banner56

Sayıştay Başdenetçisi Gündüz: “Kişi Sözleşme İhalesi Dışında Çalıştırılamaz”

Sayıştay Başdenetçisi Dr. Ferhat Gündüz, Bağcılar Belediyesi Hizmet İçi Eğitim Semineri’nde ihalelerin nasıl yapılması ve uygulanması gerektiği konusunda önemli bilgiler verdi. Gündüz, yeni dönemde denetçilerin ihalelere daha fazla dikkat edeceklerini anlattı.

Sayıştay Başdenetçisi Gündüz: “Kişi Sözleşme İhalesi Dışında Çalıştırılamaz”
 Bağcılar Belediyesi Hizmet İçi Eğitim Semineri Bağcılar Belediyesi Kadın ve Aile Kültür Sanat Merkezi’nde düzenlendi. Seminerde bilgi veren Sayıştay Baş denetçisi Dr. Ferhat Gündüz personelin çalıştırılması ve yapılan ihalelerle ilgili ayrıntılı bilgi verdi.

İstanbul Times Haber Merkezi

Hizmet alım ihalesi ile bu süreci yönetmenin başlı başına bir sorun olduğunu belirterek konuşmasına başlayan Gündüz, işçinin kusurlu olduğu durumlarla ilgili verilmesi gereken cezanın mahiyeti konusunda da bilgi verdi. Maaş kesintisinin fona gönderildiğini anlatan Gündüz, kıdem tazminatı ödemesinde kıdem verilebilmesinin şartının iş sözleşmesinin bitmesi olduğunu anlattı. Gündüz, “Bir kişi kıdemini almasına rağmen aynı işyerinde çalışabilir. Sonraki yıllarında da çalışabilir. Kıdemle ilgili hak kazanmada süre ve ücret önemlidir. Hak kazanmanın pratik yöntemi yükleniciden dilekçe alınmasıdır.” dedi. Proje hizmetlerinde sayı verilmesinin de faydalı olacağını ifade eden Gündüz, “Sayı verilmeyen hallerde sayısızlık dava konusu olur. Çünkü, personel takibi yapılamıyor.” diye konuştu. İhalelerde bazı yükümlülükler olduğunun altını çizen Gündüz, çalıştırılan kişilerin ihale konusu olan iş ile sözleşme konusu dışında bir yerde çalıştırılamayacağını ifade etti.

‘BELEDİYENİN İHTİYAÇ DUYDUĞU YERDE ÇALIŞTIRILIR’ YAZILMAMALI

Gündüz, şöyle konuştu: “İş sözleşmesine veya ihale dokümanına, ‘belediyenin ihtiyaç duyduğu yerde çalıştırılır’ diye yazılmamalı. Personel, sözleşme ihalesi dışında çalıştırılamaz. Yeni dönemde bir kişiyi aldığınız iş haricinde çalıştırdığınız vakit, 5 kat ceza ödenmesi gerekecek. Çünkü, kim hangi işi yapacaksa listede yer alacak. Listede olmayan bir işin ihalesine çıkıyorsanız, 5 katı ceza ödenecek. Listede olmayan işin ihalesine çıkana 5 kat para cezası verilir. Burada hukuk devreye giriyor.”

“RUHSATLAR GÜNÜ GÜNÜNE İNCELENMELİDİR”

Yeni dönemde denetçilerin en çok araç ihalelerine dikkat edeceğinin de altını çizen Gündüz, “İhalenin belirlenen sınırlarda yapılması şart koşulacak. Araç kiralama ihalelerinde, aylık kiralama bedeli, aylık ödenecek bedel ‘şu sınırı aşamaz’ denilecek. Eğer bu sınır aşılıyorsa ihale iptal edilmelidir.” diye konuştu. Gündüz, aracın her gün modeline kadar kontrol edilmesi gerektiğini ve ruhsatların günü gününe incelenmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Kaynak:İstanbul Times Haber Ajansı(İTHA)

Güncelleme Tarihi: 06 Nisan 2015, 12:39

Sarıyer Haber Gazetesi

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner17

banner15

banner11