banner56

Bağcılar’da otoparksız binaya izin yok

Bağcılar’da şehircilik adına çok radikal bir karar alındı. Kentsel dönüşüm tartışmaları devam ederken, konutlarla birlikte kenti de yeniden planlı bir şekilde inşa etmek isteyen Bağcılar Belediyesi, 500 metrekarenin altında, otoparksız ve asansörsüz bina yapımını durdurdu. Müteahhitlerle bir araya gelen Başkan Çağırıcı, “Şimdiye kadarkazanılmış haklar saklı kalacak, bundan sonra otoparksız ve asansörsüz binalara izin vermeyeceğiz” dedi. Müteahhitlerle yapılan toplantının ardından varılan mutabakata göre, bundan sonra Bağcılar’da otoparksız bina yapımı olmayacak.

Bağcılar’da otoparksız binaya izin yok
Kentsel dönüşüm tartışmaları devam ederken Bağcılar Belediyesi radikal bir karar alarak ilçede otoparksız bina yapımını durdurdu. Kentsel dönüşüm kapsamında, verdiği imar izinleriyle özellikle parsel birleşimlerini teşvik eden Bağcılar Belediyesi, aldığı yeni kararla 500 metrekarenin altında ve planında otopark olmayan binaların yapımını durdurdu.

Konuyla ilgili Halk Sarayı’nda müteahhitlerin de katılımıyla toplantı düzenleyen Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, kentsel dönüşümü fırsata çevirmek ve şehri yeniden inşa etmek istediklerini söyledi. Kronik bir hal alan trafik, otopark ve yeşil alan sorunlarının çözümü için bu kararı aldıklarını ifade eden Çağırıcı, süreçte vatandaşların da müteahhitlerin de zarara uğramayacağını söyledi.

Yaklaşık 300 müteahhitin katıldığı toplantı oldukça hararetli geçti. Şimdiye kadar kazanılmış olan hakların devam edeceğini ancak bundan sonra 500 metrekarenin altında ve otopark planı olmayan binalara izin vermeyeceklerini ifade eden Çağırıcı, belediyenin kentsel dönüşüme ilişkin yürüttüğü çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Bağcılar’ın yaklaşık 750 bin nüfusu olduğunu ve 48 bin 765 bina stokunun bulunduğunu anlatan Çağırıcı, bu binaların büyük bir kısmının 500 metrekarenin altında olduğunu söyledi.

KİMSE MAĞDUR OLMAYACAK


Yeni düzenlemeye müteahhitlerin itiraz etmesi üzerine salonda zaman zaman sesler yükseldi ve tartışmalar yaşandı. Sürecin kendilerinin aleyhine olduğunu ve mağdur edildiklerini öne süren müteahhitler, yeni uygulamadan rahatsız olduklarını dile getirdi. Çağırıcı, itirazların yükselmesi üzerine, “Kimse mağdur olmayacak. Sizlerden akıl almak, bu konuyu istişare etmek için buradayız. Ev sahibiyle anlaşıp kiraya çıkaranlar var. Her şeyi biliyorum.Konuşarak bu işi çözebiliriz. Birlikte bir karar alalım ve birlikte yürüyelim” diye konuştu.

İmar planlarında yer alan teşvik uygulamalarına değinen Çağırıcı, parsel birleşimleri ile bin metrekarenin üzerine çıkılması durumunda yüzde 10’dan yüzde 30’a kadar imar artış izni vereceklerini söyledi.

Bağcılar’da 6 bölgeyi kentsel dönüşüm alanı olarak belirlediklerini ve bu alanların toplamının 387 bin 600 metrekare olduğu bilgisini veren Çağırıcı, buralarda yapılacak dönüşüm çalışmalarının da müteahhitlerle birlikte gerçekleştirileceğini belirtti. Hem vatandaşların hem de müteahitlerin haklarını korumak için Belediyenin şirketi Başak AŞ’nin dönüşüm sürecinde vatandaşlarla ve müteahhitlerle protokol imzalayarak süreci yürüteceğini anlatan Çağırıcı,“Biz mağdur etmemek için kefalet imzası atacağız” dedi.

“Burada sorunu yüzde yüz mutabakatla çözmemiz mümkün değil” diyen Çağırıcı sözlerini şöyle sürdürdü: “Kimisinin bir bina kimisinin iki bina yapacak kadar gücü var. Ben köşklerden gelmedim. Sokaklardan yürüyerek geldim. İki arkadaş bir araya gelin iki binayı bir bina yapayım. Bugüne kadar alınmış ruhsat, müracaat imar durumu baz alınarak onlar geçici haklardan yararlandırılacak. Bunların sayısı yüz ve ben bu yüz tanenin riskini üstleneceğim. Bugünden itibaren otopark konusunda bana destek oluyor musunuz?” sorması üzerine müteahhitler, alkışla Çağırıcı’ya desteklerini göstermiş oldu. Alınan radikal kararın ardından bundan sonra Bağcılar’da 500 metrekarenin altında, otoparksız ve asansörsüz bina yapımına izin verilmeyecek.

Toplantının ardından detaylar görüşülmek üzere proje mühendislik firmaları ve müteahhitlerle ayrı ayrı toplantı yapılmaya karar verildi. “İkinci toplantıda detayları sizlerle istişare etmek istiyorum” diyen Çağırıcı, “Bundan sonraki süreçte birlikte hareket edeceğiz” diye konuştu.

Programa, Bağcılar Kaymakamı Erdal Çakır, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İrfan Uzun, bazı siyasi partilerin ilçe başkanları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile çok sayıda müteahhit katıldı.  

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner17

banner15

banner11