banner56

Orakçı: “Asya, Bayrak şiirini bir gecede yazdı”

Şair-Yazar Cengizhan Orakçı, Arif Nihat Asya’nın ‘Bayrak’ şiirini Adana’nın Ermeni ve Fransız işgalinden kurtuluş gününde okunması için yazdığını belirterek, “Hoca, bir öğrencisinden konuyla ilgili şiir bulmasını istiyor. Ancak araştırma yapan öğrenci şiir bulamıyor. Kendisi de bakıyor bulamıyor. Bunun üzerine gece oturup Bayrak, şiirini yazıyor.” dedi.

Orakçı: “Asya, Bayrak şiirini bir gecede yazdı”
Bağcılar Belediyesi tarafından düzenlenen Anma Programı’nda bayrak şairi Arif Nihat Asya anıldı. Programda söyleşide bulunan şair-yazar Cengizhan Orakçı, “Arif Nihat Asya, bayrak şiirini öğrencisinin bayram kutlamasında okuması için yazdı. Öğrenci okuduktan sonra tüm yurda yayıldı.” dedi.
Mehmet Akif Ersoy Kültür Sanat Merkezi’nde düzenlenen programda konuşan Orakçı, Arif Nihat Asya’nın hayatını anlatırken salonu dolduran herkes duygulandı. 1904 yılında dünyaya gelen Asya’nın 7 günlükken babasını, 4 yaşında da annesinin kısmet çıkınca başka biriyle evlendiğini anlatan Orakçı, ardından dedesinin onu sahiplendiğini anlattı. Annesinin Filistin’deki Akka’dan Abdürrezzak adlı kişiyle evlendiğini belirten Orakçı, “Eşi, Asya’nın annesini alıp Akka’ya dönmek istiyor. Giderken annesi de Asya’yı yanında götürmek istiyor. Ancak, dedesi vermiyor. Üzülen annesi ikinci bebeğini süt zehirlenmesi sonucu kaybediyor.”

“ANNEMİ RÜYA HALİNDE HATIRLIYORUM”

Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla Asya’nın 47 yaşındayken annesiyle Akka’da görüştüğünü de belirten Orakçı, ünlü şairin, ‘annemi rüya halinde hatırlıyordum. Yüzünü tam olarak aklıma getiremiyorum. Çok heyecanlı olacak’ dediğini aktardı. Orakçı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Karşısına tekerlekli sandalyede felçli bir kadın çıkıyor. Sarılıyor ama konuşamıyor. İkisi de ağlıyor. Bu yüzden de en çok anne şiirleri kaleme almıştır. Annesine bir kızgınlığı olmadığını da söylemiştir. ‘Şartlar öyle gerektirdiği için ayrıldık’, diyor. Bu duygular onda derin bir yaraya dönüşmüş.”

Arif Nihat Asya’nın Adana’da öğretmenlik yaparken okula bisikletle gidip geldiğini anlatan Orakçı, Adanalıların onu çok sevdiğini söyledi. Orakçı, Bayrak şiirinin yazılışı sürecini de şu sözlerle anlattı: “5 Ocak Adana’nın Ermeni ve Fransız işgalinden kurtuluş günü kutlaması yapılacak. Şiir okuma görevi Valilik tarafından Asya’nın verilmiş. Hoca, bir öğrencisinden konuyla ilgili şiir bulmasını istiyor. Ancak araştırma yapan öğrenci şiir bulamıyor. Kendisi de bakıyor bulamıyor. Bunun üzerine gece oturup Bayrak, şiirini yazıyor. Şiiri ezberleyen öğrenci törende okuyunca çok beğeniliyor. Herkes, şiiri Asya’nın yazdığını öğreniyor. Şiir daha sonra tüm vatan sathına yayılıyor. O günden sonra Asya, bayrak şairi olarak anılıyor.”
 

Güncelleme Tarihi: 07 Ocak 2016, 15:49

Sarıyer Haber Gazetesi

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner17

banner15

banner11