banner56

İstanbul'da Zeytinburnu Nevruz'un Merkezi oldu

Zeytinburnu 2015 yılının Nevruz Merkezi oldu. İstanbul Valiliği,İstanbul Büyükşehir Belediyesi,Türk Dünyası Belediyeler Birliği,TÜRKSOY ,Kültür A.Ş. ve Zeytinburnu Belediyesi işbirliğinde yapılan Nevruz bayramı kutlaması Zeytinburnu Kültür Merkezinde yapıldı. Ak Parti İstanbul İl başkanlığı da Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun katılımı ile Abdi İpekçi Spor salonunda görkemli bir bahar şenliğine imza attı.

İstanbul'da Zeytinburnu Nevruz'un Merkezi oldu
Baharı müjdeleyen Nevruz Bayramı, Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi’nde coşkuyla kutlandı.

2010 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun, 21 Mart’ı “Dünya Nevruz Bayramı Günü" olarak ilan etmesiyle Uluslararası bir bayram haline dönüşen 3000 yıllık geçmişe sahip Nevruz Bayramı, İstanbul Valiliği, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY), Türk Dünyası Belediyeler Birliği (TDBB), İstanbul Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Zeytinburnu Belediyesi ve Kültür AŞ işbirliğiyle düzenlenen törende şölen havasında kutlandı.

İstanbul Times Haber Merkezi / Merve Saraç 

“Nevruz, Savaş Değil İnadına Barıştır”

İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş ve Zeytinburnu Belediyesi Başkanı Murat Aydın’ın katıldığı törende Türki Cumhuriyetlerden birçok yetkili de yer aldı. Törene Türkistan’a ait milli kıyafetle çıkan İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Prof.Dr. Ahmet Emre Bilgili, Nevruzu; kara kışın bittiği, tabiatın uyandığı, tohumların yeniden yeşerdiği gün olarak tanımladı. Bilgili’nin: “Nevruz, savaş değil İnadına barıştır.” sözleri salondakilerden büyük alkış aldı.

Zeytinburnu, Baharı Selamladı

Törende; Türk halk oyunları gösterisi, Kafkas halk dansları gösterisi, Kazak ve Uygur müziği konseri, Kırgızistan ve Karaçay Halk Dansları Topluluğu sahne aldı. Motif Halk Oyunları Derneği’nin birçok yöreye özgü oyunları sergilediği törende,  Ege Bölgesi’ne ait Efe oyunu coşkuyla alkışlandı.

Kafkas-Çerkez Derneği’nin ünü dünyayı aşan Kafkas oyununa, alkışlarıyla ritim tutan izleyiciler, Kazak sanatçılar, Beşir Ahmet köse ve Sedat Solakoğlu’nun seslendirdiği dombra şarkısını ise hep bir ağızdan söyledi.  Uygur müziği ses sanatçısı Melike Nevruz’un Uygurca şarkıları seslendirdiği şölende, Manas Destanı’nı ezbere bilen 10 yaşındaki Kırgızlı Ümmet Devletov, salondakilerden büyük alkış aldı. Katılımcılara etli pilav ve ayranın dağıtıldığı tören, Orta Asya’ya özgü yumurta tokuşturma ve demir dövme geleneğiyle sona erdi.


Kaynak: İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA) 

Güncelleme Tarihi: 23 Mart 2015, 10:51

Sarıyer Haber Gazetesi

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner17

banner15

banner11