banner56

“Dünya Dehasının Yüzde 90’ı 2.Abdülhamid’Dedir”

Tarihçi-Yazar Talha Uğurluel, Avrupalı ülkelerle ABD’nin İsrail’in Kudüs’ü sahiplenmesine karşı çıktıklarını belirterek, “Bugünkü durumun temelini Sultan 2.Abdülhamit atmıştır. Osmanlı’nın zayıf döneminde Rusların kilise yapması üzerine Fransız, Alman ve Ermenilerin kilise yapmasına izin vererek Kudüs’ün İsrail gibi başka bir devlet tarafından sahiplenilmesinin önüne geçmiştir.” dedi

“Dünya Dehasının Yüzde 90’ı 2.Abdülhamid’Dedir”
2.Abdülhamid’in, İstanbul’un işgalinden önce 10 Şubat 1918’de vefat ettiğini de anlatan Uğurluel, “Alman İmparatoru 2.Wilhem onun için, ‘dünya dehasının yüzde 90’ı onda, 5’i bende gerisi de diğer liderlerdedir.’ dedi.” diye konuştu.

İstanbul Times Haber Merkezi

Osmanlı Devleti’nin en önemli padişahlarından olan 2.Abdülhamid, vefatının 97. yılında düzenlenen programlarla anıldı.
Bağcılar Belediyesi Mehmet Akif Ersoy Kültür Sanat Merkezi ve Müzesi’nde düzenlenen konferansta konuşan Tarihçi-Yazar Talha Uğurluel, 2.Abdülhamid hakkında ilgi çekici bilgiler ve fotoğraflar paylaştı. Abdülhamid’in izlerine günümüzde Yemen’de ve Amerika’da bile rastlandığını ifade eden Uğurluel, ardında çok önemli eserler bıraktığını ifade etti. Annesinin 10 yaşında vefat etmesinin ardından Perestû Kadınefendi’nin himayesine verildiğini anlatan Uğurluel, babası Sultan Abdülmecit’in beş padişah babası olan tek isim olduğunu belirterek, 2.Abdülhamit şehzadeliğinde Maslak’taki yalıda kalmayı tercih ettiğini ve kitap okuyarak kendisini yetiştirdiğini kaydetti. 2.Abdülhamid’in hayvanlara, bitkilere ve koleksiyona meraklı olduğunu da kaydeden Uğurluel, “Babası bir gün ona, ‘evladım yakında sen padişah olacaksın, hazırlan” dediğini de belirterek, enteresan şekilde şehzadelerin bertaraf olduğunu anlattı.

KUDÜS’ÜN SAHİPLENİLMESİNİN ÖNÜNE GEÇTİ

2.Abdülhamid’in 1.Dünya Savaşı’nın çıkacağını tahmin ederek dört bir yana tabyalar yaptırdığını da kaydeden Uğurluel, Enver Paşa’nın öncülüğünde ilişkilerin geliştirildiği Almanların büyük zararlar verdiğini belirtti. “Dolmabahçe Sarayı’nda Mehmet Reşat ile görüşüyor. Yanlarında da Enver Paşa vardı. Sonrasında maalesef Almanlar Kudüs’ü bir kurşun dökmeden İngiliz’e teslim etmişti. Zaten Osmanlı ordusunda bir sürü Alman general bulunuyordu. “ diye konuştu. 2.Abdülhamid’in Kudüs’ün statüsü ile ilgili önemli adımlar attığını da ifade eden Uğurluel, günümüzde İsrail’in sıkça bu kentin başkentleri olduğu propagandası yaptıklarını anlattı. Uğurluel, Avrupalı ülkeler ile ABD’nin İsrail’in Kudüs’ü sahiplenmesine karşı çıktıklarını belirterek, şunları söyledi: “Bugünkü durumun temelini Sultan 2.Abdülhamit atmıştır. Osmanlı’nın zayıf döneminde Rusların kilise yapması üzerine Fransız, Alman ve Ermenilerin kilise yapmasına izin vererek Kudüs’ün İsrail gibi başka bir devlet tarafından sahiplenilmesinin önüne geçmiştir.” dedi. 2. Abdülhamid’in bir çok eğitim yuvası, cami, medrese, çeşme, köprü gibi eserler bıraktığını da anlatan Uğurluel, “Mekke’de Kız Mektebi, Çorum, Adana, Antep, Bursa, Halep, Kudüs, İzmir’e de saat kuleleri yaptırdı. İngilizler Kudüs’ü işgal ettiklerinde ilk işleri bu saat kulesini yıkmak oldu. Suudiler de Mekke ve Medine’de Osmanlı eserlerini yıkıyorlar. ABD, Şikago’da bile cami inşa ettirmişti. Yemen’de askeri müze inşa ettirdi.” şeklinde konuştu.

2.Abdülhamid’in, İstanbul’un işgalinden önce 10 Şubat 1918’de vefat ettiğini de anlatan Uğurluel, “Beylerbeyi Sarayı’nda hapisken vefat etti. Alman İmparatoru 2.Wilhem, ‘dünya dehasının yüzde 90’ı onda, 5’i bende gerisi de diğer liderlerdedir.’ demişti.” diye konuştu.

İstanbul Times Haber Ajansı(İTHA)
 

Güncelleme Tarihi: 12 Şubat 2015, 16:06

Sarıyer Haber Gazetesi

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner17

banner15

banner11