banner56

Zorlu Center'e 400 bin M2 Kıyak mı ?

Planda olmamasına rağmen Zorlu Center’a fazladan 400 bin m2 inşaat alanı artışı (Kaçak İnşaat) kıyağı yapıldı...

Zorlu Center'e 400 bin M2 Kıyak mı ?
Fakirin canı çıkıyor Zengin'e yağdıkça yağıyor 

İstanbul'un Kibir Kulleri ile alalakı başlatmış olduğumuz haber turumuzdan sonra her ilçede ilginç haberler yağmaya başladı.

İnşaat Emlak Dünyası Haber Merkezi 

İşte Zorlu Center için 400  Bin M2 kıyak inşaat iddiası var 

CHP’li Sağ, AKP’li Topbaş’a sordu:
 “Zorlu Center 230.000 m2 inşaat alanı ile ihaleyi aldı, bodrum katı kılıfı ile inşaat alanı 628.000 m2 çıkarıldı ve 400 bin m2 artış oldu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ilgili birimlerine plan değişikliği başvurusu yapılmış mıdır? Yerinde yaptığım inceleme ve tarafıma gelen şikâyetlerde iskân edilmemesi gereken sözde bodrum katlarının iskân edildiği çeşitli amaçlarla kiraya verildiği ayrıca galeri boşluklarında mağazalara katıldığı açıkça görülmektedir. Anılan projedeki olumsuzluklar ile ilgili alınmış encümen kararı var mıdır?


2009-2014 İBB Meclis çalışması döneminde CHP İBB Meclis Üyeleri Dr. Hakkı Sağlam, Serdar Bayraktar ve Doğan Tekel  taraflarından onlarca kez yazılı-sözlü önergeler ve konuşmalarla gündeme getirtilen ve her defasından da CHP’li Meclis Üyelerine kaçamak ve net bilgiler verilmeyen ZORLU CENTER bir kez daha İBB Meclis gündemine getirtildi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) 2014 yılı Mayıs ayı Meclis Toplantılarında Kadıköy Belediyesi ve İBB Meclisi CHP Üyesi Hüseyin Sağ hazırladığı yazılı soru önergesini Meclis Başkanlığına sundu. İBB Başkanı Kadir Topbaş’ın yazılı cevaplanması isteği ile oy birliği ile Meclis Başkanlığına havale edilen yazılı soru önergesi şöyle;


“Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkanlığına;
 Beşiktaş 37 pafta 30 ada 165 parsel (eski 157 parselde) yapımı biten ve hizmete açılan Zorlu Center ile ilgili Özelleştirme İdaresi Başkanlığı 230.000 metrekare inşaat alanı ile ihaleye çıktı. Ahmet Nazif Zorlu ihaleyi kazanınca sevinçten basının önünde harman dalı oynadı, nedeni daha sonra belli oldu, diğer katılımcılar ihale bedelini 230.000 metrekareye göre hesapladılar.

Bir şekilde bodrum katı kılıfı ile inşaat alanı 628.000 metrekareye çıkarıldı. Nazif bey boşuna oynamadı, 400 bin m2 inşaat alanı artışına takla bile atılır. Zorlu Yapı Yatırım A.Ş. ihaleyi kazandı. Projede metrekare satış değeri 15.000 dolar civarındadır. Önemli bir ayrıntı ise Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın hazırladığı planlar 5 yıl boyunca değiştirilemez. Başbak
anlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından yapılan plan şartları kapsamında avan projeleri Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve İstanbul 3 nolu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylandı

4708 sayılı yasa kapsamında her türlü yetki ve sorumluluğu Zirve Yapı Denetim aittir. 
Tarafıma gelen bilgiler neticesinde söz konusu taşınmaz  ile ilgili onaylı projesinin aykırılıklarının giderilerek yasal hale getirilmesi için İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde plan tadilatı değişikliğine başvurulduğu ve Zorlu Center'in, Belediyesi'nce onaylanan projesine aykırı imal edildiği yönündedir.

 

Bu çerçevede; Zorlu Center alışveriş merkezi ile ilgili İstanbul Büyükşehir Belediyesi ilgili birimlerine plan değişikliği başvurusu yapılmış mıdır? Varsa teklif plan değişikliğinin neler içerdiğini yönündeki bilgilerin tarafıma verilmesini. Zorlu Center Alışveriş Merkezinde Otel, Rezidans ve Ofis olarak kullanılan binalarla ilgili olumlu yada olumsuz itfaiye görüşü var mıdır? Özelleştirme İdaresi Daire Başkanlığı tarafından hazırlanan imar planı değişikliği ile şu anda yapılmış olan inşaat alanı arasındaki fark ne kadardır? İşlem dosyasında binanın kontur ve gabari raporu var mıdır ? Varsa örneğinin tarafıma verilmesini. 

Zorlu Center alışveriş merkezinde otel, rezidans, ofis binalarının dolayısı ile tüm inşaat alanının tamamının kontur ve gabarilerinin ölçülmesini terk alanlarının kamu eline geçip geçmediğinin Çatı piyeslerinin onaylı projesine uygun olup olmadığının tespit edilmesini. 

Yerinde yaptığım inceleme ve tarafıma gelen şikâyetlerde iskân edilmemesi gereken sözde bodrum katlarının iskân edildiği çeşitli amaçlarla kiraya verildiği ayrıca galeri boşluklarında mağazalara katıldığı açıkça görülmektedir. 

Anılan projedeki olumsuzluklar ile ilgili alınmış encümen kararı var mıdır?
 Netice olarak onaylı projesine aykırı olarak imal edildiği açık olan Zorlu Center İstanbul’un kısmi iskan izni dahil tüm izinlerinin iptal edilmesi gerekmektedir, ivedilikle gereğinin yapılmasını önergemin başkanlık makamına havalesini arz ederim”

İBB'nin bu iddalara ne tür bir cevap vereceği merak konusu olmaya başladı.

Kaynak :İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)


YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner17

banner15

banner11