banner56

Aliya Uluslararası Sempozyumda Konuşuldu.

İstanbul Bağcılar Belediyesi, “1983’den 2013’e Saraybosna Süreci ve Aliya İzzetbegoviç” konulu Uluslararası Sempozyumu’na Bosna’da ev sahipliği yaptı.

 Aliya Uluslararası Sempozyumda Konuşuldu.
 2008’de İstanbul’da “Vefatının 5. Yılında Aliya İzzetbegoviç” adlı uluslararası bir sempozyumu gerçekleştiren Bağcılar Belediyesi’nin bu kez Bosna’da ev sahipliği yaptığı sempozyuma Türkiye’den ve bir çok ülkeden tanınmış akademisyen, tarihçi ve gazeteciler katıldı.

Bağcılar Times Haber Merkezi 

Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı 5 yıl önce İstanbul Bağcılar’da düzenledikleri Uluslararası Aliya İzzetbegoviç Sempozyumu’nun ikincisini Bosna’da gerçekleştirdiklerini söyledi.

“Aliya’nın mücadeleci ruhu ve siyasi kararlılığıyla tüm Müslümanların gönlünde yer edindiğini vurgulayan Çağırıcı, şöyle konuştu: “Varlıklarını idealistlerine borçlu, taşı toprağı mücadele kokan Bosna ile bizim birlikteliğimiz tarihle sabittir. Dünyanın gözü önünde, özgürlük yokuşunu taviz vermeden nice bedeller ödeyerek çıkan Bosna, bizim için çok önemlidir. Türkiye, Bosna’ya yüreğini ve sevgisini katarak yardım etmiştir. Bosna bizim dünümüzde var… Tarihimizde var… Bugünümüzde var… Geleceğimizde de hep var olacaktır…”
Savaşta Bile Barışı Düşünen Adamdı
Çağırıcı, “Balkanlar, bizim için Evladı Fatihan diyarıdır. Atalarımızın 1353 yılında Rumeli’ye geçmesiyle başlayan Balkanlı yıllarımız, yüzyıllar boyu devam etmiş, Balkan milletleriyle, ortak bir tarih, ortak bir kültür, ortak bir ekonomik birlikteliğin oluşmasına sebep olmuştur.” diye konuştu.

Merhum İzzetbegoviç’i “savaşta bile barışı düşünen adam” olarak bildiklerini vurgulayan Çağırıcı, “O, bir milletin var olma mücadelesini vermiş bir kahramandı.” dedi. İzzetbegoviç’in de, "Hiç kimse intikam peşinde koşmamalı, sadece adaleti aramalıdır. Çünkü intikam sonu olmayan kötülüklerin de kapısını açar. Geçmişi unutmayın ama onunla da yaşamayın." dediğini hatırlatan Çağırıcı, “Aliya İzzetbegoviç, yakın tarihimizin çok önemli Müslüman bilge düşünürlerinden biridir.” dedi. Danışmanı Adamir Jerkovic’in de İzzetbegoviç’i, “Batı’nın saygı duyduğu ve Doğu’nun sevdiği kişi” olarak tanımladığını söyleyen Çağırıcı şunları ifade etti: “Aliya İzzetbegoviç Sempozyumu’nun ardından Hoca Ahmet Yesevi Sempozyumu’nu ve Medya Sempozyumu’nu düzenledik. 2012 yılında Balkan Savaşlarının 100. Yılı münasebetiyle Balkan Savaşları Sempozyumu’nu gerçekleştirdik. Bu yıl ise, Gümüşhanevi Sempozyumu, İbn Haldun Sempozyumu ve Bosna Hersek’teki bu sempozyumla birlikte üç ayrı uluslararası sempozyum düzenlemiş oluyoruz.”

Çağırıcı, Begoviç’in, Demokratik Eylem Partisi’nin Genel Kurulu'ndaki veda konuşmasında “Gelinen noktada her şey bitmiş değil, yeni başlıyoruz. Başlattığımız mücadelede eksiklikler olmasına rağmen bir yerlere geldik. Bundan sonra görev sizlerindir. Allah'a hamd ediyorum ki bugün elimdeki dalgalanan bayrağı teslim edeceğim inanmış yüzbinler var. Artık Bosna Hersek hür ve bayrağımız kendi topraklarımızda dalgalanıyor. Selam sana ey halkım. İmanınıza, bayrağınıza ve devletinize sımsıkı sarılın." dediğini hatırlattı.

İstanbul Milletvekili Hüseyin Bürge sempozyumda yaptığı konuşmada, İzzetbegoviç’in, cenazeleri Selanın haricinde Tebareke ve Yasin ile tanıştıran adam olduğunu belirterek, “Cenezesinde bulundum. Hayatı da cenazesi de bir derstir.” dedi.

Bağcılar İlçe Kaymakamı Erdal Çakır da Balkanların İzzetbegoviç ile birlikte görülmesi gerektiğine dikkat çekti. Çakır, “Aliya’ya baktğınızda Balkanları görürsünüz. 550 yıllık Balkan tarihini görürsünüz. Aliya bu topraklara Allah’ın hediyesidir.” dedi.
Uluslararası Saraybosna Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Oğurlu da yaptığı konuşmada “Milyonlarca yaşanan hayat var. Ancak, bazılarının hayatı kayda değerdir. Onun mesajı bütün insanlığa dönüktür” dedi.

Çok Zorlu Bir Mücadele Verdi
Mladi Müslimanı Derneği Genel Başkanı Ethem Baksiç yaptığı konuşmada Aliya İzzetbegoviç’in bağımsızlık yolunda verdiği zorlu mücadeleyi anlattı.
Aliya İzzetbegoviç Müzesi Müdürü Adnan jisko Aliya İzzetbegoviç Müzesi’nin büyük liderin vefatının 4. yılında kurulduğunu ifade etti. Direktör ardından da müze ile ilgili bilgi verdi. Daha sonra konuşan Buzim Belediye Başkanı da, “ 18 yıl önce bize belediye statüsü kazandıran Aliya’ya ve bu sempozyumu düzenleyen Bağcılar Belediyesi’ne çok teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

Kızı, Babası İZZETBEGOVİÇ’i Anlattı
Daha sonra söz alan Aliya İzzetbegoviç’in kızı Sabina İzzetbegoviç de, 23 mart 1983 tarihine vurgu yaptı. Sabina İzzetbegoviç, devlet güvenlik ajanslarının sabahın erken saatlerinde evleri aramaya başladığını belirterek şöyle konuştu:
“Annemi ve babamı aradım. Ancak cevap alamadım. Bunun üzerine evlerine gittim. Polis, vardı. Polisler babamı alıp yanlarında götürürken o sırada büyük bir endişeye kapılarak, ‘ne yapacağız baba’ diye sordum.“
Babasının kendilerine ‘Doğu ile Batı Arasında İslam’ adlı kitabı yayımlamalarını söylediğini kaydeden İzzetbegoviç, “Babamın sözleri, ‘gerçekleri yayınlayın’ anlamına geliyordu. Ancak, gazeteler yalan bilgiler yazdılar. Eğer isteselerdi doğruyu yayınlayabilirlerdi. Ama yapmadılar...”

Onun Mesajını İyi Anlamalıyız

İzzetbegoviç için Bağcılarda düzenlenen sempozyumda da bulunmaktan mutluluk duyduğunu ifade eden Prof. Dr. Yasin Aktay da, yine çok mutlu olduğunu dile getirdi. Aktay, İzzetbegoviç’in çok ötelerden gönderdiği mesajın iyi anlaşılması gerektiğini söyledi. Aktay, “Bir imtihan yaşadı ve onu başarıyla geçti. Doğru yaşanmış bir hayattan daha iyi bir mesaj olamaz.” dedi.
Türkiye’nin Bosna-Hersek Büyükelçisi Ahmet Yıldız da, İzzetbegoviç’i yüzündeki hüzünle hatırladığını anlatarak, günümüzde artık Bosna’nın diğer sorunlarıyla ilgilenmek zorunda olduklarını söyledi.

Sonuç Bildirgesi
Bağcılar Belediyesi, Bosna Hersek Genç Müslümanlar Derneği, Uluslararası Saraybosna Üniversitesi ve Aliya İzzetbegoviç Müzesi tarafından vefatının 10. yılı vesilesiyle Bosna Hersek’te Sarayova’da düzenlenen “1983’ten 2013’e Saraybosna Süreci ve Aliya İzzetbegoviç Uluslararası Sempozyumu düzenlenmiştir.2 gün süren ve 5 oturumda toplam 26 tebliğcinin sunumuyla gerçekleşen Aliya Sempozyumu’nda aşağıdaki sonuçlar ortaya çıkmıştır. Aliya’nın mücadelesi bir temel hak ve özgürlükler mücadelesidir. Bu mücadele; batılı nomlara göre değil, İslami değerlere dayanan savaş değil barış isteyen kendi ifadesiyle üçüncü bir yoldur. Aliya, çoğulcu, özgürlükçü, adil ve barışa dayalı bir düzen öngörmüştür. Saraybosna Süreci, Boşnak aydınları ve Müslüman halkı sindirmek ve bastırmak amacıyla Aliya’nın da içlerinde bulunduğu 13 kişinin haksız bir şekilde hapse atılması, siyasi ve düzmece bir davadır. Müslümanları yok etmek ve bir savaşa zemin hazırlamak için açılan bu dava dönemin komünist iktidarın bir komplosudur. Sempozyumda tebliğ sunan Bosna Süreci davasında yargılanan Müslüman aydınlar, bu davayı yürüten hakimlerin, savcıların ve diğer görevlilerin kamu görevlerinden mahrum edilmesini talep etmektedirler. Bosna Savaşı ordusu dahi olmayan bir halka karşı uygulan silah ambargosunun karakterize ettiği kadın ve çocuklar başta olmak üzere onbinlerce sivilin katledildiği 20. Yüzyılın gördüğü en haksız ve en acımasız saldırılardan biridir. Bosna Savaşı, Bosna halkına karşı yürütülen saldırı ve savaşta öldürülen insanlık ve insanlık değerleridir. Tanıkların ifadesiyle CIA belgeleri ışığında Batılılar Bosna’da yapılan katliama göz yumduğu ve buna bilerek müsaade ettikleri teyit edilmiştir. Aliya’nın tüm eserleri farklı dillere çevrilerek onun düşünceleri tüm insanlığa ulaştırılmalıdır. Aliya’nın fikirlerinin daha iyi anlaşılması için bir Aliya İzzetbegoviç Enstitüsü kurulması bir zorunluluktur.
Uluslararası nitelikte Aliya İzzetbegoviç Barış Ödülleri verilmelidir.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner17

banner15

banner11