banner56

Çanakkale Platosu’ndan Yeni Zelanda’ya Medeniyet Dersi Verdiler

Çanakkale Zaferi’nin 104. Yılı nedeniyle Bağcılar Belediyesi tarafından Çanakkale Zaferi Platosu kuruldu. Platonun açılışında konuşan Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı 50 kişinin şehit edildiği Yeni Zelanda’daki katliamı kınadı. Çağırıcı, “Eğer medeniyetten bahsedenler bugün yüzde 1’i Müslüman olan Yeni Zelanda’da Müslümanları şehit ediyorlarsa oturup düşünmek lazım. Biz birçok millete ensarlık, ev sahipliği yapıyoruz ve dualarını alıyoruz” dedi.

Çanakkale Platosu’ndan Yeni Zelanda’ya Medeniyet Dersi Verdiler
 Dünya tarihinin seyrini değiştiren 18 Mart Çanakkale Zaferi, Bağcılar Belediyesi’nin geleneksel hale getirdiği bir dizi etkinliklerle kutlanıyor. O günlerde yaşananları daha iyi anlatması amacıyla Kirazlı Metro İstasyonu Etkinlik Alanı’na “18 Mart 1915 Platosu” kuruldu. Platonun açılışına ilçe sakinleri yanlarında çocuklarını da getirdi.

Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, Yeni Zelanda’da Cuma namazı sırasında yaşanan ve 50 kişinin şehit olduğu katliamına gönderme yaptığı açılış konuşmasında şunları söyledi: “Bugün ülkemizde yaşayan tüm dostlarımızın inançları farklı olabilir. Çanakkale hepimizin en güzel ortak paydası oldu. Çanakkale’de şehit olanlar da farklı inançlardaydı farklı düşünüyorlardı ama bu vatanın ortak paydasında bir araya gelerek omuz omuza mücadele ettiler ve şimdi de bir tek ortak payda olan şehit ortak paydasında kucak kucağa yatıyorlar. Bilik ve beraberlik için sadece Çanakkale yeter de artar. Biz dünyanın dört bir yanına medeniyet götürmüş neslin evlatlarıyız. Eğer medeniyetten bahsedenler bugün yüzde 1’i Müslüman olan Yeni Zelanda’da Müslümanları şehit ediyorlarsa oturup düşünmek lazım. Biz birçok millete ensarlık, ev sahipliği yapıyoruz ve dualarını alıyoruz”

“Medeniyet dediğin tek dişi kalmış canavar yine dişini gösterdi”

İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Yılmaz, “Milli şair Mehmet Akif Ersoy’un medeniyet dediğin tek dişi kalmış canavar diye nitelendirdiği zihniyet yine dişini göstermiş ve Yeni Zelanda’da Cuma namazı sırasında iki camimize saldırıda 50 Müslümanı şehit etmiştir. Dün Çanakkale’de saldıranlar ne için kime saldırdıysa bugün de aynı duygu ve düşüncülerle hareket etmiştir. İşte bu sebepledir ki Çanakkale imanın İslam’ın ve insanlığın son direniş hattıdır” diyerek; AK Parti İçe Başkanı İsmet Öztürk de “Bugün çoğu kişinin haritada yerini bilmediği ülkede önceki gün 50 kardeşimiz şehit edildi. Orada verilen mesajlara baktığımızda hala bu coğrafya üzerindeki niyetlerinin değişmediğini görüyoruz. O alçak emellerinin bitmediğini görüyoruz. İnşallah bu yaşananlar İslam coğrafyasında dağınıklıkların toparlanmasına vesile olur” sözleriyle Yeni Zelanda’daki saldırıyı kınadı.

“Lokman Çağırıcı ata binip alandaki hemşehrilerini selamladı”

Protokol konuşmalarının ardından 18 Mart 1915 Platosu”nun açılışı yapıldı. Bu sırada ata binen Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, alandaki hemşehrilerini selamladı.

Programda kınalı kuzuların anneleri tarafından cepheye uğurlanışı, komutanları tarafından karşılanışı mizansen olarak sunuldu. Toprakla oluşturulan cephelerde aralarında 6 metrelik mesafe bulunan siperlerle yaşanan savaş birebir canlandırılırken oyunlarda temsili olarak toplar, tüfekler ve atlı süvariler yer kullanıldı. Ayrıca Bağcılar Belediyesi Bilgi Evlerinde eğitim gören öğrenciler, hem Çanakkale Türkülerini seslendirdi hem de semazen ve mehteran gösterimi yaptı. Çanakkale Savaşı’ndan günümüze ulaşan savaş malzemeleri de sergilendiği platoda Büyük Zafer’in kazanılmasında önemli rol oynayan Seyit Onbaşı’nın topu kaldırışı da yer alıyor.

Bağcılarlılar, platoda 17-20 Mart tarihleri arasında her gün 11.00, 13.00, 15.00 ve 17.00 saatlerinde etkinliği izleyebilecek.

Güncelleme Tarihi: 18 Mart 2019, 12:24

Sarıyer Haber Gazetesi

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner17

banner15

banner11