banner56

Gümüşhanevi Sempozyumu Başladı

Uluslararası Gümüşhanevi Sempozyumu Retaj Royal Otel’de başladı. Sempozyumda konuşan AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, “ İstanbul’un yüzlerce cami, İmarathane ve tekkeye hayat pınarı olduğunu belirterek, Gümüşhanevi Hazretleri’nin önemine dikkat çekti. Bağış, “Gümüşhanevi Hazretleri’nin yetiştirdiği binlerce müridi, öğrencisi, eşsiz eserleri bizlere şiar olmalıdır. Onun, iki tılsımlı kelimesi “hoşgörü” ve “şefkattir” diye konuştu. İki gün sürecek olan Sempozyuma İsrail, Suriye, Rusya, İtalya, Pakistan, Özbekistan ve Mısır’dan tebliğciler katılıyor.

Gümüşhanevi Sempozyumu Başladı
 “Doğumunun 200. Yılında Uluslararası Gümüşhanevi Sempozyumu” Bağcılar Retaj Royale Otel’de düzenleniyor. Sempozyumun açılışına Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, AK Parti İstanbul Milletvekili Harun Karaca, Gümüşhanevi Hazretlerinin Mısır’daki Vekili Muhammed Ebu El Yezid El Mehdi, Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Raşit Küçük, İstanbul İl Müftüsü Doç. Dr. Rahmi Yaran, Bağcılar Kaymakamı Erdal Çakır, Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, AK Parti Gümüşhane İl Başkanı Ercan Çimen, AK Parti Bağcılar İlçe Başkan Vekili Erdal Yılmaz, Gümüşhanevi Hazretleri’nin 4. kuşaktan torunu Mükerrem Kömürcüoğlu, Gümüşhanevi Hazretlerinin Vekili Bolvadinli Ahmet Feyzi Efendi’nin oğlu Emekli Yargıtay Onursal Başkanı Hasan Hilmi Özdemir, Gümüşhanevi Hazretlerinin Vekili Ahmet Hilmi Efendi’nin Torunu Nuran Kortel, Bağcılar Müftüsü Hasan Hüsnü Sula, Bağcılar İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Yılmaz, yanısıra çok sayıda davetli katıldı.  

Bağcılar Times Haber Merkezi


Sempozyum Dünya Kuran Okuma Yarışması Birincisi İSTOÇ Cami imam hatipi Bünyamin Topçuoğlu’nun Kur’an-ı Kerim okumasıyla başladı. Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Bakan Bağış, İslam aleminin üç ayların ve Regaip kandilinin huzurunu yaşadığını belirterek, Miraç kandilini de kutlayacağımızı hatırlattı. Bağış,  yaşadığımız toprakların bereketinde katkısı olan Gümüşhanevi’yi anmanın çok önemli olduğunu ifade etti. Bağış, Bağcılar Belediyesi’nin dünya çapında büyük bir gelişme kazandığına da dikkat çekerek,  anlamlı ve önemli sempozyumlara imza attığını vurguladı. Ülkemizin kalkınmasında büyüklere sahip çıkmanın çok önemli olduğunu belirten Bağış,”Bu toplantıyı düzenleyenleri tebrik ediyorum. “ dedi. İstanbul’un hiçbir zaman insanlarına uzak kalmadığını belirten Bağış, “Peygamber Efendimiz’in (s.a.v) müjdesine nail olduktan sonra İstanbul’un milletimizin itici gücü olduğunu kaydetti. Bünyesindeki yüzlerce cami, imarathane ve tekkenin hayat pınarı olduğunu belirten Bağış, “ İstanbul, bütün medeniyetlere bir hoşgörü ortaya koymuştur.  Çünkü, bu şehir 800 yıldır, cami, kilise ve havralarıyla insanlara huzur veriyor.” dedi.

“HOŞGÖRÜ VE ŞEFKAT TILSIMLI”

İstanbul’da her zaman hoşgörünün ve şefkatin hakim olduğunu da kaydeden Bağış, Eyüp Sultan Hazretleri’nin bu topraklara bereket getirdiğini ve Gümüşhanevi Hazretleri’nin de o yolda ilerleyerek, ilim ve irfan merkezi oluşturduğunu kaydetti. Sempozyumda, Gümüşhanevi’nin Gümüşhane, Trabzon ve İstanbul’a kadar ulaşan yolculuğunun anlatılacağını belirten Bağış, “Gümüşhanevi Hazretleri’nin yetiştirdiği binlerce müridi, öğrencisi, eşsiz eserleri bizlere şiar olmalıdır” dedi. Bağış, onun, iki tılsımlı kelimesinin de “hoşgörü” ve “şefkat” olduğuna dikkat çekti.

Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı ise konuşmasında birileri tarafından farklılıkların tehlike olarak görüldüğü Bağcılar’da böyle uluslararası sempozyumlar düzenleyebildikleri için mutlu ve onurlu olduğunu ifade etti. İlçede 15’e yakın 5 yıldızlı otel ve kongre merkezlerinin inşa edileceğini hatırlatan Çağırıcı, sosyal belediyecilik anlayışını böyle kültürel faaliyetlerle sürdürebilmenin heyecanını taşıdığını kaydetti. Hazreti Mevlana’nın bir sözünü hatırlatan Çağırıcı, “Bir sonraki neslin geleceğini bir önceki nesil hazırlar.” dedi. Bağcılar’da her yıl bir uluslararası sempozyum düzenlediklerini belirten Çağırıcı, “Aliya İzzetbegoviç”, “Babıaliden Bağcılar’a Küreselden Yerele”, “Hoca Ahmet Yesevi” ve “Balkan Savaşları” sempozyumları düzenlediklerini hatırlattı. Toplum olarak milli ve manevi değerlerimizle yaşadığımızı vurgulayan Çağırıcı, “Geçmişle gelecek arasında medeniyet köprüsü kurmak amacıyla bu tür ulusal ve uluslararası programlar gerçekleştiriyoruz. Toplumumuzun yetiştirdiği büyük alim Gümüşhanevi Hazretleri’ni tekrar rahmetle ve minnetle anıyoruz.” diye konuştu.

 

Sempozyum Bilim Danışma Kurulu Başkanı İrfan Gündüz, “Yakın tarihimizi bilmek zorundayız. 

En meçhul tarihimiz maalesef dünümüz. Her şey ters edilmiş, olmayanlar var gibi gösterilmiş. Yıkılışın sorumlusu tarih kitaplarında medrese ve tekke gösterilmiş. Gümüşhanevi, bu şartlarda kutup yıldızı gibi durmuş, dimdik geleceğe ilerlemek için yol göstermiş sufidir. 

Gümüşhanevi Hazretleri’nin vasiyeti, sıkıntılarımızı paylaşarak küçültelim. Eğer bugün bizim tankımız, atmaca helikopterimiz varsa milli sanayinin trendi yükseliyorsa onun fikir babası Gümüşhanevi’dir. İlaç dahi olsa yabancı malına yaklaşmayın, kendi sanayinizi kullanın, diyor. 

Yerli üretimin yapılmasını tavsiye eden ilklerden birisi Gümüşhanevi Hazretleridir. Tesirleri Cezayir’e, Rusya’ya, Çin’e, Balkanlara kadar uzanmış bir kutup yıldızıdır.   

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof.Dr. Hasan Kamil Yılmaz, “Osmanlı hep irfan geleneği içinde olan bir sistem kurmuştu. Osman Gazi’nin Ahi geleneğine bağlı olduğunu, ordusunun ve halkının irfan geleneğine sahip olduğunu belirtti. 19. Yüzyılda Mevlana Bağdadi Hazretleri ortaya çıkıyor. O, Osmanlı devletinde tekke, medrese, ordu üçgeninde yepyeni bir çizgi oluşturdu.

Gümüşhanevi pek çok hadis kaynağını neşretmiştir. Kelami dergahı daha çok tefsir sohbetleriyle günümüze kadar yapısını sürdürmüştür. Gümüşhanevi’nin başlattığı bu çizgi ilim dünyasına çok önemli tesirler meydana getirmiştir.  

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Prof.Dr. Raşit Küçük, AK Parti İstanbul Milletvekili Harun Karaca, Bağcılar Kaymakamı Erdal Çakır da yaptıkları konuşmalarla sempozyumun önemine ayrıca dikkat çektiler.

Sempozyumun ilk oturumunda Prof. Dr. Ahmet Turan Arslan, Prof. Dr. Bedri Gencer, Dr. Mahmut Ahmet Mısri, Şeyh Ahmet El Bedevi, Dr. Necdet Yılmaz ve Mustafa Celil Altuntaş Gümühhanevi Hazretleri’yle ilgili sunumlarını yaptılar.

Gümüşhanevi Hazretleri’nin Of Uğurlu’daki kütüphanesinin, Süleymaniye Camii haziresindeki kabrinin, Mısır Tanta şehrindeki Gümüşhanevi Tekkesi’nin ve Eminönü’ndeki Gümüşhanevi Tekkesi’nin fotoğraflarının da bulunduğu bir fotoğraf sergisinin açılışı yapıldı.

8 ülkeden 50 tebliğcinin katıldığı toplamda 7 oturumdan oluşan Uluslararası Gümüşhanevi Sempozyumu yarın sona erecek.

Kaynak :İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA) 

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner17

banner15

banner11