banner56

Psikolog Rabia Laçin “Kadınlara Tavsiyem Hürrem Sultan Gibi Davranın”

Psikolog - yazar Rabia Laçin, Bağcılar Belediyesi’nin düzenlediği seminerde mutlu evliliğin sırlarını anlattı. Evlilikte doğru konuşmanın önemine dikkat çekmek için Hürrem Sultan’ın söylediği bir cümleyle Kanuni Sultan Süleyman’ın oğlu hakkında verdiği ölüm fermanını geri almasını örnek gösteren Laçin kadınlara “Hürrem Sultan’ın dili çok önemli. Konuşmalarınızda kulanın ve hayatınızda uygulayın” diye seslendi.

Psikolog Rabia Laçin “Kadınlara Tavsiyem Hürrem Sultan Gibi Davranın”
 Bağcılar Belediyesi Kadın ve Aile Kültür Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen “Evliyiz ama aile miyiz?” konulu seminere katılan psikolog – yazar Rabia Laçin kadınlara seslendi. Evlilik ve ailenin tanımıyla konuşmasına başlayan Laçin, “Herkes için evliliğin tanımı farklı. Dünyada ne kadar kadın ve erkek varsa bir o kadar evlilik tanımı var. Birçok tanıma göre evlilik iki kişinin hiç dönmek istemediği bir yolculuktur. Bazılarına göre bir barıştır, kimine göre ise bir kaçıştır. Hepimizin zihinlerinde evlilikle ilgili farklı tanımlar vardır. Kimine göre bir hayat okulu çünkü çok şey öğrenip öğretiyoruz. Psikologlar olarak diyoruz ki evlilik benleri koruyarak biz olabilmektir. Tarafların kişiliklerini koruması ve birlikte bütünleşebilmesidir” dedi.

“Haklı olmak mı mutlu olmak mı hangisi daha önemli?”

Laçin “Peki her evlenen aile olabilir mi?” diye sorduğu sorusuna yine kendi cevap vererek şunları söyledi: “Her birey evlenebilir ama her evlenen aile olamaz. Evlilik hayatı monologdan değil, diyalogdan ibarettir. Monologda siz her zaman haklısınızdır, yargılarsınız ve istediğiniz sonucu alırsınız. Ancak diyalogda öyle değildir. Her zaman sizin haklılığınız yerine eşiniz ve çocuklarınızın haklılığı da ön plana çıkmaktadır. Haklı olmak mı mutlu olmak mı hangisi daha önemli? Evlilik hayatında mutlu olmak daha çok ön plandadır. Bir danışanım 20 yıllık mahkumiyetin sonunda cezaevinden çıkmıştı. Hikayesini dinlediğimde haklı çıkmıştı. Haklıydı ama mutlu muydu? Aile hayatında haklılığın peşinde koşmak yerine mutluluğu kovalamalıyız. Eşleri karşımıza alacağımız yerde soruna odaklanmalıyız. Başka türlü aile hayatında mutluluğu yakalamak mümkün değil. Haklı olabilirsiniz ancak eşinizle mutlu değilseniz bu haklılık sizi hiçbir yere vardırmaz”

“Hürrem Sultan 3 cümleyle Kanuni Sultan Süleyman’ı ikna etti”

Etkili konuşmanın her sorunu çözeceğini belirten Laçin, Hürrem Sultan’ı örnek gösterdiği sözlerine şöyle devam etti. “Konuşmak önemli bir sanattır. Yakabilir, yıkabilir, yapabilir. Hep derim ki Hürrem Sultan’ın dili çok önemlidir. Konuşmalarınızda kullanın ve hayatınızda uygulayın. Nasıl mı? Kanuni Sultan Süleyman Han Hazretleri’nin eşi Hürrem Sultan’dan bir şehzadesi var. Padişah, devletin bekası açısından şehzadenin kellesinin vurulmasını istiyor. Hürrem Sultan’ın oğlunun kellesini kurtarması gerekiyor. Bir şeyler yapmalı. Biz olsak ne yapacağımızı bilemeyiz. Öfkeyle kalkar zararla otururuz. Ama Hürrem Sultan öyle yapmıyor. Kurduğu 3 cümleyle amacına ulaşıyor. Padişaha ‘Siz asil ruhlu bir insansınız. Asil ruhlarda da kin ve nefret barınmaz. Oğlunuzu affedin’ diyor. O aslında bu sözleriyle Kanuni Sultan Süleyman’ı mahkum ediyor. Ona asil olma kelepçesini takıyor. Bir kişiye asil olduğunu söylerseniz o kişi olmasa bile ona layık olmaya çalışır. ‘Kin ve nefret barınmaz’ sözüyle bana ispat et diyor. ‘Kin ve öfkenden vazgeçeceksin’ diyor. Padişah da oğlunu affediyor ve kellesini kurtarıyor. Yani çok söz değil az ama etkili söz önemlidir”

“Eşinizin ismini o kadar farklı söyleyin ki kendini özel hissetsin”

Laçin, programı “Her eşin birbirine özel hitap şekli olmasını öneririm. Eşimizin hoşlanacağı bir hitap şekli olmalı. Hiçbir şey yoksa bile ismini o kadar farklı söyleyin ki o kendini özel hissetsin. Bu evlilik bağını güçlendirir” diyerek bitirdi.

Güncelleme Tarihi: 23 Aralık 2017, 12:46

Sarıyer Haber Gazetesi

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner17

banner15

banner11