banner56

Mübarek 3 Aylar İslam alemine huzur ve barış getirsin

2014 yılı 3 aylar ne zaman başlayacak ve 3 aylar nedir özelliği. Mübarek 3 aylar başlangıç tarihi ve detayları burada.

Mübarek 3 Aylar İslam alemine huzur ve barış getirsin
Son Peygamber Hazreti Muhammed (S.A.V) üç ayları çok önemsemiştir

İçinde Regaip, Miraç ve Berat kandilleri ile Kadir Gecesi'ni barındıran "üç aylar" Başladı . 

İşte 2014 Mübarek üç ayların başlangıcı
 
Hicri takvimin Recep ayıyla başlayan, Şaban ve Ramazan aylarıyla devam eden ve "üç aylar" olarak adlandırılan manevi açıdan önemli bir döneme girildi.
Müslümanların hakim olduğu bir çok ülke ve beldede kan ve gözyaşı eksik olmuyor  

İslam barış,kardeşlik ve rahmet dini olmasına rağmen Müslümanların bu dinin gereklerini yerine getirememelerinden dolayı Müslümanlarca önemli sayılan aylarda,günlerde ve gecelerde kan ve göz yaşı eksik olmuyor.
İslam almleri Müslümanlarca çok değerli sayılam aylar,günler ve gecelerde diğer günlere nazaran daha çok ibadet, yenilenme ve manevi bakımdan zenginleşme imkanı tanıdığını dile getiriyor. Regaip, Miraç ve Berat kandilleri ile Kadir Gecesi'nin üç aylar içinde idrak edildiği biliniyor.
 
Üç aylardan sonuncusunun ayların sultanı olarak kabul edilen ramazan olduğunu belirten İslam alimleri, "Bu aylarda yapılan ibadetler, sergilenen iyilikler, verilen zekat ve sadakalar diğer aylardan çok daha sevaplıdır" ifadelerini kullanıyor.
 
Üç aylar içinde ilahi rahmetin taştığını ifade eden islam alimleri, şunları söylüyor:
 
"Bu kadar faziletle donatılmış 'üç aylar'ın, Müslümanlar için bir fırsat dönemi olarak algılanması yerinde olacak. Bu denli sevap aylarının ayağımıza kadar gelmiş olmasını bir şans olarak görmeliyiz. Hayırlı işlerde birbirleriyle yarış içine giren müminler, işte bu aylarda yaptıkları manevi hizmetler, gösterdikleri dini hassasiyetle ebedi hayata karlı bir yatırım yapmış olurlar. 
 
Son Peygamber Hazreti Muhammed üç aylar için ne demiştir ? 

'Recep Allah'ın ayı, şaban benim ayım ve ramazan ümmetimin ayıdır' buyuran ve recep ayı girdiğinde de 'Allahım, Recep ve Şabanı bize mübarek kıl, bizi ramazana ulaştır' duasını sürekli tekrarlayan son Peygamberin takipçisi olmalıyız."
 
Bu üç aya dinimizde son derece önem verilir; Müslümanlar adeta bu ayları iple çeker ve bu ayları değerlendirmek için azami gayret gösterirler. “Mübarek üç aylar” diye bilinen aylar bu şekilde hiçbir kaynakta yer almamasına rağmen Müslüman toplumlarda özel bir yeri vardır. 

On bir ayın sultanı Ramazanın çekim kuvveti 

Şüphesiz bu durum “onbir ayın sultanı” diye anılan Ramazanın çekim kuvvetinden dolayıdır. İslam î-Hicri takvimin 7. ve 8. ayları olan Recep ve Şaban’ın diğer aylar arasında fonksiyonları Ramazan’dan önce gelmeleri ve böylece hazırlık dönemi olmaları hasebiyledir.
 
Sevgili Peygamberimiz, mübarek üç aylar için, “Recep Allah’ın ayı, Şaban benim ayım, Ramazan ise ümetimin ayıdır” (Buhârî) buyurmuşlardır.
 
Rasulullah, Ramazan ayı dışında en fazla Recep ve Şâban aylarında oruç tutmuşlardır. Recep ayı girdiğinde de, “Allah’ım, bize Recep ve Şaban’ı mübarek kıl ve bizi Ramazan’a ulaştır” (Keşfu’l Hafa) diye dua etmiştir.
 
Bu üç ayda ayrıca Regaip, Berat, Miraç ve Kadir geceleri bulunmaktadır. Ramazan ayındaki farz orucun yanı sıra Rasululah, Recep ve Şaban aylarında da Müslümanları oruç tutmaya teşvik etmiştir.
 
Konuyla ilgili Abbad ibn Hanif şöyle bir rivayette bulunmuştur: “Said İbnu Cübeyr (ra)’a Recep ayındaki oruçtan sordum. Bana şu cevabi verdi. İbni Abbas (ra)’ı dinledim, şöyle demişti: Rasulullah Recep ayında bazı yıllarda öyle oruç tutardı ki biz Galiba hiç yemeyecek (ayın her gününde oruç tutacak) derdik, (bazı yıllarda da öyle) yerdi ki biz, galiba hiç tutmayacak derdik.”(Müslim)
 
Hz. Aişe başka bir rivayetinde bu konuda şunları söyler: “Rasulullah senenin hiçbir ayında Şaban ayındakinden fazla oruç tutmaz ve şöyle buyururdu: Amellerden gücünüzün yettiğini yapın. Çünkü siz bıkmadıkça, Allah da size asla bıkmış muamelesi yapmaz. Allah yanında amelin en makbulü, kişinin az da olsa devam üzere işlediği ameldir.”
 
Üç ayların ilki olan Recep, "yüceltilmiş, içine ikramlar konulmuş ay" ve "hazırlanmak" manalarına gelmektedir 
 
REGAİB KANDİLİ BU AYDA : Recep ayının ilk perşembeyi cumaya bağlayan gecesi Regaib kandilidir. Regaib, "pek çok ihsan" manasına gelen "Ragibe" kelimesinin çoğuludur. Bu gecede Cenab-ı Hakk engin rahmetiyle tecelli edip sonsuz mağfiretiyle muamelede bulunduğu için geceye bu isim verilmiştir.
 
MİRAÇ KANDİLİ : Receb ayının 27. gecesi ise Miraç Kandili’dir. Miraç, kelime manası itibariyle "merdiven", "yükselecek yer", "en yüksek makam" manalarına gelmektedir. Bu gecede Peygamberimiz bir mucize olarak Mekke’deki Mescid-i Haram’dan, Kudüs’teki Mescid-i Aksa’ya ve oradan da göklerin İlahi derinliklerine doğru yükselip ruhen ve bedenen Cenab-ı Hakk’ın huzuruna çıkmıştır.
 
ŞABAN AYI
 
Üç ayların ikincisi olan Şaban, kelime manası itibariyle "dağılan", "saçılan" manalarına gelmektedir. Bir rivayete göre Peygamber Efendimiz, Şaban ayında Ramazan için pek çok hayır dağıldığı için bu aya bu ismin verildiğini ifade etmektedir. 
 
BERAT KANDİLİ :
 
Şaban ayı içerisinde Berat kandili vardır. Berat kelimesi, "borçtan, isnat edilen suçtan, ruha azap veren sıkıntılardan kurtulmak" manalarına gelmektedir. Bu gecede Kur’an-ı Kerim bir bütün halinde dünya semasına indirilmeye başlanmıştır. Bu sebeple bu gece hürmetine pek çok günah bağışlandığı için geceye Berat gecesi denilmiştir.
 
RAMAZAN: BEREKET AYI
 
Üç ayların sonuncusu olan Ramazan ayı on bir ayın sultanı ve ayların en faziletlisidir. Zira bu ayda Kur’an indirilmeye başlanmış ve ay boyunca oruç tutmak farz kılınmıştır. 
 
KADİR GECESİ  :
 
Kur’an’ın indirilmeye başlandığı bu ay içinde Kur’an-ı Kerim’deki ifadesiyle bin aydan daha hayırlı olan "Kadir Gecesi" vardır. Bu gece Allah’ın müminlere bahşettiği çok yüce bir ikramıdır. Ramazan’ın her gecesinin dolu dolu geçirilmesi için bu gecenin zamanı gizlenmiştir. Ancak Kadir gecesinin Ramazan’ın son on günü içinde olduğuna dair güçlü işaretler vardır.
 
ÜÇ AYLAR ORUCU
 
İslâm’da zamanla kayıtlı oruç, sadece Ramazan’da vardır. Onun dışında “üç aylar” orucu diye bir oruç asıl kaynakla-rımızda bulunmamaktadır. Müslüman, Recep ve Şaban aylarında çok oruç tut-malıdır ama onları tamamen oruçlu geçirmek diye bir husus kitaplarda bulunmamaktadır. Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) Hz. Âişe’nin ifadesine göre Ramazan’dan başka hiçbir ayı bütünüyle oruçlu olarak geçirmemiştir. Ramazan’dan sonra en çok oruç tuttuğu ay ise Şaban ayıdır.(Müslim, Sıyam 175, 176).
 
 İşte 2014 yılı kutsal geceler ve günler hakkında bilmeniz gereken tarihler;
 
Üç ayların başlama tarihi : 30 Nisan 2014 Çarşamba günü
 
Regaib Kandili : 1 Mayıs 2014 Perşembe günü
 
Miraç Kandili : 25 Mayıs 2014 Pazar günü
 
Berat Kandili : 12 Haziran 2014 Perşembe günü
 
Ramazan ayı : 28 Haziran 2014 Cumartesi günü
 
Kadir Gecesi : 23 Temmuz 2014 Çarşamba günü 
 
Ramazan Bayramı arefe : 27 Temmuz 2014 Pazar günü
 
Ramazan Bayramı : 28 Temmuz 2014 Pazartesi günü (1. Gün)
 
Kurban Bayramı : 4 Ekim 2014 Cumartesi (1. Gün) 
 
İstanbul Times Yayın grubu olarak İslam alemindeki kan ve gözyaşının bir an önce son bulması adına  yaratıcıya dua ediyoruz.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner17

banner15

banner11