banner56

Bir çift, iki taşıyıcı anne ve dört bebekBir çift, iki taşıyıcı anne ve dört bebek

Bir İngiliz çift hiç tanışmadıkları, Hindistan'dan iki taşıyıcı anne yardımıyla çift ikiz bebek sahibi olmaya hazırlanıyor.

Bir çift, iki taşıyıcı anne ve dört bebekBir çift, iki taşıyıcı anne ve dört bebek
  Uzmanlar aynı embriyo demetinden türetilmişfarklı taşıyıcı anneler yardımıyla bebek sahibi olmanın Hindistan’da yaygın olarakgörülmediğini söylüyor.

Mart 2014′te dünyaya gelmesi beklenen dört bebek Hindistan’ın Mumbai kentindeki birsağlık merkeziyle yapılan ticari taşıyıcı annelik anlaşmasının ürünü olacak.

İsmini açıklamak istemeyen 36 yaşındaki kadın ve 35 yaşındaki eşinin İngiltere’de iki düşük ve birçok başarısız deneme sonrasında geçen sene Mayıs ayında Hindistan’a gitmeye karar verdikleri anlaşılıyor.

“Neden bekleyip sonuçsuz çabalarla vakit kaybedelim diye düşündüm. Bu şekilde zaten on yılımızı harcamıştık” diyor İngiliz koca.

Hindistan’a anne-baba olmak için giden çiftlere ilişkin istatistik yok.

Ancak taşıyıcı annelik konusunda uzman avukat Natalie Gambe, her yıl yüzlerce çiftin taşıyıcı anne sayesinde çocuk sahibi olmak için Hindistan’a gittiğini söylüyor.

Mumbai’deki Corion Sağlık Merkezi’nde çiftin yumurtası ve spermi ile döllenince oluşan embriyo hamilelik şansını arttırmak için iki farklı taşıyıcı anneye yerleştiriliyor.

“Elimizde altı embriyo vardı. Genelde tek taşıyıcı anne kullanılır. Fakat iki taşıyıcı anneye üçer embriyo yerleştirmeye karar verdik” diyor İngiliz koca.

Bir ay sonra çift, sağlık merkezinden taşıyıcı annelerden birinin ikiz bebek beklediği haberini aldı. Bu çift için çok güzel bir haberdi.

Fakat birkaç gün sonra sağlık merkezinden tekrar bir telefon geldi.

İkinci taşıyıcı anneden de çift kalp atışı geliyordu.

“Sağlık merkezi panik içindeydi. Çünkü böyle bir şey daha önce hiç olmamış” diyor kadın.

İngiliz çift birkaç ay sonra Hindistan’a giderek 4 bebeği kucaklarına almak için sabırsızlanıyor. Sağlıkmerkezine yaptıkları ödemenin mitarını açıklamıyorlar. Ancak bu tür operasyonlar Hindistan’da ortalama 17.000 Sterlin (27,500 dolar) ile 20,000 Sterlin (32,500 dolar) arasında değişiyor.

Etik olarak uygun mu?

İngiliz çiftin yaşadığı sürpriz İngiltere’de yeni bir tartışma yarattı. Birmingham Kadın Hastanesi’nden jinekolog Dr. Rima Rajkhowa çiftin durumunun kaygı verici olduğunu söylüyor.

“Sağlık sektöründe çalışmayan hastalar çift hamilelikle ilgili risklerden haberdar değiller. Sadece bebek sahibi olmaya odaklanıp bu hedefe ulaşmak için her şeyi yapıyorlar” diyor Rajkhowa.

Doktora göre İngiltere’de hiçbir sağlık merkezi böyle bir işlemi gerçekleştirmez.

Bu görüş avukat Natalie Gamble tarafından da paylaşılıyor.

Uzmanlar çift ikiz uygulamasının ticari kaygıların ön planda olduğu Hindistan’daki milyar dolarlık taşıyıcı annelik sektörünün doğrudan bir sonucu olduğunu düşünüyor.

İngiltere’de taşıyıcı annelik yasal ancak etik açıdan tartışmalar var. Bu konuda sert önlemlerin olduğu İngiltere’de ticari taşıyıcı annelik ise yasak.

Hindistan hükümeti de taşıyıcı annelik ile ilgili düzenleme yapması için giderek artan baskı altında.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner17

banner15

banner11