banner56

Dr. Sare Davutoğlu; “Engellilere yönelik çalışmalar erdemli hale geldi“

Uluslararası Engelliler Din Eğitimi, Metot ve Hizmetleri Çalıştayı başladı.

Dr. Sare Davutoğlu; “Engellilere yönelik çalışmalar erdemli hale geldi“
Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun eşi Sare Davutoğlu, Çalıştay’ın açılışında yaptığı konuşmada yeryüzünde şefkat ve merhamet yoksulluğunun büyüdüğüne dikkat çekerek, “Savaş, açlık, tahammülsüzlük en çok çocuk, kadın ve engellilerimizi etkiliyor. Bu çalışmalar daha erdemli hale geldi. İnsanlarımıza ihtiyaç duydukları her alanda eğitim sunulmalı. Eğitim konusunda engellilerimiz din konusuna odaklanıyor.” dedi. Bağcılar Belediyesi Engelliler Sarayı’nda düzenlenen Çalıştay, Sultanahmet Camii Müezzini İbrahim Altuntaş’ın Kur’an tilavetiyle başladı. Çalıştay’ın açılışında bir konuşma yapan Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun eşi Sare Davutoğlu, Engelliler Sarayı’nın son derece özel bir yer olduğunu ifade etti. Tesisin yanındaki Rehabilitasyon Merkezi’nin de yakın şahitlerinden olduğunu anlatan Davutoğlu, eşi Başbakan Ahmet Davutoğlu ile birlikte ziyaret ettiklerinde engelli Senem Ünal ve diğer engellilerle güzel bir atmosferde bir araya geldiklerini kaydetti. Davutoğlu, “Tanıştığım herkese Engelliler Sarayı’nı ziyaret etmelerini öneriyorum.” dedi.  Çalıştay’da iki gün boyunca engellilerin din eğitimi ile ilgili mevcut durumu ve olması gerekenlerin tetkik edileceğini ifade eden Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yeryüzünde şefkat ve merhamet yoksulluğu büyüyor. Savaş, açlık, tahammülsüzlük en çok çocuk, kadın ve engellilerimizi etkiliyor. Bu çalışmalar daha erdemli hale geldi. İnsanlarımıza ihtiyaç duydukları her alanda eğitim sunulmalı. Eğitim konusunda engellilerimiz din konusuna odaklanıyor. İlk yönü engellilerimizin din eğitimi, diğer yönü de genelde toplumun engellilerimiz konusundaki eğitimi konuşulacak.” dedi.  

“ENGELLİLERDEN ÇOK ŞEY ÖĞRENİYORUZ”

Engellilerden çok şey öğrendiklerini de kaydeden Davutoğlu, Konya’da kas hastası olan Emrah isimli bir kas hastası ile sıkça görüştüklerini belirterek, kendisine mesajlar gönderdiğini ve duygularını paylaştığını anlattı. Davutoğlu, “Emrah, yazılarını bana gönderiyor. Okuduğumda ziyaret ettiğimde ve bize geldiğinde ondan çok şey öğreniyorum. Onlar tarafından da eğitime tabi tutuluyoruz.” dedi.  Çalıştay’ın, doğru bir organizasyon olduğunun da altını çizen Davutoğlu, yeni çalışmalar a zemin hazırlayacağını kaydetti. Dünya Sağılk Örgütü’nün raporuna göre 1 milyardan fazla insanın farklı türlerde engellilik yaşadığını da belirterek, 200 milyon insanın hayatını sürdürme sıkıntısı yaşadığını anlattı. Ülkemizde son 13 yılda engellilere yönelik önemli çalışmalar yapıldığını da ifade eden Davutoğlu, 2014-2015 yılında binlerce öğrenciye eğitim verildiğini kaydetti. Özel eğitime muhtaç öğrencilerin ve 69 bini aşkın engellinin de okullarına kavuşturulduğunu kaydeden Davutoğlu, ayrıca 41 bin 678 engellinin kamu kurumlarında hizmet verdiğini söylei. Davutoğlu, “133 bin703 engelli vatandaşımız çalışma hayatında yer alıyor. Yüzde 94 oranında çalışma imkanı sunuldu.” dedi.  Davutoğlu ayrıca engellilere yönelik evde bakım hizmetinin de önemine vurgu yaparak 2015 itibariyle 467 bin 778 kişiye hizmet verildiğini söyledi. Bağcılar Belediyesi’nin engelli atletleri Hamide Kurt ve Sübeyde Süpürgeci’yi de kutlayan Davutoğlu, “Engellilerimiz, imkan verildiğinde ülkemizi en iyi şekilde temsil ederek şampiyonluklar getirip hepimizi memnun ediyorlar.” dedi.  

GÜRCAN: BİR İLK OLARAK ENGELLİLER KANUNU HİZMETE SUNULDU

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Prof. Dr. Ayşen Gürcan ise engellilere yönelik bir çok kurum ve belediyelerle ortaklaşa projelere imza attıklarını anlattı. Bu konuda herkesin taşın altına elini koyması gerektiğini vurgulayan Gürcan, “Engellilerimizi toplumdan soyutlamadan ihtiyaç duydukları sağlık, eğitim ve ibadet gibi hizmetleri alması için projeleri hizmete sunuyoruz. Onların, hastane, okul, camilerde erişilebilirliklerini sağlayan çalışmalar yapıyoruz. Diyanet İşleri Başkanlığımızla da engellilerin din hizmetlerine erişimi, için koordineli çalışıyoruz.” dedi.  Ortaklaşa yaptıkları protokol kapsamında birçok önemli hizmet gerçekleştirdiklerini kaydeden Gürcan, sözlerini şöyle tamamladı: “Sosyal hayatta diğer bireylerle eşit yer alamayan engellilerin ihtiyaçları iyi bilinmiyordu. Son 13 yılda ülkemizde farkındalığı arttırmak, onların toplumla kaynaşması için birçok projeyi hizmete sunuldu. 7 Temmuz 2005’te cumhuriyet tarihinde ilk olarak Engelliler Kanunu’nu hizmete sunduk. Engelli evde bakım yardımı onların yakınlarının da hayatlarını kolaylaştırıyor . Bakanlığımız olarak engelli ve yaşlı hizmetleri genel müdürlüğümüz bir çok kurum, yerel yönetimler, siyasi karar mekanizmalarıyla engellilerin hayatını kolaylaştırmak toplumsal hayatta bireysel yaşam kalitelerini arttırmaya çalışıyoruz.”

“BAĞCILAR BELEDİYESİ’NE TEŞEKKÜR EDİYORUM”

AK Parti Ankara Milletvekili Emrullah İşler de başından itibaren projeye katkı sunmaya çalıştığını belirterek, semeresini aldıklarını söyledi. Bu dünyanın imtihan dünyası olduğunu ifade eden İşler, “Tüm peygamberler öğretmendi. Ben de uzun yıllar öğretmenlik yaptık. Engelli kardeşlerimizi eğitenlerin sevaplarının bizden daha fazla olduğunu düşünüyorum. Bu ülkeden engellilere hükümetimiz döneminde projeler sunduk. Bakanlık kurduk. Bağcılar Belediyemize böyle güzel bir tesisi hizmete sunduğu için teşekkür ediyorum.” dedi.  

“AYNI ANDA 1500 ENGELLİMİZ HİZMET ALIYOR”

Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı da konuşmasında Engelliler Sarayı’nda herkesin yüzünün güldüğünü belirterek, “Onların kendi hayatlarını sürdürebilmelerine katkı sağlamaya çalışıyoruz. Tesisimizde engelli kardeşlerimize meslek öğretiyoruz, sosyal ve ekonomik hayatta yerlerini almalarına yardımcı oluyoruz.” dedi.  Tesiste 37 branşta kurs verdiklerini anlatan Çağırıcı, aynı anda 1500 engellinin kurs gördüğünü anlattı. Çağırıcı, şunları söyledi: “Ayrıca Yazarlık ve Çizerlik Kursları düzenliyoruz. Atölyelerden mezun olan gençlerimiz hikaye ve roman yazıyor. Spastik Engelli Talha Yıldız ile Uğur Eşitti birer roman kaleme aldılar. Katar’daki Dünya Atletizm Şampiyonası’nda yarışan Hamide Kurt da dünya ikinciliğini kazandı. Üç yıl önce de ülkemize Avrupa şampiyonluğunu getirmişti.” diye konuştu.  Diyanet İşleri Başkanlığı Eğjtim Hizmetleri Genel Müdürü Prof. Dr. Ali Erbaş da,  engellilere yönelik gerçekleştirdikleri çalışmaları anlattı. 2012 yılındaki Camiler ve Din Görevliler Haftasında, Camiler ve Engelliler Teması’nı işlediklerini anlatan Erbaş, binlerce konferans, panel düzenlediklerini söyledi. Erbaş, “Sağlık Bakanlığı ile hastanelerde manevi destek hizmeti sunma işbirliği protokolü imzaladık. Pilot iller belirledik. 20 personelimize 33 gün eğitim verdik. 85 bin camimizin, Kur’an kurslarımızda hizmet binalarında engellilere uygun hale getirilmesi için çalışıyoruz.2013’te Türk işaret dili dini kavramlar sözlüğünü yayımladık. Engellilerimize Kur’an eğitimi veriyoruz. ‘Kur’an mealini Brail alfabesiyle bastırıp engelli vatandaşlara ulaştırmaya çalıştık. TRT Diyanet TV’de engellilere yönelik belgesel filmler sunduk. Hac umre hizmetlerinde de çalışmalarımız devam ediyor.” diye konuştu.  

Programda ayrıca engelli şair Senem Ünal “Peygamberim” adlı şiirini seslendirirken, Zeynep Akar  Davutoğlu’na hat çalışmasını hediye etti..

Güncelleme Tarihi: 13 Kasım 2015, 16:56

Sarıyer Haber Gazetesi

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner17

banner15

banner11