banner56

Engelliler Kuşların Yuvasını Yapıyorlar

Bağcılar Engelli Sarayı'nda kurs gören engelliler, birbirinden güzel ahşap kuş yuvaları, baston, ev ve kağnı oyuncaklar yaparak gören herkesi şaşırtıyor.

Engelliler Kuşların Yuvasını Yapıyorlar


Engelliler Sarayı'nda hummalı bir çalışma sürüyor. Ahşap Oyuncak Yapımı Atölyesi öğretmeni Murat Demir yönetiminde kurs gören engelli öğrenciler birbirinden güzel ahşap kuş yuvaları, baston, ev ve kağnı oyuncaklar yaparak gören herkesi şaşırtıyorlar.

Bağcılar Times Haber Merkezi 

Öğrencilerle uyumlu çalıştıklarını belirten Murat Demir, "Kursiyerler ilk başta Engelliler Sarayı'na gelirken tereddüt geçiriyorlar, huzursuz oluyorlar. Ancak, kurs başladıktan iki gün sonra buradan ayrılmak istemiyorlar. İşini iyi yapanları sinemaya, tiyatroya götürüyorum. Birbirimize o kadar alıştık ki, akşamları bile telefonla beni arayarak sıkıntılarını anlatıyorlar. Ben de onları dinliyorum. " diye konuştu.

Engelliler Sarayı'ndaki Ahşap Oyuncak Yapımı Atölyesi'nde inşa edilen onlarca kuş yuvası parklardaki ağaçlara takılacağı günü bekliyor. Bu oyuncakların hepsi çarşıda, pazarda, sokakta görünmekten ve insanlarla temas etmekten bile çekinen engelli çocuklar tarafından yapıldı. Ahşap Oyuncak Yapımı Atölyesi öğretmeni Murat Demir, ilk iki günü tanışmayla geçirdiklerini ardından çalışmalara başladıklarını söyledi. Kendisinin dokuz yaşındayken başladığı ahşap işleriyle uğraşı 30 yıldır sürüyor. Ustalarından öğrendiği tecrübeleri öğrencilerine aktarıyor. Çocukların dikkatlerinin kısa sürede dağıldığını ve öğrendiklerini unutabildiklerini anlatan Murat Demir sabırlı ve disiplinli çalıştıklarını söyledi. Murat Demir, "Bu iş sabır gerektiriyor . Çünkü çocuklar ilk geldiklerinde annelerinin veya babalarının kendilerini bırakmasını istemiyorlar. Onlardan ayrılmak istemiyorlar. Hatta atölyeyi görünce çok şaşırıyorlar. 'Nasıl bir yere geldik, burada ne yapacağız', diye düşünüyorlar. Ancak, iki gün içerisinde hem arkadaşlarına alışıyorlar hem de beni yakından tanıyorlar. Bu kez de buradan ayrılmak istemiyorlar. Annelerine, 'bizi oraya götür' diyorlar. Şimdi onlar beni ben de onları çok seviyorum." diyor.

Çocukların kendisine çok alıştığını kaydeden Demir, ders aralarında peşine takılarak kantine kadar yanında yürüdüklerini ve ondan ayrılmak istemediklerini söylüyor.

Çocukların zımpara yaptıklarını ifade eden Demir, ancak bazı sorunlar yaşadıklarını da belirterek, "Bazen günleri birbirine uymuyor. Davranışları değişebiliyor. Bazı gün çok iyi çalışıyor bazı gün çalışmak istemiyor. Öğrendiklerini de unutabiliyorlar. Bazı gün de dikkat eksikliği olabiliyor. Ancak üzerinde durup ısrar edince yeniden eski duruma dönüyorlar." diye konuştu.

Çocukların ahşap işinde geliştikçe hayal güçlerini de kullanmaya başladıklarını ifade eden Demir, öz güvenlerinin yerine geldiğini vurguladı. Demir, "Bu çocuklar engelli oldukları için dışarıda kendilerini ifade edemiyorlar. Rahat davranamıyorlar. Gizleniyorlar. Hatta evden dışarı adım dahi atmıyorlar. Engelliler Sarayı'ndaki kurslar sayesinde öz güvenleri yerine geliyor, 'ben yaptım, ben başardım' diyerek mutlu oluyorlar. Üzerlerindeki çekingenliği de atıyorlar. Böylece herkesin kendilerine bakışlarının da değişmesine sebep oluyorlar. Çocuklar kendilerine değer verildiğini hissediyorlar. Baston, ev, kuş yuvası yaparken normal insanlar gibi beceri sahibi olduklarının farkına varıyorlar. Huzur buluyorlar. Bu yüzden elindeki işini bitirir bitirmez bir başka işe başlıyorlar.

Her gün 30 öğrenciye ders verdiğini ifade eden Demir, kursun ocak ayından Ağustos ayına kadar sürdüğünü ve ardından yeniden öğrenciler aldıklarını sözlerine ekledi.

Öğrenciler de kursu çok sevdiklerini bu yüzden evlerine bile gitmek istemediklerini belirterek, "Biz burada çok mutluyuz. Hocamızı da seviyoruz. Sıkıntımız olduğunda ona anlatıyoruz. Evde kaldığım vakit canım sıkılıyor. Sadece televizyon izliyoruz." diye konuşuyorlar.

Engelliler Sarayı'na devam eden kursiyerlerin başarılarından dolayı memnun olduğunu belirten Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, "Biliyoruz ki; bir insanın mutluluğu alemin mutluluğu, alemin mutluluğu da toplumun mutluluğuna vesile olur. Biz Bağcıların mutluluğu için çalışmaya devam ediyoruz" dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner17

banner15

banner11