banner56

Türkiye'deki Ramazan Ruhunu Ülkemizde de Yaşıyoruz

Bağcılar’da düzenlenen “İslam Coğrafyasından Ramazan Yansımaları” adlı programda Bangladeş, Bosna Hersek ve Azerbaycanlı üniversite öğrencileri okudukları İlahiler, Kur’an tilaveti ve şiirlerle davetlilerin beğenisini topladı.

Türkiye'deki Ramazan Ruhunu Ülkemizde de Yaşıyoruz
Ramazan etkinlikleri kapsamında Bağcılar Meydanı’nda düzenlenen “İslam Coğrafyasında Ramazan Yansımaları” adlı program yoğun ilgi gördü.

Bağcılar Times Haber Merkezi

Yurt dışından katılan öğrenciler ülkelerinde Ramazan ayının nasıl yaşandığını, bayramlarda neler yaptıklarını anlattılar. Üniversiteyi okumak için bulundukları Türkiye’yi çok sevdiklerini de anlatan öğrenciler, “Bağcılar’da da Ramazan ayının manevi iklimini yaşadık.” dediler.

İstanbul FM’den Mehmet Yavuzer’in sunduğu Bağcılar Belediyesi Ramazan Etkinlik Alanı’nda düzenlenen “İslam Coğrafyası’nda Ramazan Yansımaları”, adlı program ilk olarak Bosnalı öğrenci Muhammed Salihoviç’in Kur’an tilavetiyle başladı. İlerleyen dakikalarında yurt dışından gelen öğrencilerin eğitimine katkı ve yardımlarda bulunan Bab-ı Alem Uluslararası Öğrenci Derneği’nin tanıtım filmi gösterildi. Ardından “Ülkemde Ramazan” konulu bir sunum yapan Azerbaycanlı Sebuhi Tahirov da, Ramazan ayını anlamına uygun yaşadıklarını söyledi. Tahirov, “İki kardeş ülke olduğumuz için geleneklerimiz de aynı. Azerbaycan’da da Ramazan ayını Kur’an-ı Kerim ve ilahilerin okunduğu, eğitici programların düzenlendiği etkinliklerle yaşıyoruz. Bayram günlerinde de akraba ziyaretlerinde bulunuyoruz. Büyüklerimizin elini öpüyoruz. Büyükler çocuklara harçlık ve şeker veriyor. Küsler barışıyor, kardeşlik ve dostluk duygularımız gelişiyor.” dedi. Teravih namazlarında ülkesindeki 2054 caminin tamamen dolduğunu da belirten Tahirov, kurulan iftar sofralarında binlerce insanın birlikte oruçlarını açtıklarını sözlerine ekledi. Bosnalı öğrenci Salihoviç’in okuduğu Boşnakça İlahileri de ilgiyle dinlendi.

“SLAYT EŞLİĞİNDE BANGLADEŞ’TEKİ RAMAZAN ETKİNLİKERİNİ ANLATTI”

Ramazan ayının Bosna, Bangladeş ve Azerbaycan’da nasıl yaşandığını anlatan slayt gösterisinin ardından sahneye çıkan Bangladeşli Nimetullah Mesut adlı öğrenci de, iki ülke arasındaki sıcak ilişkileri örnekler vererek anlattı. Mesut, özellikle son yıllarda Türkiye ile Bangladeş arasında gelişen ilişkilerin halklara da olumlu yansıdığını anlattı Mesut da, Ramazan ayında sahur ve iftarda neler yaptıklarını anlatarak, Türkiye’de olduğu gibi ülkesinde de Müslümanlar olarak Ramazan ayını doya doya yaşadıklarını ifade etti.  Mesut, geleneksel yemeklerini de tanıtarak ülkesinde Ramazan ayında da fakirlere bolca yardım yapıldığını anlattı. Mesut, “Bayram namazında tamamen dolan camilerde çocuklar ve yaşlılar da yerlerini alıyorlar.” diye konuştu.  Mesut, konuşmasının sonunda Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı’ya eğitim için yaptığı katkılarından dolayı teşekkür ederken, “Bağcılar’da bulunduğu sürede Ramazan ayının çok güzel yaşandığına şahit olduğunu da belirterek, “Başkan Çağırıcı’ya bu sebeple de teşekkür ediyorum.” dedi. Program sonunda bir konuşma yapan Bağcılar İlçe Müftüsü Hasan Hüsnü Sula’nın Bosna’da yaşanan katliamları anlattığı konuşma davetlileri duygulandırdı. Sula, “Birleşmiş Milletlere bağlı Hollandalı birlikler Sırpların yaptığı Müslüman katliamını seyrettiler. Saraybosna’da kış ayında kar yerine kan yağıyordu.” diye konuştu. Sula, o dönem yaptığı, “Saraybosna” adlı şiirini seslendirdi.

Kaynak:İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA) 

Güncelleme Tarihi: 13 Temmuz 2015, 17:02

Sarıyer Haber Gazetesi

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner17

banner15

banner11