banner56

Prof. Şimşirgil: “Osmanlı başımızı yere eğdirecek miras bırakmadı”

Bağcılar’daki söyleşi programına katılan ünlü tarihçi Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil, “Osmanlı 200 yıl dünyanın süper gücü, daha sonra uluslararası bir güç, sadece 50 sene ise ulus güç olarak yaşamını sürdürmüştür.” diye konuştu. Osmanlının adının gittiğini ancak milletin serüveninin devam ettiğini belirten Prof.Şimşirgil, “Osmanlı başımızı yere eğdirecek miras bırakmadı” dedi.

Prof. Şimşirgil: “Osmanlı başımızı yere eğdirecek miras bırakmadı”
Osmanlı Devleti’nin 716. Kuruluş Yıldönümü münasebetiyle düzenlenen Söyleşi Programı’nın bu ayki konuğu Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil oldu. 

Konuşmasına Hz.Ali’nin,  ‘insan dilinin altında gizlidir. Konuşmadan insanı tanıyamazsınız’ sözünü hatırlatarak başlayan Prof. Şimşirgil, devletlerinde böyle olduğunu belirtti. Osmanlı Devleti ‘nin hükümranlığının 620 yıl sürdüğünü ifade eden Prof. Şimşirgil, dünyada başka bir hanedan devletinin bu kadar uzun süre yaşamadığını belirtti. Osmanlının dünyanın en çetrefilli bölgelerini idare ettiğini anlatan Prof.Şimşirgil, şöyle konuştu: “200 yıl dünyanın süper gücü, daha sonra uluslararası bir güç, sadece 50 sene de ulus güç olarak yaşamını sürdürmüştür. Bugün Türkiye ulus bir güçtür. Bu devletin toprakları üzerinde 50’nin üzerine devlet kuruldu. Osmanlı 22 milyon metrekareye hükmetmiştir. Bu devletin değerlerini iyi bilmemiz ve öğrenmemiz lazım. Osmanlının adı gitti ama milletimizin serüveni devam ediyor.”
“Osmanlı karalanıyor”

Dünyada başka hiçbir devletin Osmanlı kadar karalanmadığını da vurgulayan Prof.Şimşirgil, Selçuklu , Karahanlı ve Gazneli’nin de Türklerin ortak tarihi olduğunu vurguladı.  Osmanlı Devleti’ni yıkmak için 300 yıl çalışıldığını da kaydeden Prof. Şimşirgil, senaryolar kurulduğunu kaydetti. Prof.Şimşirgil, “Osmanlı başımızı yere eğdirecek miras bırakmadı.” dedi. 
“ABD ırak’ı kan gölüne çevirdi”

20 yıl önce Sofya’da katıldığı bir uluslararası sempozyumda Sabancı Üniversitesi’nden bir kadın profesörün,  ‘Osmanlı lordlar ve kontlardan oluşan bin kişilik derebeyler ülkesiydi’ dediğini hatırlatan Prof.Şimşirgil, bunun üzerine bir Bulgar akademisyenin, ‘Biz, 90 yıl komünist zulmü altında Osmanlıya sizin gibi baktık. Aynı sizin gibi düşündük. Ancak biz şimdi Osmanlıya farklı ve objektif bakıyoruz. Siz hala Osmanlının Türk demek olduğunu bilmiyorsunuz . Osmanlı 400 yıl bizim de devletimizdi. İstanbul bizim de başkentimizdi’ dediğini söyledi. 

Osmanlı sonrası Ortadoğu’nun kan gölüne çevrildiğini de kaydeden Prof.Şimşirgil, Irak’ı Saddam’dan kurtaran ABD’li askerlerin kadınlarca çiçeklerle karşılandığını da belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: “ABD’nin oraya demokrasi ve insan hakları getireceğine ve bir zalimden kurtardıklarına inanmışlardı. Ancak 2 yıl içinde zulüm yaparak 2 milyon insanı katlettiler. Saddam’a bile rahmet okuttular.”
Prof.Şimşirgil bir soru üzerine de Macar ressamın çizdiği Topkapı Sarayı’ndaki portrenin Yavuz Sultan Selim’e ait olduğunu ancak küpe, gerdanlık, takkenin üzerine çizildiğini anlattı

 

Güncelleme Tarihi: 28 Ocak 2016, 11:32

Sarıyer Haber Gazetesi

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner17

banner15

banner11