banner56

Akıllı belediyecilik uygulamaları konuşuluyor

Marmara Belediyeler Birliği tarafından düzenlenen “Akıllı Belediyecilik Zirvesi” konuşan Başkan Çağırıcı, kentsel dönüşüm ve akıllı belediyecilik uygulamaları hakkında bilgiler verdi.

Akıllı belediyecilik uygulamaları konuşuluyor
Akıllı Belediyecilik Zirvesi Grand Cevahir Otel’de başladı. Marmara Belediyeler Birliği’nin düzenlediği zirveye, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Davut Kavranoğlu, Marmara Belediyeler Birliği Başkanı Recep Altepe, Birlik Başkan Vekili ve Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, İsveç Belediyeler Birliği Başkanı Anders Knape, Kosova Belediyeler Birliği Başkanı Naim İsmajli, Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Engin Aksoy, çok sayıda belediye başkanı, birlik başkanı ve sivil toplum kuruluşu temsilcisi katıldı.
Bilim ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Davut Kavranoğlu, “akıllı belediyecilik”ten kastedilenin belediye hizmetlerinde teknolojinin maksimum ölçüde kullanılması olduğunu söyledi. “Günümüzde kaliteli belediyecilik, teknolojiyi en iyi şekilde kullanarak, bilimi her şeyin önüne koyarak mümkün olabilir” diyen Kavranoğlu, “Akıllı belediyecilik arktık ekonomi için de önemli. Biz ekonomiyi bilim ve teknolojiden bağımsız olarak düşünemiyoruz. Artık bilime dayanan, KnowHow’a dayanan ekonomi öne çıkıyor. Apple’ın değeri 400 milyar dolar. Çoğu ülkeden kat kat büyük ekonomiye sahip şirketler var. Bu şirketler devasa binalarla değil, sahip oldukları teknoloji ile bu kadar büyük” diye konuştu  Marmara Belediyeler Birliği Başkanı, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ise yaptığı konuşmada, zirvenin amacını ortak aklı harekete geçirmek olarak ifade etti. Altepe, “Halkın içinde olmak ve vatandaşa hizmet sunmak bizim işimizin önemli bir bölümünü oluşturmaktadır” dedi.

Yerel yönetimlerin yapısında yapılan yasal değişikliklere dikkat çeken Altepe, yeni düzenlemelerle güçlü yerel yönetimler oluşturulduğunu ifade etti. Hizmet kalitesi açısından teknolojinin de en iyi şekilde kullanılması gerektiğini ifade eden Altepe, “Teknolojiyi etkin ve verimli kullanan belediyelerimizin hizmet üretiminde daha etkin olacaklarına inanıyoruz” diye konuştu. Artık ülkelerin değil, şehirlerin yarıştığını söyleyen Altepe, bu yarışın akıllı belediyecilik uygulamaları ile yapılabileceğini vurguladı ve Bursa’da akıllı belediyecilik uygulamalarından örnekler verdi. 

Açılış konuşmalarının ardından geçilen “Kentsel Dönüşüm ve Akıllı Belediyecilik Uygulamaları” konulu ilk oturumda belediye başkanları yapılan çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Marmara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Recep Bozlağan’ın başkanlığında gerçekleştirilen oturumda, Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı da sunum yaptı. Dünyanın pek çok yerinde sorunların ve bu sorunların çözüm yollarının bir birine benzer olduğunu hatırlatan Çağırıcı, “Dünyayı yeniden keşfetmeye gerek yok. Asıl önemli olan deneyim paylaşımıdır” dedi.

Kentsel dönüşümde önemli olanın binayı yıkıp yeni bina yapmak değil, zihinsel bir dönüşüm sağlayarak kentin yeniden inşasını sağlamak olduğunu ifade eden Çağırıcı, Kentsel Dönüşüm Ofisi’ni oluşturduklarını ve burada vatandaşların 24 saat bilgilendirildiğini söyledi. Bağcılar’ın yapı stoku hakkında bilgiler veren Çağırıcı, “48 bin 765 bina stoğumuz var ve bunun 42 bin 162’si 1999 depreminden önce yaptırılmıştır. Bunların yüzde 90’ı riskli ve yeniden kontrolden geçmesi lazım” diye konuştu.
Riskli bina tespiti konusunda Belediyenin şirketinin lisanslandırıldığı bilgisini de veren Çağırıcı, “50 binanın denetimini yaptırdık ve 50’si de riskli çıktı” ifadelerinde bulundu.

Akıllı belediyecilik uygulamalarına da değinen Çağırıcı, 10 yıl önce Coğrafi Bilgi Sistemi adı altında bir çalışma yaptıklarını ve Hane Halkı Araştırması Çalışması ile Bağcılar’da hanelerin veritabanını oluşturduklarını söyledi. Dünya Bankası’nın fon sağladığı ve İstanbul Kalkınma Ajansı’nca desteklenen Sismik Riskin Azaltılması Projesi (İSMEP)’ne de değinen Çağırıcı, bu projede de sona yaklaşıldığını belirtti. Bağcılar Belediyesi’nin Elektronik Belge Yönetim Sistemi (EBYS)’ne geçtiği bilgisini veren Çağırıcı, sistemin özellikle şeffaflık ve hız açısından önemli olduğunu vurguladı. Sistemin nasıl işlediğini katılımcılara gösteren Çağırıcı, imzada bekleyen bir evrakı da internet üzerinden dijital imza yöntemi ile imzaladı. Çağırıcı, haftanın bir günü de Bağcılar’da internet üzerinden www.interaktifmeclis.com adresinden canlı yayın uygulamasında bulunduklarını, vatandaşların sorularının canlı yayında cevaplandığını söyledi.

Oturum Başkanı Prof. Dr. Recep Bozlağan yaptığı konuşmada, Merkezi hükümetin son kanuni düzenlemeyle ülkenin tamamında kentsel dönüşümü gerçekleştirme yetkisini ve sorumluluğunu üstüne aldığını söyledi. Kanunun, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nı bu konuda yetkili kıldığını belediyeleri de Bakanlığa destek vermekle görevlendirdiğini ifade eden Bozlağan, “Kentsel dönüşüm kapsamında Türkiye’de yaklaşık 7 milyon konutun yeniden inşası gerekli.

İstanbul’da ise 1 milyona yakın konutun yeniden inşa edileceği tahmin edilmekte. Kentsel dönüşümün ülkeye maliyeti ortalama 500 milyar TL olacak ve yaklaşık 20 yılda tamamlanacak. Bu kadar büyük bir dönüşüm sürecinin ‘akıllı sistemler’ kullanılmadan gerçekleştirilmesi mümkün değildir. Dönüşüm yalnızca daha yaşanılır kentsel mekânlar değil, akıllı kentler de inşa etmeli” dedi.

Oturumda, Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu, Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün, Sancaktepe Belediye Başkanı İsmail Erdem, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Suna Kotan, İBM Akıllı Şehir Çözümleri Satış Yöneticisi ve Vodafone Türkiye Kurumsal Pazarlama Direktörü Ebru Özgüç de akıllı belediyecilik ve akıllı uygulamalar üzerine sunumlarda bulundu.  

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner17

banner15

banner11