banner56

Mehmet Şevket Eygi, Deniz Gezmiş’in Gezi Olaylarıyla Bağlantısını Anlattı

Bağcılar Belediyesinin 'Adanmış Ömürler' konulu söyleşi programına katılan gazeteci-yazar Mehmet Şevket Eygi, bugünle geçmiş arasında bağlantı kurdu. Gezi olaylarına vurgu yapan Eygi, “Deniz Gezmiş ve Mahir Çayanlar ülkeyi allak bullak ediyordu. Birkaç yıl önce Gezi’de neler olduysa o dönemde Denizler aynı şeyi yapmak istedi. Küba’daki Fidel Castro gibi darbe yapmak istiyorlardı” dedi.

Mehmet Şevket Eygi, Deniz Gezmiş’in Gezi Olaylarıyla Bağlantısını Anlattı
 Bağcılar Belediyesi Mehmet Akif Ersoy Kültür Sanat Merkezinde düzenlenen 'Adanmış Ömürler Programı'nın bu ay ki konuğu gazeteci-yazar Mehmet Şevket Eygi oldu. Moderatörlüğünü araştırmacı-yazar Demet Tezcan’ın yaptığı programa İlçe Kaymakamı Mustafa Eldivan, Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Yılmaz ve lise öğrencileri katıldı.

“Düşünce suçundan cezaevinde yattım ellerime ayaklarıma zincirler vuruldu”

84 yaşındaki Eygi, karakterini annesinden aldığını söyleyerek eğitimi sırasında yaşadığı sıkıntıları şöyle anlattı: “6 yaşındayken Galatasaray Lisesi’ne başladım. Milli Futbolcu Turgay Şeren ve eski Milletvekili Memduh Gökçen sınıf arkadaşımdı. İdeolojik olarak Galatasaray Lisesi’ne uygun değildim. O yüzden orada kapalı devre bir hayat yaşadım. Okulda içki içerlerdi dans ederlerdi ben bunları bilmiyordum ben dindardım ve bunlar bana tersti. İdeolojik olarak farklı olduğumuz için okuldan sonra öğrenci arkadaşlarımla bağlarımız koptu. Liseden sonra ailem maddi sıkıntıya girdi burs için üniversiteyi Ankara’da Siyasal Bilgiler’de okumak zorunda kaldım. Ayrıca Osmanlı şehzadelerine öğretmenlik yapan Hafız Nuri’den de dersler aldım. Okuldan sonra Diyanet İşleri Bakanlığı’nda bir süre tercümanlık yaptıktan sonra gazeteciliğe geçtim. İlk yazım Tercüman Gazetesi’nde yayınlandı. Çok sıkıntılı zamanlar yaşadık. Düşünce suçundan cezaevinde yattım. Ellerime ve ayaklarıma zincirler vuruldu. 6 yıl yurtdışına çıkmak zorunda kaldım”

“Deniz Gezmişler Mahir Çayanlar ülkeyi allak bullak ediyordu”

Eygi söyleşisinde geçmişle bugünü de karşılaştırmalı olarak değerlendirdi. Gezi olaylarına dikkat çeken Eygi, “O dönemler Deniz Gezmişler Mahir Çayanlar ülkeyi allak bullak ediyordu. Birkaç yıl önce Gezi’de neler olduysa o dönemde Denizler aynı şeyi yapmak istedi. Denizler Küba’daki Fidel Castro gibi darbe yapmak istiyorlardı. Hükümet kötü de olsa seçimle geldi seçimle gitmesi gerekiyor. Hükümeti sevsen de sevmesen de hep bu düşünceyi taşıdım. Zaten Denizin hükümete gelmesini istemiyorduk” dedi.

“Türkiye’de en az 1 milyon Yahudi ve en az 1 milyon da Hristiyan var’’

Eygi, 17 yıl önce gündeme getirdiği ve gündemi uzun süre meşgul eden “Sabetaycılar” konusu hakkında ise; “Sabetaycılarla ilgili bir kitap yazdım ve çok ses getirdi. Hatta bu gizli Yahudilerle ilgili Ahmet Hakan bu konu için programlar yapmıştı. Şunu özellikle söylemek istiyorum ki Türkiye’de en az 1 milyon Yahudi ve en az 1 milyon da Hristiyan var. Bunları deşifre etmeden terör örgütü PKK’yı bitirmenin imkanı yoktur” şeklinde konuştu.

Moderatör Demet Tezcan’ın “FETÖ’cüler sizi sevmezdi değil mi?” sorusuna Eygi, “İnsan doğru bir hizmet içindeyse düşman kazanmaması mümkün olmaz. Solculardan çok bazı İslamcılar bana kızıyordu” cevabını verdi.

Kendini dinleyenlerden 2 gence dolma kalem hediye eden Eygi, gençlere “Meslek sahibi olmak ikinci planda gelir önce kaliteli vasıflı insan olacaksınız. Kaliteli insan olmak eşittir iyi Müslüman olmak. Erkek öğrenciler küçük beyefendi, kız öğrenciler küçük hanımefendiler olacak” tavsiyesinde bulundu. Programın sonunda Başkan Çağırıcı, Eygi’ye 57’nci Piyade Alayı’nı anlatan bir kitap hediye etti. Katılımcılar daha sonra hatıra fotoğrafı çekildi.  

Güncelleme Tarihi: 05 Ekim 2017, 17:14

Sarıyer Haber Gazetesi

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner17

banner15

banner11