banner56

“Uyuşturucu için 500 milyar dolarlık nakit akışı var”

Kent Konseyi Genel Kurul Toplantısı’nda, uyuşturucu madde kullanımının önlenmesi ve bağımlıların rehabilitesi konusunda yapılan çalışmalar anlatıldı. Sunum yapan uzmanlar, uyuşturucu madde ile mücadelede en önemli görevin ailelere düştüğünü vurguladılar.

“Uyuşturucu için 500 milyar dolarlık nakit akışı var”
Bağcılar İlçe Emniyet Müdürü Erden Bursalı, bazı uyuşturucu maddelerin kullanımının serbest olduğu Hollanda’nın bağımlılıkla mücadeleyi kaybettiğini belirterek, “Dünya üzerinde son 5 yılda 500 milyar dolarlık bir nakit akışı söz konusu. Bunu bazı devletler bırakmak istemiyor. Bu paralarla bazı terör örgütleri de destekleniyor.”

Bağcılar Kent Konseyi Genel Kurul Toplantısı’nda her ülkede büyük bir sorun haline gelen uyuşturucu madde bağımlılığı ve mücadele konusu ele alındı.

Kadın ve Aile Kültür Sanat Merkezi’ndeki toplantıda konuşan Bağcılar Belediyesi Başkan Yardımcısı Mehmet Şirin, ilçede tüm kurum ve kuruluşlarla birlikte gençlerin geleceğe hazırlanması amacıyla önemli projeleri hizmete sunduklarını anlattı. Dünyanın birçok ülkesinde madde bağımlılığı sorununun yaşandığını ifade eden Şirin, “Bu sorunu kendine özgü aile yapımızla çözecek güçteyiz. Çünkü biz Avrupalılar gibi maneviyatımızı bir kenara itmiyoruz. Bu sorun ile mücadelede en önemli görev aileye düşüyor. Çünkü rehabilitasyon konusu geçici nitelikte oluyor. Rehabilitasyonda Avrupa’nın kalkınmış ülkeleri bile yüzde 40 başarılı olabiliyor.” dedi. Şirin, Gençlik Merkezi, kapalı yüzme havuzları, Bilgi Evleri gibi eğitici ve öğretici projeleri gençliğin hizmetine sunduklarını anlattı. “Gençlerimizi bu tesislere yönlendirmeliyiz.” diyen Şirin, ailelere yönelik seminerler düzenlediklerini de sözlerine ekledi.

“HOLLANDA UYUŞTURUCU İLE SAVAŞI ÇOKTAN KAYBETTİ”

Sekiz yıl Narkotik Şube’de görev yaptığını anlatan İlçe Emniyet Müdürü Erden Bursalı da pek çok satıcı ve bağımlı tanıdığını anlattı. Bağımlılıkla mücadelenin tam zamanı olduğunu belirten Bursalı, bazı bağımlılık yapan maddelerin kullanımının yasal olduğu Hollandalı bir polis yetkilisiyle olan anısını şöyle anlattı: “Bazı maddelerin kullanımı ile ilgili düşüncesini sordum. O da bana, ‘sakın öyle bir şey yapmayın. Biz bunu yaptık ve savaşı çoktan kaybettik. Hala kurtulmaya çalışıyoruz.’ dedi. Oysa bizim için çok geç değil.” Bonzai konusundaki duyarlılığın extacye gösterilemediği uyarısında da bulunan Bursalı, “Bonzai konusunun medyada yer alması faydalı oldu. Bu konuda artık toplum olarak uyanık davranıyoruz. Artık devletimiz uyuşturucu ile terör gibi mücadele veriyor.” diye konuştu. Dünya üzerinde son 5 yılda 500 milyar dolarlık bir nakit akışının söz konusu olduğunun altını çizen Bursalı, “Bu parayı bazı devletler bırakmak istemiyor. Bu paralarla bazı terör örgütleri de destekleniyor. İllegal para ile ülkemizin geleceğini değiştirecek faaliyetlerde bulunuluyor.’

“SOSYAL BAĞIMLILIĞA DİKKAT!”

“Bağımlılık bir hastalıktır.” diyen Bağcılar Belediyesi İdari Koordinatörü Dr. Osman Güneş ise sigara, nargile, alkol bağımlılığının tehlikesine dikkat çekerek sosyal bağımlılığın da son günlerde yaygınlaştığını ifade etti. Cep telefonu ve internet bağımlılığının aile yapısını dahi etkilediğini vurgulayan Güneş, bağımlılığın, kanserin tedavisinden bile zor olduğunu belirterek, “Bağımlı ömrünün sonuna kadar takip edilmelidir. Teknoloji bağımlıları yalan söyleyebiliyor. İki yaşından önce internet ve televizyon izletilmesi çocuklar için tehlikelidir. Çünkü, çocuğun beyin gelişimi 5 yaşına kadar devam eder. Manyetik maddeler çocuğun beyninde ciddi problemlere sebep oluyor.” dedi.

Güneş, ülkemizde 2014 yılında 648 kişinin uyuşturucudan hayatını kaybettiğini belirterek, bu kişilerin yüzde 90’nına yakınının 43 yaşın altında olduğunu sözlerine ekledi. İlçe Müftüsü Hasan Hüsnü Sula da Diyanet İşleri Başkanlığı’nın uyuşturucu ile mücadele konusunda çalışmalar yaptığını anlattı. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Şube Müdürü Yalçın Yıldırım ise “Çocuklar uyuşturucuya karşı eğitilmelidir. Ailelere seminerler verilmeli. Çocukların vakitlerini faydalı etkinliklerde değerlendireceği tesislerin sayısı arttırılmalı. Örneğin Gençlik Merkezi yoğun ilgi görüyor.” dedi. Okul idarecileri, müdürler ve muhtarların da katıldığı program sonunda çalışma gruplarının raporu oylanarak kabul edildi.
 

Güncelleme Tarihi: 29 Ocak 2015, 13:16

Sarıyer Haber Gazetesi

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner17

banner15

banner11