banner56

Suriyeli Ve Türk Kadınlar Yöresel Yemeklerini Birbirlerine Tanıttı

Suriyeli mülteci kadınların topluma adapte olması amacıyla Bağcılar Belediyesi Kadın ve Aile Kültür Sanat Merkezi’nde bir etkinlik düzenlendi. Suriyeli ve Bağcılarlı kadınlar hem yöresel yemeklerini pişirerek birbirlerine öğretti hem de arkadaş oldu. Aralarında mimar ve öğretmen de bulunan Suriyeli kadınlar, öğrendikleri hünkar beğendi yemeğine bolca baharat katıp adını da “Suriyeliler beğendi” diye koydular.

Suriyeli Ve Türk Kadınlar Yöresel Yemeklerini Birbirlerine Tanıttı
 Bağcılar Belediyesi ve WALD (Dünya Yerel Yönetim ve Demokrasi Akademisi Vakfı) iç savaştan dolayı ülkelerini terk eden Suriyeli mülteci kadınlar için ortak bir proje gerçekleştirdi. “Suriyeli mültecilere yönelik sosyal ve kültürel entegrasyon” isimli program kapsamında 50 Suriyeli 50 de Türk kadın Bağcılar Belediyesi Kadın ve Aile Kültür Sanat Merkezi’nde bir araya geldi. Suriyeli kadınlar arasında bulunan öğretmen ve mimarlar dikkat çekti.

Birbirleriyle tanışan kadınlar daha sonra aşçılık kursunun verildiği sınıfa geçti. Aşçılık sınıfında iki taraftan da birer temsilci önlüklerini giyip yöresel yemeklerinin tariflerini diğerlerine anlattı. Mutfakta ders havasında geçen programda Suriyeliler kepse pilavını, Bağcılarlı kadınlar ise hünkar beğendi yemeğini anlattı.

“Hünkar beğendi yemeğine baharat katıp ‘Suriyeliler Beğendi’ adını koydular”

Anlatımın ardından yemeklerin pişirilmesi uygulamalı olarak gösterildi. Yemekleri birbirine benzeyen iki taraf arasında tek farklılık baharatta oldu. Suriyeliler yemeklerinde baharata ağırlık verdiklerini belirtti. Bazıları yemeğin yapılışını cep telefonuyla çekip kaydetti. Mutfakta 2 saat süren hummalı çalışmanın ardından pişirilen yemekler katılımcılara servis edildi.

Masada yan yana oturan kadınlar birbirlerine ikramlarda bulundu. Yapılan lezzet testinde iki yemek de tam not aldı. Suriyeli kadınlar, hünkar beğendi yemeğine bolca baharat katıp adına da “Suriyeliler beğendi” koydu.

“Yemeklerimiz birbirine benziyor ama baharat konusunda anlaşamıyoruz”

Suriyeli ilkokul öğretmeni Meryem Cafer, “Suriyeliler ve Türk kadınlar arasında iletişim yoktu. Herkes evinde oturuyordu. Bu yemek etkinliği sayesinde bir araya geldik ve arkadaş olduk. Yemekler pişerken biz de sohbet etme imkanı bulduk. Birbirimizin dilini ve adetlerini öğreniyoruz. Yemeklerimiz birbirine benziyor ama baharat konusunda anlaşamıyoruz. Biz baharatsız yemek yemiyoruz. Her yemeğimizde mutlaka vardır. Burada ise baharat az yada hiç kullanılmıyor. İlk geldiğimizde Türk yemeklerine alışamamıştık ama şimdi yavaş yavaş yiyoruz” dedi.

Bağcılar’da oturan Mesude Elmas ise, “Burada çok hoş bir ortam oluştu. Onlar yemek kültürünü bize gösterdi biz de bizim yemeklerimizi onlara anlattık. Çok baharatlı ve zerdeçallı yemekler yapıyorlar. Türkçeyi bilen arkadaşlar aracılığıyla karşılıklı sohbetler yaptık. Aramızda çocuk bakımıyla ilgili konuştuk. Etkinlikler sayesinde kaynaşıyoruz ve yeni arkadaşlar ediniyoruz. Öğrendiğim yemeği evde yapacağım” diye konuştu.

Güncelleme Tarihi: 24 Ekim 2017, 12:24

Sarıyer Haber Gazetesi

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner17

banner15

banner11