banner56

“Cinsiyet Değil Roller Üzerinden Konuşalım”

Bağcılar Belediyesi ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın kadına yönelik şiddetin önlenmesi ve bu bilincin geliştirilmesi amacıyla hazırladığı “Kadına Yönelik Şiddete Karşı Kelebek Etkisi Projesi’nin tanıtımı yoğun katılım ile yapıldı

“Cinsiyet Değil Roller Üzerinden Konuşalım”
 AK Parti İl Kadın Kolları Başkanı İffet Polat, Ortaçağ Avrupa’sında kadının ruhunun olup olmadığının tartışıldığını belirterek, “İslamiyet ise kadının yaratılan seçkin ve değerli varlık olduğunu belirtiyor. Şiddet bulaşıcıdır. Dinimiz, ‘sizin en hayırlınız insanlara en iyi davranandır’ diyor. İnsan, cinsiyet ayırımı yerine roller üzerinden konuşulmalıdır. Batı toplumdaki travmayı yaşamamak için duyarlı ve bilinçli olmalıyız. Bağcılar Belediyesi’nin kelebek etkisi projesi şiddetin azaltılmasında önemli bir yer tutmaktadır.” dedi.

Bağcılar Times Haber Merkezi

GÜRPINAR PROGRAMA RENK KATTI

Halk Sarayı’ndaki programa katılarak kadınlarla bolca sohbet eden ünlü sunucu İkbal Gürpınar, kadına yönelik şiddet son bulana kadar bilinçlendirme çalışmalarının sürdürülmesinin önemine vurgu yaptı. Programa renk katan Gürpınar, salonu hıncahınç dolduran kadınlara mikrofonu uzatarak görüş ve temennilerini aldı. Kadınlar, kadına yönelik şiddetin önlenmesi için neler yapılması konusundaki düşüncelerini dile getirdiler.

Video eşliğinde yapılan sunumda ise proje ile ilgili detaylı bilgi verildi. Projenin farkındalık oluşturmak, psikolojik danışmanlık hizmeti vermek, şiddet yaşanmadan kişileri bilgilendirmek ve bilinçlendirmek, topluma mahalli düzeyde gönüllü gözlemciler kazandırmak olduğu vurgulandı. Yine, psikolojik, fiziksel, sözlü, ekonomik ve cinsel şiddetlerle ilgili bilgi verdiler. Şiddet karşında muhatabın dinlenmesi, gerektiğinde 155 Polis İmdat ile 156 Jandarma’nın araması gibi bilinçlendirme ve yönlendirme çalışması yapılmasının önemi vurgulandı. Programda ayrıca şiddeti eleştiren ve çocukları eğiten Hacivat-Karagöz Tiyatrosu da videodan sunuldu.

“ÇOCUKLAR DENGELİ YETİŞTİRİLMELİ”

Programda konuşan İlçe Kaymakamı Erdal Çakır, günümüzde erkek egemen bir toplumda yaşandığını anlattı. Erkeklerin sayı ve etki olarak daha fazla olduğunun altını çizen Çakır, ancak sosyal yaşamda kadınların etkisinin daha fazla olduğunu belirtti. Çakır, “Ben rahmetli ninemin anlattıklarından daha fazla etkilendim. Kadınlar sosyal hayatta mevcut oranlarının daha fazlasında etkiye sahiptir.” dedi. Çakır, çocukların dengeyi sağlayacak şekilde yetiştirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

“ANNELERİMİZ HER ZAMAN ÖNCELİĞİMİZ OLMUŞTUR”


Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı ise Peygamberimizin (s.a.v) “eşleriniz size Allah’ın (c.c.) emanetidir” diye buyurduğunu hatırlattı. Bağcılar Belediyesi olarak kadınlara nitelikli ortamlar hazırlamak için Kadın ve Aile Kültür Sanat Merkezi’ni inşa ettiklerini ifade eden Çağırıcı, burada değişik branşlarda meslek kursları verdiklerini anlattı. Annelere her zaman öncelik verdiklerini belirten Çağırıcı, “Kadınların ekonomik hayata katılmalarına ve yalnız kaldıkları durumlarda zorluklarla mücadele edebilecek vasıflara sahip olmaları için yardımcı oluyoruz. Onlara, aile içi problemler ya da bireysel sorunlarına karşı Merkezimizde psikolojik danışmanlık hizmeti de veriyoruz.” dedi. İlklerin Belediyesi olarak, ülkenin önemli sorunlarından olan kadına yönelik şiddetin önüne geçilmesi ve bu konuda bilincin gelişmesi amacıyla örnek bir projeyi daha hayata geçirdiklerini vurgulayan Çağırıcı, atılacak küçük bir adımın ve yapılacak çalışmanın çok büyük sorunlara dahi çözüm getirebildiğini kaydetti. Çağırıcı, “Projeye verilen Kelebek Etkisi, ismi farkındalık sağlayarak; Bağcılar İlçesi özelinde, kısa vadede yaşanabilecek şiddet olgusunu azaltmak ve uzun vadede de, şiddet unsurunu tümüyle ortadan kaldırmak amacı ile tasarlanmıştır. Proje kapsamında yapılacak yoğun faaliyetlerde; ilçe kaymakamlığı, sivil toplum kuruluşları, ilçe milli eğitim müdürlüğü, ilçe müftülüğü gibi kurumlar da yer alıyor.” diye konuştu.

“ŞİDDET BULAŞICIDIR”

AK Parti İl Kadın Kolları Başkanı İffet Polat ise konuşmasında Ortaçağ Avrupa’sına giderek, o dönem kadına bakışı anlattı. Kadınların ruhunun olup olmadığının tartışıldığını belirten Polat, İslamiyete göre ise kadının yaratılan seçkin ve değerli varlık olduğunu anlattı. Polat, “İnsanın değerli olabilmesi için herkesin birbirlerinden emin olması gerekiyor. Dinimiz, ‘sizin en hayırlınız insanlara en iyi davranandır’ diyor. Tüketim toplumunda statü anlayışına kadar birçok ülke bizim değerlerimizin süzgecinden geçmeli. Cinsiyet ayırımı yerine roller üzerinden konuşulmalıdır. Vicdan ve inanç gereğinde toplum adil ve merhametli olmalıdır.” dedi. Şiddetin bulaşıcı olduğunu anlatan Polat, şiddeti kullanan kim olursa hayatının bir kısmında muhakkak şiddete uğradığını da belirterek, “Batı toplumdaki travmayı yaşamamak için duyarlı ve bilinçli olmalıyız. Bağcılar Belediyemizin kelebek etkisi projesi şiddetin azaltılmasında önemli bir yer tutmaktadır.” dedi.

Programa AK Parti İlçe Başkanı İsmet Öztürk, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Yılmaz’ın yanı sıra kadın davetliler katıldı.


Kaynak;İstanbul Times Haber Ajansı(İTHA)


Güncelleme Tarihi: 05 Mayıs 2015, 14:05

Sarıyer Haber Gazetesi

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner17

banner15

banner11