banner56

Çocuğum Haklarım Var

20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü’nde Bağcılar Belediyesi Çocuk Meclisi Olağanüstü Toplantısı’nda üye çocuklar önemli tespitlerde bulunarak, düşüncelerini ifade ettiler. Başta ABD olmak üzere birçok ülkenin çocuk haklarına kayıtsız kaldığını ifade eden üyeler, İran’ın Çocuk Hakları Sözleşmesi’ni imzalamasına rağmen 2005-2015 yılları arasında 73 çocuğu idam ettiğini belirttiler.

Çocuğum Haklarım Var
 “Çocuğum Haklarım Var” başlıklı Sonuç Bildirgesi’ni okuyan üyeler, Bağcılar’da özellikle yaşıtları, engelliler ve Suriyeli muhacir çocuklara yönelik verilen hizmetlerin önemine dikkat çektiler. Bildirgede, şöyle denildi: “Tüm çocuklar hiçbir ayrıma maruz kalmadan yaşama ve eğitim alma hakkına sahiptir.” 

Bağcılar’da 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü’nde düzenlenen Bağcılar Belediyesi Çocuk Meclisi Olağanüstü Toplantısı’nda üye çocuklar önemli tespitlerde bulunarak, düşüncelerini dile getirdi. 

Bağcılar Belediyesi Meclis Salonu’nda düzenlenen ve Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı ile İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Yılmaz’ın da katılarak öğrencilerin tespitlerini dinlediği toplantıda üyeler, “Çoğum Haklarım Var” diyerek dünyaya seslendi. Açılış konuşmasını yapan Çocuk Meclisi Başkanı Neslihan Deniz, Dünya Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin tüm çocukların yaşama, yetişme, sağlık, vatandaşlık, oyun ve düşüncelerini ifade edebilme haklarına sahip olduğunu gösterdiğini kaydetti. Türkiye’nin sözleşmeyi,  1990’da imzaladığını da ifade eden Deniz, Çocuk Hakları Günü’nün 194 ülkede kutlandığını belirtti.  Başta ABD olmak üzere birçok ülkenin çocuk haklarına kayıtsız kaldığını da anlatan Deniz, İran’ın da sözleşmeyi imzalamasına rağmen 2005-2015 yılları arasında 73 çocuğu idam ettiğini sözlerine ekledi.

“BİRÇOK ÜLKEDE ÇOCUK ESİRGEME KURUMLARI KURULDU”

Bilgi Evi Çocuk Hakları Kulübü Başkanı Sevdagül Yaşar da çocuk sorunlarının ilk kez 1923’te Cenevre’deki uluslararası toplantıda tartışıldığını kaydetti. Yaşar, “Uluslararası Çocukları Koruma Birliği kuruldu ve oy birliğiyle Çocuk Hakları Cenevre Bildirisi yayımlandı. Birçok ülkede çocuklar için barınma, beslenme, eğitimlerin sağlayan çocuk esirgeme kurumları kuruldu.” dedi. Bağcılar Belediyesi Bilgi Evleri’nin önemine de dikkat çeken Yaşar, çocuklar olarak ahlaki ve eğitim yönünden önemli birikim kazandıklarını ve çocuk hakları konusunda kendilerini geliştirdiklerini dile getirdi. Engelliler Sarayı’nda engellilere kurslar verildiğini de hatırlatan Yaşar, “Engelli sporcular başarıdan başarıya koşuyor.” dedi. Daha sonra Çocuk Meclisi’nin hazırladığı bildirge üyeler Koray Emre Öz, Elif Kara ve Nurcan Yılmaz tarafından okundu. Önemli konuların altının çizildiği Bildirgede, devletin engellilere ve çocuklara yönelik verdiği hizmetlerden bahsedildi. “Çocuğum Haklarım Var” ifadesine yer verilen Bildirgede, şöyle denildi: “Tüm çocuklar hiçbir ayrıma maruz kalmadan yaşama ve eğitim alma hakkına sahiptir. 

“BAŞKA İLÇEDE 4 ENGELLİ OKULU YOK”

Toplantıda söz alan diğer çocuklar da düşüncelerini paylaştı. Değerlendirmede bulunan İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Yılmaz, geçmişte Bağcılar’da çocuklara yönelik hizmetlerin ihmal edildiğini söyledi. Kurucu Belediye Başkanı Feyzullah Kıyıklık ile Başkan Lokman Çağırıcı’nın çalışmalarıyla eğitime ve çocuklara yönelik önemli projelerin hizmete sunulduğunu da kaydeden Yılmaz, “Siz her şeyin en güzeline layıksınız. Bu amaçla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İlçemizde şu an 3 tane engelli okulumuz var. Dördüncüsünü de ikinci dönem hizmete sunacağız. İlimizde şu an 4 engelli okulu olan başka ilçe yok. Engellilerimiz için özel sınıflar açıyoruz.”

DÖNMEZ: ”ÇOK SEVİYELİ BİR MECLİS TOPLANTISI OLDU”

Başkan Yardımcısı Kenan Gültürk de toplantıda duygu ve düşüncelerini paylaşan üyeleri dinlediklerini belirterek, “Üzerimize düşen vazifeyi ilgili birimlerle ortaklaşa çalışarak çözmeye çalışacağız. Gönüllü meclislerin amacı da budur.” dedi. Çok seviyeli bir meclis toplantısına şahit olduklarını belirten AK Parti Grup Başkan Vekili Hasan Hüseyin Dönmez ise şöyle konuştu:

“Demokrasinin yaşandığı bu mekanda kendi adınıza değil, engellilerin ve Suriyeli çocuklar için taleplerde bulundunuz. Yaşıtlarınızda olan eksikliklerin giderilmesini istediniz. Görme engellilere yönelik taleplerde bulundunuz. Sizler empati yapıyorsunuz. Bu mekan demokrasiyle hizmet veren kararların alındığı bir mekan. Demokrasi her şeydir. Sizler de çocuk meclisi olarak oy alıp seçildiniz. Demokrasinin anlamını çok iyi biliyorsunuz. Bağcılar Belediyesi de bu anlamda hizmetlerini sürdürüyor.” 

Güncelleme Tarihi: 05 Aralık 2016, 13:12

Sarıyer Haber Gazetesi

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner17

banner15

banner11