banner56

Mide Kanserini Tetikleyen Etkenler

Eski zamanlardan bu yana sağlık konusunda insanlık her zaman ilerleme kat etti. Eski zamanlarda ölümcül olarak nitelendirilen birçok hastalık günümüzde önemini yitirmiştir. Tıpta her ne kadar ilerlenmiş olsa da içerisinde olduğumuz zaman diliminde hala insan sağlığını ciddi seviyede tehdit eden hastalıklar bulunuyor.

Mide Kanserini Tetikleyen Etkenler

Bunların başında da kanser geliyor. Kanser, en basit anlatımı ile bulunan bölgedeki hücrelerin düzensiz bir bölünmeyle çoğalmasıyla beliren kötü urlardan oluşuyor. Kanser vücudun birçok bölgesinde ortaya çıkan ve erken önlem alınması gereken bir hastalıktır.

BU BEŞ ETKEN MİDE KANSERİNİ TETİKLEYEBİLİR

Yaygın kanser türlerinden olan mide kanseri de erken teşhis yapılmadığında ölümcül düzeye ulaşabilmekte. Gastroenteroloji Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Çağlıkülekçi, mide kanserini tetikleyebilecek etkenleri anlattı.

Sigara İçmek

Sigara içmenin akciğer kanserine neden olacağı gibi yaygın bir görüşe sahip olsa da, mide kanserine de neden olabiliyor. Sigarakarbonmonoksit, hidrojen siyanür, arsenik, amonyak ve birçok insan sağlığına zararı bulunan maddeleri içermektedir. Bu maddeler yüzünden ise sigara içmek birçok kanser türünde olduğu gibi mide kanserini de tetikleyebilmektedir.

Fazla Kiloya Sahip Olmak

Dünyada son yıllarda yaşam hızı arttığı için birçok alışkanlığımız değişti. Bunlardan ilk sıralarda gelen ise beslenme alışkanlığı. Hızlı hayat şartlarına adapte olmak isteyen insanlar bir şeyler atıştırıp işlerine devam edebilmek için çareyi sağlıksız yiyeceklerde buldu. Fastfood ismi verilen yiyeceklerin öğünlerin yerine geçmesiyle birlikte dünyada artan fazla kilo problemi ve obezitede, mide kanserine sebep olabilmektedir.

Düzenli Olarak Alkol İçmek

Alkol tüketmenin ileri seviyelerinde bağımlılığa dönüşmesi ihtimali sağlığı tehdit eden faktörlerden birisidir. Alkol tüketiminin sıklaşması neticesinde zararları görülmeye başlanabilir. Beyin ve sinir hücrelerine zarar vermek, alkol etkisinden dolayı kişinin doğru kararlar verememesi, hafıza kaybı veya geçici körlük gibi etkiler olabilir. Alkol içmenin sıklaşmasından dolayı bir bağımlılığa dönüştüğünde mide kanserini de beraberinde getirebilir.

Tütsülenmiş veya Tuzlu Besinleri Fazlaca Tüketmek

Tütsüleme yöntemi yiyeceklerde sıklıkla peynir, et ve balık ürünlerinde görülmektedir. Bunun yanı sıra sofraların vazgeçilmezi tuz da bolca kullanılmaktadır. İnsanların yediği besinlerin lezzetini artırmasını istemek ne kadar doğal gelse de, her lezzetli yiyecek sağlığımıza iyi gelmiyor. Yiyeceklerin tütsüleme işlemi sırasında polisiklik aromatik hidrokarbonlar oluşmaktadır. Epidemiyolojik çalışmalara göre ise bu tütsülenmiş gıdaların kolon ve mide kanseri gelişme riskini gözler önüne seriyor. Ayrıca tükettiğimiz birçok gıdanın kendisinde tuz bulunurken ayriyeten eklenen tuz da insan sağlığını tehdit etmektedir. Aşırı tuz, tansiyona sebep olup böbreklere zarar verebilirken, mide kanserini de tetikleyebilir.

Turşu Tüketimini Fazla Kaçırmak

İçerisinde yüksek miktarda tuz ve sodyum içeren turşunun tüketimi konusunda aşırıya kaçmak midenizde bazı sıkıntılara yol açabilir. Vücuda gereğinden fazla alınan turşu midenin içindeki asidin dengesizleşmesine yol açabilir. Bunun sonucunda ise ülser ve reflü gibi mide hastalıkları geçirmenize sebep olabilir. İlerleyen safhada ise mide kanserine bile gidebilir.

Mide kanserine neden olabilecek nedenleri sıralayan Prof. Dr. Mehmet Çağlıkülekçi, bu nedenlerin yanı sıra mide kanserinin kalıtsal olarak geçebildiğini veyahut kömür, metal, kereste gibi endüstrilerde çalışmanın da etkileyebileceğini söyledi.

Henüz daha sağlığımız yerindeyken yukarıda sayılan beş faktörden uzak durulması halinde mide kanseri gibi amansız bir hastalığı vücudumuzdan uzak tutma ihtimalimiz o kadar yüksek olacaktır.

Kaynak: İstanbul Times Haber Ajansı/ İTHA

Sarıyer Haber Gazetesi 1

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner17

banner15

banner11