHP’ de Ak Parti’nin  teklifini red ettiğini söyledi.

Yine Dört Parti Meclise Girerse Tek Başına İktidar Zor Görünüyor

Seçim sistemimize göre yapılacak Tekrar seçimde de eğer dört parti meclise girerse bir partinin tek başına 276 vekil alıp hükümet kurması zor gibi görünüyor.

Vatandaşa sorduk sizce hangi Parti Koalisyonu İstemedi sorumuza Ak Parti ve MHP diyenlerin sayısı daha fazla

İstanbul Times Tv nin sokakta vatandaş ile yaptığı söyleşilerde 7 Haziran 2015 seçimlerinde çıkan sonuçlara göre  koalisyon kurulmasını hangi parti istemedi  sorumuza çok sayıda seçmen Ak Parti ve MHP dediği görülüyor. Seçmenin ülkeyi seçime götüren siyasi  partilere sandıkta nasıl bir cevap vereceği henüz merak konusu olmaya devam ediyor.

Toplumun büyük çoğunluğu İrademiz dikkate alınmadı görüşünde

Seçmenin büyük çoğunluğu 7 Haziran 2015 genel seçimlerinde sandığa yansıyan iradeye saygı duyulmadığını iddia ederek tekrar seçime sıcak bakmadıklarını ifade ediyorlar.  Sandıkta çıkan sonuçlara göre bir çok hükümetin çıkma ihtimaline karşın en çok oy alan Ak Parti’nin yapılacak tekrar seçimde tek başına iktidar olabileceğine inandıkları için koalisyon hükümeti kurulmasına sıcak bakmadığından dolayı ülke hükümetsiz kaldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da kendisine anayasa tarafından verilen yetkiye dayanarak ülkeyi seçime götürme sürecini başlattı.

Seçmen’in Ak Partiye oy vermesi için ne değişti ?

Ak Parti’nin bir önceki seçim olan 7 Haziran 2015 ‘den bu seçime kadar eylem ve söylemleri ile tek başına iktidar olacak kadar oyu alması çok kolay görülmüyor. Ancak MHP iç Anadolu’da  HDP’nin İstanbul başta olmak üzere ciddi oy aldığı bölgelerde oy kaybına uğraması hatta ve hatta bu partilerden birisin  baraj altı kalması ile  mevcut seçim sistemine göre  Ak Parti oy artırımı yapmaz ise bile mevcut oyu ile tek başına iktidar olma imkan ve ihtimali var.

Bu seçimde seçmenin Ak Parti bir önceki seçim ile bunun arasında geçen sürede yaptığı çalışmalarına oy veriyorum deme imkanı yok.

Ak Parti ‘nin oy oranı  düşebilir mi ?

Seçimlerde her an her şey olabilir. Hiç kimse Ak Parti ‘nin % 41 oyu vardı % 3 da oy alarak % 44 olacak diyemez. Seçmen gelişmeleri değişik yayın mecralarında taklip edip kendi kararını sağlıklı bir şekilde verebilecek ortamlara sahip. Bu seçimde Mecliste grubu olan diğer 3 parti 7 Haziran 2015 seçim sonuçlarına ak parti tarafından saygı duyulmadı söylemini dillendirecekler.Bu söylemlerinde başarılı olup olmayacaklarına ilerleyen günlerde şahitlik edeceğiz. Ancak Ak Parti’nin bu seçimde işi diğer seçimlere göre daha zor olacak gibi gözüküyor. Ak Parti teşkilatlarının bu seçimde canlarını dişlerine takarak,yerel medya,dernek vakıf temsilcileri başta olmak üzere bütün seçmen ile yakın bir temasta olacakları ifade ediliyor. Zira Ak Parti  seçimde de tek başına iktidar olamazsa işi daha da kötüye gideceğini en iyi Ak Parti kadroları biliyor.

Recep Tayyip Erdoğan’ın Erken seçimlere bakışı neden değişti ?

Arşivdeki görüntüler incelendiğinde  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın  erken seçimlere hem siyasi olarak hem de ekonomiye yaptıkları tahribattan dolayı şiddetli bir şekilde karşı olduğu ile alakalı elimizde bir çok ses kaydı ve haber metni mevcut. Prensip olarak seçimlerin zamanında yapılması gerektiğini savunmasına rağmen bu seçimde tam tersi hareket etmesi toplum tarafından anlamlı karşılanmıyor. Diğer bir itiraz konusu da Ak Partinin en çok üstünde durduğu Milli İradeye saygı konusu da bazı seçmenler tarafından eleştiri konusu olmaya devam ediyor.  MHP daha seçim günü HDP ile bizim hiçbir surette bir araya gelmemiz mümkün değil açıklamasının da Ak Parti’nin HDP olmayınca bizsiz hiçbir şekilde hükümet olma şansları yok  beklentisi de rahat hareket etmesini sağladı. Devlet Bahçeli  bu açıklamayı yapmasaydı Ak Parti hükümet dışı kalmamak adına CHP ile  daha istekli şekilde koalisyon müzakeresi yapacaktı. CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nuın muhalefet bloku olarak hükümet kuralım  teklifi Bahçeli tarafından kabul görseydi hem MHP Ak parti için öne sürdüğü 4 isteğine kavuşacaktı hem de bugün ülke bir erken seçime gitmiş olacaktı.  Bugün ülkemiz tekrar veya erken seçime gidiyorsa  muhalefet partilerinin adam akıllı hareket etmediklerinden dolayı olduğunu unutmamam  gerek.

Seçmen iradesine saygı duyman partilere bir fatura kesecek  ama bu parti veya partilerin hangisi olacağını şimdiden kestirmek zor.

Kaynak:İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)

 

Güncelleme Tarihi: 26 Ağustos 2015, 17:33

Sarıyer Haber Gazetesi

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner17

banner15

banner11