banner56

Zeytinburnu ve Bakırköy KİBİR kulelerini inceledik

İnşaat & Emlak Dünyası Com olarak bu haftaki durağımız Zeytinburnu ve Bakırköy ‘de yapılan KİBİR kuleleri ile alakalı bir televizyon programı yapmaktı. Zeytinburnu 16 /9, Şimpaş Ottomere Suits, Sahil Park ve The Veliefendi evleri oldu. Bakırköy’de ise RUS TAVROSGROUP ‘un Haytt Otel inşaatı ve Sümerbank’ın yerinde yapımına başlanan 22 katlı 10 blok önünde çekim yaptık.

Zeytinburnu ve Bakırköy KİBİR kulelerini inceledik
 İstanbul son 15 yılda  İMAR konularında  1204 Latin Saldırısından daha fazla HIRPALANDI

İstanbul’da son yıllarda ahbap çavuş ilişkileri ile verilen imarlar ile bir çok ilçede Kent  ve imar suçu alenen işlendi. Yayın grubu olarak ilk çalışmamızda Zeytinburnu ve Bakırköy de bulunan çok sayıdaki UCUBE bina önünde çekim yaparak yapılan talanın gözler önüne serilmesi adına Zeytinburnu Kitabının da yazarı olan Gazeteci ve Tv programcısı Hüseyin Çetiner’e sorduk oda cevaplandırdı. 

İnşaat & Emlak Dünyasi / Haber Merkezi 

Çağla Pekgüleç:
Hüseyin bey sizin uzun süredir üzerinde çalıştığınız İstanbul’un KİBİR kuleleri diye bir kitap çalışmanız var bunun için neler söyleyeceksiniz ?

Evet gazete olarak Eylül 2009 da İstanbul’da yaşanan sel felaketinde dere yataklarına yapılan binalardan dolayı onlarca canımızı feci şekilde toprağı verildiğini kendi gözlerimle yaptığım çekimlerde gördüm.O zaman İBB ve diğer devlet yetkililerimiz tapulu bile olsa dere yataklarında yapılan ne kadar bina var ise yerle bir edeceğiz demişlerdi. Bizler bunun yapılamayacağını biliyorduk ama en azında yeni binalara imar izni verilmez diye düşünmüştük. Ama kısa süre sonra yanıldığımızı anladık. Çünkü onlarca bina sel de ölü vatandaşların çıktığı yerlere yapıldı.

Yayın Grubu olarak yaşadığımız şehre karşı sorumluluklarımız olduğu için kanuni olan ama ETİK olmayan “İstanbul’un Kibir Kuleleri”  hakkında Gazete,televizyon ve haber portalı olarak dilimizin döndüğü kadar Şehirlerin Prensi İSTANBUL’a karşı girişilen İMAR rantına karşı çıkmaya devam ediyoruz ve edeceğiz.

İlk Durak 16/ 9 Ucubeleri

İstanbul Times Tv den Çağla Pekgülenç’in sorularına cevap veren Zeytinburnu ilçesi hakkında 168 safa Kitap yazan gazeteci yazar Hüseyin Çetiner ,yıllardır SİLÜET tartışması ile halkın gündeminden düşmeyen 16/9 projesi için şunları söyledi ”Bakınız İnsanlar 16/9 projesi Sultanahmet Camisinin silüetini bozuyor dediler.Ben daha farklı bir şey anlatayım İstanbul’un fethinden önce yani 1452 tarihinde yapılan Kazlıçeşme Fatih camisi minaresi önde olan ender camilerden bir tanesidir. Bu Proje Sultan Ahmet camisinden 147 yıl daha eski caminin ,Kilise’nin ,Cem evinin ve tarihi Kazşıçeşme mezarlığının varlığı hesaba katılmadan yapıan 16/9 projesinde ciddi bir şekilde  kent suçu işlenmiştir. Buraya bu yükseklikte bina izni verenler akşam kafalarını yastıklarına koydukları zaman acaba rahatlar mı  diyerek akla ve vicdana sığmayan bu yağmanın bir an önce durması gerektiğini söyledi.

SİMPAŞ’ ın OTTOMARE projesi

Zeytinburnu sahiline saplanan diğer bir  hançer de OTTOMARE SUITS projesi oldu. Bu projeye izin verenler tarihe nasıl hesap verecek merak ediyorum. Burada yol bir geliş bir gidiş olmak üzere çok dar şekilde yapılmış.Onun yanı başına yer sizin gök ALLAH’ın yapabildiğiniz kadar yapın mantığı ile  kente hiçbir manevi değer katmayan KİBİR kulelerine izin verenleri halka ve ALLAH’a havale ediyorum diyen Çetiner bu bir felakettir diyerek projeye izin verenlere ateş püskürdü.

ATAKÖY SAHİLİNE ihanet eden HAYTT Otel inşaatı tam bir felaket

Ataköy sahilini halka kapatan bu projeye rant için onay veren TOKİ ve diğer kurumlar tarihe ve insanlığa hesap veremezler.Osmanlı’dan günümüze kalan tarihi Baruthane ve ek yapılarının,  dere yatağının yanı başında kent ve İmar suçu işlenerek  inşaatı biten Bina için TOKİ ve diğer imza atan yetkililer gelecek kuşaklara nasıl cevap verecekler merak ediyoruz. Burada izin verilen bu projenin bariz bir şekilde sırıttığını anlamamak için çevre,şehircilik ve kent yapısından anlamamak.  Herhangi bir depremde en çok hazar gören yapıların denize,derelere ve benzeri yerlerde yer alan yapılar daha çok zarar gördüğü bilindiği halde burada bu yapıya izin verenlerin RANT vardı biz de izin verdik dışında yapacakları hiçbir açıklama akla ve mantığa uygun değil.

Sümerbank’ın yerine yapılacak 10 blok bölgenin trafiğini felç edecek 

Madencilerin hem can hem de mal güvenliği için bir çok problemli işin içinde yer aldıkları biliniyor.Doğa Madencilik Sümerbank’ın yerini

İstanbul’un siluetini bozduğu gerekçesiyle Başbakan Tayyip Erdoğan’ın tepkisini çeken 16:9 kuleleri için Erdoğan "sahibiyle konuşmuyorum" demişti.Bir süre sonra da bu kez Bakırköy sahiline, İstanbul'un siluetini bozacak olan, 67 metre yüksekliğinde 10 yeni yüksek bina inşa edileceği öğrenildi.Üstelik projenin sahibi olan Doğa Madencilik’in Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Ayvacı’nın, hükümetle yakın ilişkiler içinde olduğu ortaya çıktı.

44 MİLYON DOLARA ALINAN ARAZİNİN DEĞERİ İMAR DEĞİŞİKLİKLERİYLE 1 MİLYAR DOLARA ÇIKTI

Zeytinburnu Çırpıcı Şehir Parkı’nın yanında yer alan 62 dönümlük araziye Doğa Mimarlık tarafından Pruva 34 projesi adı altında yedisi rezidans, üçü otel olarak kullanılacak 10 blok inşa edilecek.Mimarlar Odası İstanbul Şubesi Genel Sekreteri Ali Hacıalioğlu, Özelleştirme İdaresi tarafından 2004′te Doğa Madencilik’e 44 milyon dolara satılan arazinin değerinin, imar değişikliklerinin ardından 1 milyar dolara çıktığını ve burada imar rantı oluştuğunu savundu.Hacıalioğlu, arsanın satışının ardından yaşanan süreci şöyle anlatmıştı:

Sümerbank’ın özelleştirilmesi kapsamında 2004 yılında bu arsanın satışı yapıldı. 13.04.2006 tasdik tarihli 1/5000 ölçekli nazım imar planında, 27.02.2007 tasdik tarihli 1/1000 ölçekli uygulama imar planlarında burası tercihli kullanım alanı olarak belirlendi. Tercihli kullanım alanında mülkiyet sahibi hazırladığı avan projeyi yapabiliyor. Turizm alanına alınıyor. Ataköy Turizm planları alanına alınabiliyor. Ticaret, rezidans, otel gibi kullanım fonksiyonu gerçekleştiriyorlar. 62 dönümlük alana Bakırköy Belediyesi 11 Kasım 2013 tarihinde toplam 296 bin 421 metrekarelik inşaat alanı verdi. 10 blok yapılacak. Yolun altında 12 metre yolun üstünde de 67.3 metrelik yüksek binaların yapılması ruhsatlandırıldı. 

Rant için cami bile yıkıldı

Sümerbakn’ın camisi bir gece içinde rant için sesiz sedasız bir şekilde yerle bir edildi. Bu caminin yerine nerede cami yapıldığı merak konusu oldu. Başka bir partinin iktidarında cami yıkılıp yerine inşaat yapılsaydı kim bilir ne tür bir fırtına koparılacaktı. Ama şu an ses çıkaran olmazsa da yayın grubu olarak biz tarihe not düşmek adına bu tür ahbap çavuş ilişkilerine göre yapılan tüm binaların durumunu kamuoyunun gündemine taşıyacağız.

The Veliefendi Kibir Kuleleri olmak zorunda mıydı ?

KOÇ grubuna ait olan BOZKURT mensucat’ın yerine İmar verilmiyordu.Çünkü burası planlarda Ağaçlandırma ve taşkın alanı iken İBB iştiraki olan KİPTAŞ tarafından arsa sahibi ile yapılan özel görüşmeler neticesinde kat karşılığı bir anlaşma yapılarak yollar aynı kalmak kaydı ile binlerce daire yapıldı.Bu konutlarda yaşam başladığı zaman trafiğin durumunu düşünmek bile istemiyoruz. YDA grup’un The Veliefendi Projesinin içinde yaptıkları 2 Bloklu Residansların yüksekliği bu kadar da olmaz dedirtiyor. Bu prolere izin verenler ve göz yumanlar gelecek nesillere ve tarihe nasıl hesap verecek merak ediyoruz.

Saha ve Yeşil alan Sahil Park Binaları oldu

Aile bloklarında konut satın alan hak sahipleri önlerinde Bozkurt amatör futbol sahası ve Şelale park olduğu için buraya inşaat yapılacağını akıllarından bile geçirmedikleri için evimiz deniz görüyor ve etrafı açık diyerek arka tarafta yer alan dairelere göre fazladan ödeme yaptıkları halde bir gün KİPTAŞ geldi ve Futbol sahasına ve Şelale Parkın yerine Kibir kuleleri yaptı. Sahil Parkta Evler kontayner gibi üst üste yapıldı.  Bu proje başlangıçta daha çok yeşil alan ve rahat bir bina şekli ile tasarlanmıştı .Ne olduysa oldu.Birden bire proje SSCB dönemindeki Moskova komünist  blokları gibi beton yığınları yükseldi. Bu çalışmasa kuşların ve böceklerin yaşamı bir tehlikeye atılmış oldu.

Kaynak : Gazeteci yazar Hüseyin Çetiner’in iki yıldır üzerinde çalıştığı “İstanbul’un Kibir Kuleleri” Kitabından yararlanılmıştır.

Kayak:İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)

Güncelleme Tarihi: 23 Mayıs 2014, 18:18

Sarıyer Haber Gazetesi

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner17

banner15

banner11