banner56

Akif İnan Adanmış Bir Hayat Yaşadı

Genel Cerrah Dr. Ahmet İnan abisi Akif İnan’ın fikir, aksiyon adamı olmasının yanı sıra öğretmen ve sendikacı olarak da öne çıktığını belirterek, “Kimsenin bir takım gerçekleri söylemeye cesaret edemediği 12 Eylül ve 28 Şubat dönemlerinde o dimdik durdu.” dedi.

Akif İnan Adanmış Bir Hayat Yaşadı
Bağcılar Belediyesi ile İstanbul Eğitim Bir Sen 1 No’lu Şubesi’nin ortaklaşa düzenlediği programın moderatörlüğünü yapan Şair-Yazar Recep Garip, konuşmasında İnan’ın var olma mücadelesinin asil duruşunu sergilediğini belirtti. Genel Cerrah Dr. Ahmet İnan ise abisi Akif İnan’ın fikir, aksiyon adamı olmasının yanı sıra öğretmen ve sendikacı olarak da öne çıktığını vurguladı. İnan, “Bugün sayısı 900 bin olan sendikanın kurucusu olmuş ve başkanlığını yapmıştır” dedi. Kimsenin bir takım gerçekleri söylemeye cesaret edemediği 12 Eylül ve 28 Şubat dönemlerinde abisinin dimdik durduğunu aktaran İnan, şöyle konuştu: “O insanlara gerekli mesajı veren yiğit bir insandı. İnandığı misyonundan ve davasından hiçbir zaman ödün vermeden yaşamıştır. Davasına sadık inançlı bir insandı.” Hükümeti yönetme noktasındaki insanların, Memur-Sen ve o davayı savunanlar sayesinde bugün Türkiye ile Ortadoğu’ya yön verdiğini savunan İnan, “Yaşanmış hayatlar vardır, ancak abim adanmış bir hayat yaşadı.” dedi. Abisiyle ilgili hatıralarını da paylaşan İnan, onun edebiyat, kültür ve sendika alanında hizmet vermeyi milletvekili veya bakan olmaya tercih ettiğini aktardı.

“ERZURUM’DAN GETİRDİĞİ TESBİHİ VERDİ”

Akif İnan’ın inanç, kültür, edebiyat ve sendikal alanda hizmet verdiğini hiçbir zaman maddiyatı düşünmediğini de anlatan İnan, kış şartlarında bile davası için hizmetler vermek üzere şehir şehir gezdiğini söyledi. İnan, “Davet edilmesi üzerine kış olmasına rağmen bir program için gittiği Erzurum’dan döndüğünde hastalanmıştı. ‘Abi, bu kadar emek veriyorsun karşılığında bir şey aldın mı?, diye düşünmeden sormuştum. O da bana sert bakarak, ‘cebimdeki hediye tespihi al senin olsun’ diye anlamlı konuşunca hatamı anlamıştım.” dedi. Araştırmacı-Yazar Ali Haydar Haksal ise 1980’de her İstanbul’a geldiğinde onu evinde ağırladığını söyledi. Haksal, “Batı düşüncesinin etkisine girildiği andan itibaren o, Akif Ersoy, Sezai Karakoç ve Necip Fazıl’dan sonra teorik olarak düşüncesini ve bilgisini ortaya koymuştur.” şeklinde konuştu. Haksal, İnan’ın, Necip Fazıl’ın Büyük Doğusu’nu çok sıkı okuduğunu ve şiirinde, İslam düşüncesi ile Üstad’ın ekolüne çok sıkı bağlı olduğunu anlattı. Şair-Yazar Cumali Ünaldı Hasannebioğlu da İnan’ın çeşitli şekillerde tezahür eden bir insan olduğunu vurguladı.

“AKİF İNAN OLMASAYDI MEMUR SEN OLMAZDI”

İnan’ın 1970’te asker arkadaşı olduğunu da belirten Hasannebioğlu, Bornova’da kısa dönem askerlik yaptıklarını anlattı. Sendika çalışması döneminde sıkıntı yaşadığını ve bir yerden bir yere gidecek taksi parası dahi bulamadığını da kaydeden Hasannebioğlu, “Öyle bir dinamizmi vardı ki, ömrü yetseydi devlet bile kurabilirdi. O olmasaydı Memur-Sen olmazdı. Çok şeyini feda ederek bu sendikayı kurdu. ” dedi. Eğitim Bir Sen Genel Başkan Danışmanı Hıdır Yıldırım da sendikanın ilk enerjisini İnan’dan aldığını ifade etti. İnan’ın, sendikacılığa bir davet üzerine 52 yaşında başladığını da kaydeden Yıldırım, enerjisiyle sendikanın harekete geçmesini sağladığını aktardı. Yıldırım, “Sıkıntılı günlerde sendikanın belli noktaya gelmesi için kendi parasını dahil ederek hizmet verdi. Sendika kurucusuna olan vefasını yerine getirmeye çalışıyor. Hicret, Edebiyat Medeniyet Üzerine, Din ve Uygarlık ile Tenha Sözler adlı 4 kitabı var. Onun edebiyat yazılarını yayımladık. Adına sempozyumlar düzenledik. Bildiriler sunduk. Akif İnan Hatıra Yarışması düzenliyoruz.” dedi. Programda Bağcılar Belediye Başkan Yardımcıları Kenan Gültürk ile Cemil Şahin konuşmacılara teşekkür etti. Programa Bağcılar İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Yılmaz, Başakşehir İlçe Milli Eğitim Müdürü Ramazan Yılmaz, Bahçelievler İlçe Milli Eğitim Müdürü Emin Çıkrıkçı, Eğitim Sen 1 No’lu Şube Başkanı Ferhat Öztürk’ün yanı sıra çok sayıda davetli katıldı. 

Güncelleme Tarihi: 12 Ocak 2016, 13:24

Sarıyer Haber Gazetesi

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner17

banner15

banner11