banner56

Kazak Göçünün Önemli Liderlerinden Elishan Batur 110.yılında Anıldı

Türkiye’de yaşayan Kazak Türklerinin göç liderlerinden Elishan Batur, doğumunun 110. yılında içinde Bağcılar Belediyesi’nin de bulunduğu Elishan Batur’u Anma Komitesi’nin düzenlediği programla anıldı. Batur’un Kazakların Türkiye’ye göçü sırasında yüklendiği misyonun ve yaşadığı zorlukların anlatıldığı törende göç şehitlerinin ruhu için Kur’an-ı Kerim okundu, hatim duası yapıldı ve şeker dağıtıldı.

Kazak Göçünün Önemli Liderlerinden Elishan Batur 110.yılında Anıldı
Büyük Kazak Göçü liderlerinden Elishan Batur’un doğumunun 110. yılı nedeniyle 29 Temmuz Pazar günü Bağcılar Belediyesi, Hoca Ahmed Yesevi İlim ve İrfan Vakfı, Kazak Türkleri Vakfı, Kazak Türkleri Eğitim ve Araştırma Derneği, Doğu Türkistan Göçmenler Derneği’nden oluşan Elishan Batur’u Anma Komitesi tarafından anma programı gerçekleştirildi. Bağcılar Kirazlı Bent Mesire Alanı’nda düzenlenen etkinliğe başta Kazaklar olmak üzere çok sayıda vatandaş büyük ilgi gösterdi.

“Elishan Batur’u gelecek nesiller de tanıyacak ve bilecek”

Programın açılış konuşmasını yapan kurucu Belediye Başkanı Feyzullah Kıyıklık, “Biz iki millet bir devletiz. Aynı inancı ve aynı duyguyu hiçbir zaman kaybetmedik. Sanki yıllardır birlikteymişiz gibi yaşantımıza mutlu bir şekilde devam ediyoruz. Büyük Göç yolunda onlara önderlik eden Elishan Batur’u ve göç sırasında şehit olan Kazak kardeşlerimizi rahmetle anıyoruz. Bu programlar sayesinde Elishan Batur’u inşallah gelecek nesiller de tanıyacak ve bilecek. Böyle anlamlı ve güzel programa katkıda bulunanlara da teşekkür ediyorum” dedi.

Törende söz alan konuşmacılar, Kazakların Türkiye’ye göç etme sebeplerini, çekilen sıkıntıları, Türkiye’ye yerleşmelerini, uyumlarını ve şu an ki Kazak Türklerinin durumlarını dile getirdi. Ayrıca Batur’un hayatı boyunca yüklendiği misyonu, belirlenen stratejileri, karşılanan zulüm, zorluk ve meşakkatler anlatılarak gelecek nesillerde de yeni Elishan Baturlar, Osman Baturlar, Er Janibekler, Alibek Hakimler, Hüseyin Teyciler, Sultan Şerifler, İsa Yusuf Alptekinler, Halife Altaylar, Ateyhan Bilginler ve Kulanbay Nazırlar yetişmesi gerektiği belirtildi.

“Şehitlerin ruhları için Hatim Duası yapıldı”

Yemek ikramı ve şeker dağıtımı yapılan etkinlikte göç şehitlerinin ruhları için okunan 210 hatim, 1012 İhlas-ı Şerif ve Ayetel Kürsi, 353 Yasin-i Şerif, 77 bin 55 adet Kelime-i Tevhid’in Hatim Duası yapıldı. Elishan Batur makale ve şiir yarışması birincilerinin ödüllendirilirken başta Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı olmak üzere emeği geçenlere teşekkür edildi.

Anma programına Bağcılar Belediye Başkan Yardımcısı Kenan Gültürk, yazar Jadi Şakenulu, Uluslararası Er Janibek Vakfı Başkanı Jenis Turkiya, Elishan Batur’u Anma Komitesi Başkanı İbrahim Mutlu, Kazak Türkleri Vakfı Başkanı Fazıl Toplu, Doğu Türkistan Göçmenler Derneği Başkanı Recep Akyol, Hoca Ahmed Yesevi İlim ve İrfan Vakfı Başkanı İlyas Saka, Kazak Türkleri Eğitim ve Araştırma Derneği Başkanı Serkan Dinçtürk, Altay Köyü Yaşatma Derneği Başkanı Mustafa Kök, İsmilliler Kazak Kültür ve Sosyal Yardımlaşma Derneği Başkanı Abdulvahap Kılıç, Avrupa Kazak Federasyonu Başkanı Murat Ermiş, Salihli Kazak Türkleri Derneği Başkanı Şükrü Ali Eren, İsveç, Fransa, Hollanda, Almanya, Avusturya, Belçika Kazak Dernekleri Başkanları ve temsilcileri de katıldı.

 

Güncelleme Tarihi: 04 Ağustos 2018, 10:47

Sarıyer Haber Gazetesi

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner17

banner15

banner11