banner56

Belediyeler E- Atık Toplayacak

Hayatın vazgeçilmez parçası haline gelen ve elimizden bir an olsun düşürmediğimiz cep telefonları çöpe karıştığında ölüm makinesine, geri dönüşüme verildiğinde ise adeta altına dönüşüyor. Kamu ve özel sektörde e-atık yönetiminin arttırılması ve ulusal e- atık bilincinin geliştirilmesi amacıyla Türkiye’de ilk kez düzenlenen e-atık zirvesi başladı. Marmara Belediyeler Birliği (MBB)’nin ulusal iş ortağı olduğu, Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği ile Enerji Verimliliği Derneği işbirliğiyle İTÜ Ayazağa Kampüsü’nde başlayan İstanbul Elektrikli ve Elektronik Atık Zirvesi (IEEWS 2015) iki gün sürecek.

Belediyeler E- Atık Toplayacak
 E-Atık Hem Hazine Hem Tehlike

Zirvenin açılış konuşmasını yapan Marmara Belediyeler Birliği (MBB) Başkan Vekili ve Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı “Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın katkılarıyla, Türkiye’de 2014 yılında toplam 10 bin ton atık elektrikli ve elektronik eşya toplandığını ve atık yönetimi faaliyetleri kapsamında ekonomiye 2,5 milyar TL katkı sağlanmıştır. Elektronik atıklar çevre ve insan sağlığı için tehdit oluşturduğu gibi; aynı zamanda değerli atıklardır da, bu nedenle hem hazine hem tehlike olarak adlandırılıyor” şeklinde konuştu.

Bağcılar Times Haber Merkezi

Çağırıcı, MBB’nin e-atık alanındaki faaliyetleri hakkında da bilgi verdi: “40. Yılını kutlayan birliğimizin 172 üye belediyesi var. Kuruluşumuzdan bu yana başta deniz olmak üzere çevre kirliliğini kontrol altına alma ve tamamen ortadan kaldırma hedefiyle hareket ediyoruz. Diğer atık türleri içerisinde en hızlı artış gösteren elektronik atıklar, ancak etkili bir atık yönetim stratejisinin belirlenmesi ile kontrol edilebilecektir. MBB Çevre Yönetim Merkezi’nin atık yönetimi ile ilgili yaptığı çalışmalar elektronik atıkları da kapsamaktadır. Birliğimiz elektronik atıkların yönetimine ilişkin resmi ilk mevzuatın hazırlanması sürecinde yerel yönetimleri temsilen istişarelere katılarak aktif katkı sunmuştur’’ dedi.

Elektronik atık yönetiminin başarılı bir şekilde yürütülmediğinde çevresel sorunlar dışında ciddi bir kaynak yönetimi problemi doğurduğuna dikkat çeken Çağırıcı “Çözüm, yönetimin uygun geri dönüşüm ya da geri kazanım teknikleriyle değerlendirilmesi, tarafların sorumluluklarını layıkıyla yerine getirmesiyle mümkün olacaktır. Bu hususta belediyeler olarak, gerek vatandaşların bilgilendirilmesinin ve gerekse elektronik atıkların toplanmasının temel vazifelerimizden olduğunu biliyoruz” diyerek sözlerini noktaladı.

Kaynak:İstanbul Times Haber Ajansı(İTHA)

Güncelleme Tarihi: 07 Mart 2015, 13:28

Sarıyer Haber Gazetesi

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner17

banner15

banner11