banner56

Fatih: İstanbul’u bugün görse ne derdi?

Müslümanlar tarafında 21 kez kuşatılmasına rağmen bir türlü alınamayan Konstantinoplis’i 29 Mayıs 1453’de henüz 21 yaşında olan fatih Sultan Mehmet Han fethederek Müslümanların hayalini gerçekleştiriyor

Fatih: İstanbul’u bugün görse ne derdi?
 Fatih’in oyunlarında, hikâyelerinde hatta rüyasında Konstantinoplis’i almak vardı    
 
Fatih Sultan Mehmet Han Cihat ve Fütuhat aşkı ile yanıp tutuşan 6 dil bilen kendi devrinin mühendislik hesapları da dâhil birçok akli ve nakli ilimlere vakıf bir şehzade iken babasından sonra 19 yaşında Osmanlı tahtına geçmiş bir padişahtı. Fatih Sultan Mehmet Han hem Hz. Muhammed’in “Konstaninoplis’i fetheden kumandan ve askerler ne iyidir” Hadis-i şerifine mazhar olmak hem de batıda Doğu Roma, Doğu da İran olduğu sürece yeterli Fütuhatı yapamayacağına inanmıştı.

O halde Doğu Roma’ nın başkenti olan Konstantinopolis birçok açıdan Osmanlı’nın olmalıydı. İşte Fatih Macar asıllı top ustası Urban’ı Doğu Roma zindanların dan dan kaçırtıp onun toplar ile ilgili bilgisi ile kendisinin mühendislik hesaplarını birleştirerek, o güne kadar yapılamayan ŞAHİ isminde bir top yaparak İstanbul’u koruyan surları delen güçte bir  top yapmayı başardığı için, 53 günlük ölüm kalım savaşından sonra almayı çok istediği şehri almıştı. Fatih gücü kuvvetinin yanında adaleti sayesinde de İstanbul’u alabilmişti. Zira Doğu Romalı devlet idarecilerinin baskılarında bunalan birçok kimse burada Bizans serpuşu görmektense Osmanlı kavuğu görmeyi yeğleriz dedikleri bir ortam da kamuoyunda oluşmuştu.

Bağcılar Times Haber Merkezi

Fatih bugün olsaydı; ‘’21 Yaşında ölümü ve devletimin yok olmasını göze alacak kadar risk aldığım bir şehre ihanet edesiniz diye fethetmedim’’ derdi ve bizlere şunları hatırlatırdı:

Ayasofya emanetine İhanet ettiniz:

Ecdadımız Fatih Sultan Mehmet han’ın fethin sembolü olarak o zaman bir kural olan fethedilen yerin en büyük ibadet yerinin camiye dönüştürülmesi geleneği gereği Ayasofya Kilisesini Camiye dönüştürmüş ve ilk Cuma namazını da orada eda etmiştir. Bu hatırası 1935’e kadar da uygulanmış. Ne olduysa o tarihten sonra oldu ve burası bir şekilde cami olarak kullanılmamış. Fatih bize ‘’ben peygamber duasına mazhar olmuş bir kumandan olarak Ayasofya Camisi Vakıf senedimde kim burayı amacı dışında kullanırsa ona BEDDUA ettiğimi bilmez misiniz bre gafiller’’ derdi.

Benim İstanbul’u fethetmeden önce yaptırdığım Kazlıçeşme Fatih Camisi önüne ne yüzle bu ucube binayı yaptınız:

İstanbul’un muhasarası anında askerin ibadet etmesi için (1452) yapılan Kazlıçeşme Fatih camisinin ve diğer birçok tarihi yapının görüntüsünü bozacak bu ucubelere izin verenleri tez zamanda huzura çağırın der ve gerekeni yapardı.

Garip Gureba’nın arsasını ucuza alıp kibir kulesi yapılmasına da isyan ederdi 

Torunlar GYO’nun Mall Of İstanbul projesini yaptığı yerde on binlerce m2 lik arsanın hak sahiplerinden devlet gücünü arkasına alan TOKİ, marifeti ile çok ucuz bedellerle ellerinden alınmasına karşın bre zındıklar ben cami yapımı için bir gayrimüslimin arasını satın almış ve parasını vermiştim. Ancak gayrimüslim dava açmış ve kadıya gitmiştik. Kadı benim haksız olduğuma karar verince parasını vermiş olsam da bu gönül rızası olmadığından ben cami yapmaz iken siz kul hakkın a tecavüz ederek Frenk ismi ile adlandırdığınız Mall Of İstanbul’u mu yaptınız der ve hemen binanın yıkılmasını ve hak sahiplerinin razı edilmesini isterdi.

Sahil’de biz sadece halkı rahatsız etmeyecek baraka tarzı bir baruthane yaparken siz nasıl buralarda devasa yapılara izin veriyorsunuz der ve bizi perişan ederdi

Bre gafiller ben ve benden sonra tam 470 yıl biz sahiller halka açık yerler olduğu için buralarda bina yapmaz iken siz TOKİ denilen bir yapı ile halka zulmedecek işler yapasınız diye mi İstanbul’u fethettim derdi.

Fatih bugün Fethettiği İstanbul‘un bu kadar bozulacağını görseydi üzüntüsünden kahrolurdu

Hiçbir şey sabit kalmadığı gibi şehirlerde eskisi gibi sabit kalamaz. Ancak tarihi ve kültürel bir mazisi olan şehirler de yapılan yapıların da ihanete uğramaması gerekir. Örnek olarak fetihten önce yapılan bir caminin yanı başına 36 kat camlı bir bina olmamalıdır. Burada mevcut yapının mimari şekli ile zıt olmayacak 5/6 katlı konak tarzı yapılar belki yapılabilir ama 36 katlı camlı bina da biraz fazla oluyor.
Fatih bize bunları da bana izah edin derdi…

Tarihi Çırpıcı çayırına neden Marmara Forum’a izin verdiniz?
Beylikdüzü’nün girişindeki gökdelende neyin nesi oluyor?
Basın ekspres dere yatağında nasıl ve hangi mantık ile 69 tane gökdelen ‘e izin verdiniz?
Zincirlikuyu da Saphire AVM. Ye nasıl izin verdiniz?
 
Ahbap Çavuş ilişkisine göre imar izni verilen projelerin isimlerini teker teker yazarsak haberimize yer kalmayacağı için kısaca son 12 yılda İstanbul ‘da yapılan ‘’BAS Parayı al imarı’’ tarzında verilen izinler ile inşa edilen bütün binalar için bize ateş püskürürdü.
 
Kaynak: İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)
 

Güncelleme Tarihi: 28 Mayıs 2015, 16:51

Sarıyer Haber Gazetesi

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner17

banner15

banner11