banner56

Sevgililer günü'ne özel solmayan gül

Sevgililer Günü'nde, sevgiliye verilen en güzel hediye olarak sunulan 'gül'ün ömrü atık 'bir gün' olmayacak.

Sevgililer günü'ne özel solmayan gül
   (SDÜ)  ve Gül Ürünleri Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından geliştirilen yöntemle cam fanusta, şeker, organik maddeler, mineraller ve vitaminlerden oluşan özel bir sıvı içinde hazırlanan güller 4 ay boyunca solmayacak, istenildiğinde ise toprağa dikilebilecek.

Sevgililer Günü'nde, sevgiliye verilen en güzel hediye olarak sunulan 'gül'ün ömrü atık 'bir gün' olmayacak. SDÜ Gül ve Gül Ürünleri Araştırma ve Uygulama Merkezi (GÜLAR) bir çalışmayla, hayatı, aşkı, aşığın gözyaşlarını simgeleyen gülleri, özel ve ölümsüz bir hediyeye dönüştürdü. GÜLAR Müdürü Doç. Dr. Fatih Ali Canlı, Isparta'nın en büyük zenginliği olan gülden daha yüksek katma değer yaratmak amacıyla yürüttükleri çalışmalar kapsamında 'Cam Tüplü Canlı Hediyelik Gül Prototipi Geliştirilmesi' projesini başlattıklarını söyledi.

Çiçeklerin kesme olarak hediye edilmesi halinde çok kısa süre kullanılabildiğini, çeşitli yöntemlerle ömrü uzatılmaya çalışılsa da çiçeklerin en fazla 1-2 hafta solmadan kalabildiğini anlatan Doç. Dr. Canlı, proje kapsamında minyatür güllerin özel bir sıvı içine yerleştirildiğini, gül yağının damıtıldığı imbik şeklindeki cam fanusların içine konduğunu söyledi.

4 AY SOLMUYOR
Doç. Dr. Canlı, cam fanusta, şeker, organik maddeler, mineraller ve vitaminlerden oluşan özel bir sıvı içinde hazırlanan güllerin artık uzun süre solmayacağına değindi. Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen projeyle cam fanus içinde üretilen güllerin 4 ay dayanabildiğini, istendiğinde toprağa da dikildiğini kaydeden Doç. Dr. Canlı, "Sevgilisine verdiği çiçeğin uzun yıllar yaşamasını isteyen birçok insanın ihtiyacına yanıt vermiş olduk. Bu yıl ilk kez ürettiğimiz solmayan güllere talep çok büyük. Güllerimizi Sevgililer Günü'ne özel hazırladığımız kampanyayla yüzde 50 indirimle satışa sunduk. Türkiye'nin her yerinden sipariş alıyoruz. Ürünlerimizin fiyatı 7.5 ve 15 TL arasında değişiyor. Bu ürünümüzle hediyelik gül konusuna yeni bir bakış açısı getirdik" dedi.

Isparta güllerinin yılın sadece Mayıs ve Haziran aylarında açtığını, diğer dönemlerde gelen turistlerin ise bu gülleri çok merak ettiğine de dikkati çeken Doç. Dr. Fatih Ali Canlı, "Cam fanus içindeki güller hediyelik eşya sektörüne de önemli katkılar getirecek. İsteyen firmalara üretim konusunda yardımcı olacağız" diye konuştu. (DHA)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner17

banner15

banner11