banner56

Ticaret Bakanı Tüfenkci, Bağcılar’da Ahi Olup Şed Kuşandı

Ahilik Haftası nedeniyle Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci’nin katılımıyla toptan ticaretinin can damarı Bağcılar İSTOÇ’ta “Şed Kuşanma” töreni düzenlendi. Etkinlikte Ahilik Vakfı Yönetim Kurulu üyesi Doç. Dr. Ali Mazak tarafından Bakan Tüfenkci’ye Şed takıldı. Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı’nın Şed Kuşağı’nı ise görevi kendisinden devraldığı AK Parti İstanbul Milletvekili Feyzullah Kıyıklık taktı.

Ticaret Bakanı Tüfenkci, Bağcılar’da Ahi Olup Şed Kuşandı
 Bağcılar Belediyesi ve  İstanbul Toptancılar Çarşısı (İSTOÇ) Yönetim Kurulu tarafından İSTOÇ’ta Ahilik Haftası programı düzenlendi. Törene Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, AK Parti İstanbul Milletvekilli Feyzullah Kıyıklık, AK Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Metiner, MHP Genel Başkan Yardımcısı Celal Adan, İstanbul Valisi Vasip Şahin, Bağcılar ilçe Kaymakamı Mustafa Eldivan, Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu, AK Parti ilçe Başkanı İsmet Öztürk, Bağcılar İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Yılmaz, İlçe Müftüsü Musa Uzun,  İSTOÇ Yönetim Kurulu Başkanı Nahit Kemalbay ve Ahilik Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Ali Mazak katıldı.

“AHİLİĞİ YAŞATAN BU MEKANLARDA BULUNMAKTAN GURUR DUYUYORUM”

Etkinlik, şehitler için saygı duruşu, İstiklal Marşı ve ardından Kuran-ı Kerim tilavetinin okunmasıyla başladı. Programın devamında protokol adına konuşmalar yapıldı.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, “Ahilik Anadolu’nun bağrından çıkarak esnaf kardeşlerimizle ticaret hayatımızda bir disiplin oluşturan ve bir medeniyetin izlerini taşıyan önemli kurumuzdan biridir. Bu kültürü hep birlikte yaşatarak gelecek nesillere aktarmak istiyoruz. Ahiliği yaşatan bu mekanlarda bulunmaktan gurur duyuyorum. Bugün kalitenin ve standartların ölçüleri değişiyor. Artık ticaretin şekli ve sistemi değişti.  Küresel bir yarışa girdik. Bugün kalitenin ölçüleri değişiyor. İSTOÇ bünyesinde faaliyet gösteren firmalarımız bu değişimleri yakından takip etmeli. Üretimde teknolojiyi yakından takip etmezsek rekabet gücümüzü, trendleri kaçırırsak pazar payımızı kaybederiz. Hem esnaf hem üretici hem de ticaret erbabı olarak özel gayret göstermeliyiz. Biz de hükümet olarak size destek vermeliyiz. Artık bir ülke veya bölge ile değil, tüm dünya ile rekabet ediyoruz” dedi.

Şed kuşatılmasının esnafın kendilerine verdiği, 'bize sahip çıkın' mesajı olduğunu söyleyen Tüfenkci, " Bizim esnafımıza sahip çıkarak yaşatmamız lazım. Kooperatifler iyi oturtulursa, Ahilik sistemi içerisinde her bir sektörü farklı noktalara taşıyabilecek kurumlardan birisi. Onun için bakanlık olarak önümüzdeki günlerde, Kooperatiflerimizi yeniden ekonomimizin unsurları haline getireceğiz" dedi.  

Tüfenkci, ticaret konusunda bürokrasideki engelleri kaldırma noktasında hükümet olarak biraz daha adım atmaları gerektiğini, 2019’da yürürlüğe girecek Cumhurbaşkanlığı sistemiyle bürokrasideki yavaşlığın ve tıkanıklığın daha hızlı açılacağını vurguladı.

“HALKIN ÖNÜNÜ KAPATMAK YERİNE AÇMAMIZ GEREKİYOR”

AK Parti İstanbul Milletvekili Feyzullah Kıyıklık ise şunları söyledi: “İşte burada halkın yapmış olduğu bir yatırımı görüyoruz. Halka her konuda destek olmak lazım. Halkın önünü kapatmak yerine açmamız gerekiyor. Özel teşebbüslerin gelişmesi lazım. Biz AK Parti olarak bunu yapıyoruz” dedi.

Programda konuşan İstanbul Valisi Vasip Şahin ise, “Ticareti, girişimciyi yönlendirmek yerine onların yolunu açmayı ve önlerindeki engelleri kaldırmayı kendimize görev bildik. Çünkü İstanbul’da müteşebbis, tüccar ve esnaf ne yapacağını çok iyi biliyor. Belli bir yol tutturmuş ve o yolda başarıyla gidiyor” şeklinde konuştu.

“BU MERKEZİN İSTANBUL’DA DÜNYADA BENZERİ YOK”

Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı yaptığı konuşmada,” Anadolu Selçuklu Devleti döneminde temeli atılan ve Osmanlı döneminde kurumsallaşmasıyla tamamlanan Ahilik kurumunun da bu haftaya denk gelmesi anlamlı ve güzel oldu. 800 yıllık geçmişe dayanan Ahilik geleneği İSTOÇ’ta hala devam ettiğini görüyoruz. İnşallah İstoç’un bundan sonraki süreçte de hayırlı ve bol kazançları olur. Bu merkezin İstanbul’da, dünyada benzeri yok. Bağcılar'daki değişim ve dönüşümü birlikte yaşarken artık içerisinde metro istasyonlarının olduğu bir merkez olarak da Türkiye’de tek” dedi.

“LOKMAN ÇAĞIRICI’NIN ŞED KUŞAĞINI AK PARTİ MİLLETVEKİLİ FEYZULLAH KIYIKLI TAKTI”

Konuşmaların ardından “Şed Kuşatma” törenine geçildi. Doç Dr. Ali Mazak’ın sunumuyla protokol üyelerinden Bakan Tüfenkçi, Vali Şahin, Milletvekilleri Feyzullah Kıyıklık ile Mehmet Metiner ve Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı’ya Şed kuşağı takıldı. Başkan Çağırıcı’nın Şed Kuşağını görevi devraldığı Feyzullah Kıyıklık tarafından takıldı.  

Şed Kuşatma töreninden sonra 7 bin 200 işyerinin faaliyet gösterdiği toptancılar çarşısında "İSTOÇ 1. Festival Günleri"nin açılışı Bakan Tüfenkçi tarafından gerçekleştirildi. Festivalde esnaf ve vatandaş tek platformda buluşturuldu.

Ahilik Haftası etkinlikleri Bağcılar Meydanı’nda da devam etti. Başkan Lokman Çağırıcı, Bağcılar Kaymakamı Mustafa Eldivan, AK Parti İlçe Başkanı İsmet Öztürk ve ÇESAD (Çarşı Caddesi Esnafları Derneği) üyeleri yürüyüş düzenledi. Yürüyüş sırasında esnafa karanfil dağıtıldı. Ahilik üzerine tiyatral gösterinin de düzenlendiği etkinliğin sonunda ÇESAD Başkanı Halil Kucur şed kuşandı. Programa katılan vatandaşlara lokma ikram edildi.


Güncelleme Tarihi: 21 Eylül 2017, 12:53

Sarıyer Haber Gazetesi

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner17

banner15

banner11