banner56

“Yılda iki kez diş hekimine gidin”

Sağlık eğitim uzmanları Ceyda Işık ile Yasemin Acar, “Diş temizliğine dikkat edelim. Diş çürüğünün oluşumu aylar sürer. Bu sebeple mutlaka diş hekimine gitmek için dişlerinizin ağrımasını beklemeyin. Yılda iki kez diş hekimine gidiniz” diye konuştular.

“Yılda iki kez diş hekimine gidin”
 Bağcılar’da düzenlenen kadınlara yönelik “Ağız ve Diş Sağlığı” konulu seminer büyük ilgi gördü. Seminerde konuşan sağlık eğitim uzmanları Ceyda Işık ve Yasemin Acar, davetlilere diş sağlığı ve bakımı konusunda önemli uyarılarda bulundular.


Bağcılar Times Haber Merkezi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Bağcılar Belediyesi’nin ortaklaşa düzenlediği “Ağız ve Diş Sağlığı” semineri Bağcılar Belediyesi Kadın ve Aile Kültür Merkezi’nde yapıldı. Bağcılarlı kadınlar, sağlık eğitim uzmanı Ceyda Işık ile Yasemin Acar’ın tavsiyelerini dikkatlice dinlediler.


Çocuklar İyi Beslenmeli

Özelikle diş çürümelerine dikkat çeken Ceyda Işık, davetlilere önemli uyarılarda bulundular. Işık, “Diş çürüğünün oluşumu aylar sürebiliyor. Diş hekimine başvurmak için dişlerin ağrımasını beklemeyiniz. Mutlaka yılda iki kez diş hekimine başvurmalısınız. Özellikle çocukluk dönemindeki beslenme diş sağlığı açısından çok önemli. Çocuklar, kalsiyum, fosfor ve flor minerallerini yeterince alabilmelidir.”
C, A ve D vitaminlerinin yeterince alınmamasının da diş çürüğüne yol açtığına dikkat çeken Işık, süt, süt ürünleri ve taze meyvelerin iyi beslenmede çok önemli olacağını ifade etti. Işık, ayrıca sürekli yumuşak besinlerin alınmasının da zararlı olabileceğini kaydederek şu tavsiyelerde bulundu:
“Havuç ve elma gibi yiyecekleri ısırarak yemek diş sağlığı için faydalıdır. Öğün aralarında da rastgele yemekten ve şekerlemelerden kaçınılmalı. Her tatlı yiyecekten sonra ağzınızı su ile iyice çalkalayınız. Asit, Cola, gazoz gibi içecekler çok fazla tüketilmemelidir ”


Uyumadan Önce Ve Yemeklerden Sonra Dişler Fırçalanmalı

Yasemin Acar da her akşam uyumadan önce ve yemeklerden sonra mutlaka dişlerin fırçalanması gerektiğini belirtti. Dişlere kürdan dahil sert cisimlerin dokundurulmasının zararlı olacağı uyarısında bulunan Acar, şunları söyledi:
“Diş aralarının temizliğinde diş ipliği kullanılabilir Unutmayınız sigara ve alkol de diş sağlığı için çok zararlıdır Diş fırçalarını temizlerken sirke kullanabilirsiniz. Fındık ve ceviz gibi gıdaları da dişlerinizle kırmayınız. Sakız çiğnemek, ağza kalem ve parmak sokmak, tırnak yemek, yine dudak, parmak ve yanak ısırmak ta dişlerimize zarar verebiliyor.”
Özellikle ilkokul sıralarında eli çeneye dayamanın da dişlere zararlı olabileceği uyarısında bulunan Acar, yiyecek ve içeceklerin çok soğuk ve çok sıcak olmamasına dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Acar, “Diş hekimi gerekli görmedikçe diş çektirilmemelidir. Özellikle bu konuda uzman ve yetkili olmayan kişilere de diş çektirmekten kaçınılmalıdır.“ dedi. Acar ayrıca çocuklara 2 yaşından sonra yalancı meme veya biberon kullanılmasından kaçınılması uyarısında da bulundu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner17

banner15

banner11