banner56

Kız Kardeşlerimizin Acılarını Yüreklemizde Taşımalıyız

Prof. Dr. Edibe Sözen, kadınların dünya medyasında ötekileştirildiğini ve uçurumun kenarında tutulduğunu belirterek, “Kadın haklarının ciddi anlamda ihlal edildiği bir dünyada yaşıyoruz.” Şeklinde konuştu.

 Kız Kardeşlerimizin Acılarını Yüreklemizde Taşımalıyız
Prof. Dr. Edibe Sözen, Kadınlar Akademisi tarafından Bağcılar Belediyesi Kadın ve Aile Kültür Sanat Merkezi’nde düzenlenen konferansta “Kadın ve Medya” konusunu anlattı.

Bağcılar Times Haber Merkezi

Konuşmasında, AB ülkeleri ile ABD’de kadının eğitimi, istihdamı ve güzellik dünyası ile medyada yer aldığını belirten Sözen,”Türkiye’deki medyada ise tüm dünya ülkelerinde ne kadar sorun varsa hepsinin bir özeti yer alıyor.” şeklinde konuştu.
Sözen, dünyanın birçok ülkesindeki medyada kadına nasıl bakıldığının tartışıldığını belirtti.Kadın ve medya ile ilgili Avrupa ve Asya ülkelerinde ciddi sorunlar yaşandığını ifade eden Sözen “Kadın ve medya sorunlarını konuştuğumuzda mesajlarımızın duyulmasını istiyoruz. Ancak, medya sektörü tüm dünyada kadına yönelik olarak kulağını tıkamış durumda. Kadın ile medya arasında sorunlu bir alan var” dedi.

İnternet üzerinden yaptığı bir araştırmayı da paylaşan Sözen, ABD medyasında kadınların istihdamı, iş ve aile yaşamındaki başarısı, yeni buluşlara katkıları ile kozmetik ilgilerinden bahsedildiğini aktardı.

Asya medyasında ise daha çok bölgenin 10 güzel kadınından bahsedildiğini ifade eden Sözen, yarı örtülü ve yarı çıplak kadınlara yer verildiğini ifade etti. Ortadoğu ülkelerinde de savaş, örtünme, başörtüsü, mücadele, adalet ve insan hakları gibi konuların medyada önde yer aldığını belirten Sözen, “Türkiye’deki medyada ise tüm dünya ülkelerinde ne kadar sorun varsa hepsinin özeti yer alıyor. Başörtüsü, insan hakları, kadının insan hakları meselesi, medya ve güzellik, diyet, boy pos meselesinin bir özeti var.” diye konuştu.

Medya dünyasında üç mağdur kesimin yer aldığını vurgulayan Sözen, ilkinin Müslümanlar, diğerinin yoksullar ve en sonuncusunun da kadınlar olduğunu vurgulayarak sözlerini şöyle tamamladı: “Kadınlar da dünya medyasında ötekileştirilmiş ve uçurumun kenarında tutuluyor. Kadınların haklarının ciddi anlamda ihlal edildiği bir dünyada yaşıyoruz. Nasıl ki, Afrika’da sıkıntı yaşayan bir kadına üzülüyorsak, ABD’deki kardeşimize destek vermek istiyorsak, savaşın olduğu Irak ve Suriye’de de yaşayan kız kardeşlerimizin acısını yüreğimizde taşımalıyız.” 

İstanbul Times Haber Merkezi

Güncelleme Tarihi: 17 Şubat 2015, 12:09

Sarıyer Haber Gazetesi

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner17

banner15

banner11