banner56

5.ulusal çocuk kongresi başarıyla tamamlandı

Yetenekli çocukların hazırladıkları icatlar ve yaptıkları çalışmalarla ilgili sunum yaptıkları 5. Ulusal Çocuk Kongresi büyük ilgi gördü. İlk gün Cemre Aydanur Şahin’in, Brusella Hastaları İçin Peynir Makinesi adlı çalışması ile takdir topladı. Pırıltı Yüksel de, “Padişah Gömleklerinin İnanılmaz Sırrı” başlıklı sunumuyla dikkat çekerken, Nisa Sevim de İnternet Kullanımının Türkçe Diline Yönelik Olumsuz Etkileri konulu sunumuyla alkış aldı. Gençlik Merkezi’nde iki gün süren Kongre’de yapılan sunumlar kitap haline getirilecek.

5.ulusal çocuk kongresi başarıyla tamamlandı

Kongre sonrası açıklanan Sonuç Bildirgesi’nde, Bağcılar Belediyesi Gençlik Merkezi’ndeki oturumlarda,  50 il, 51 BİLSEM, 10 diğer kurumdan katılan 139 danışman gözetiminde 221 öğrencinin eş zamanlı 7 salonda sunum yaptığının altı çizildi. Ayrıca öğrencilerin 180 sunum ile 3 atölye çalışması gerçekleştirdiği de anlatıldı.
Bilim ve Sanat Merkezleri tarafından bu yıl 5’incisi düzenlenen Ulusal Çocuk Kongresi yetenekli çocukların yaptığı zengin ve içeriği dolu sunumlarıyla ilgi gördü.
İlçe Kaymakamı Erdal Çakır, Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, İstanbul Vali Yardımcısı Ahmet Hamdi Usta ile MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Celil Güngör, AK Parti İlçe Başkanı İsmet Öztürk, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Yılmaz, İlçe Müftüsü Hasan Hüsnü Sula’nın katılımıyla yapılan açılış programı sonrası Kongre, Gençlik Merkezi’ndeki sunumlarla devam etti.
“ÖĞRENCİLER SUNUMLARIYLA TAKDİR TOPLADI”
Açılış programında Sivas Bilim Sanat Merkezi öğrencisi 13 yaşındaki Cemre Aydanur Şahin, hazırladığı Brusella Hastaları İçin Peynir Makinesi adlı çalışmasını anlattı. Öğretmeni Ahsen Demir’in danışmanlığında başarılı bir sunuma imza atan Cemre, hasta annesinin peynir yiyebilmesi için böyle bir makine icat ettiğini anlattı. Şahin, “Yaptığım icat ile daha sağlıklı peynir üretebiliyoruz. Hem doğal hem sağlıklı.  Hasta olan annem de rahatlıkla yiyebiliyor. Teçhizat süzek, süt maya ve makineden oluşuyor.” dedi. Şahin, 6 türde peynir üretebildiğini sözlerine ekledi. Uşak Bilim Sanat Merkezi öğrencisi Pırıltı Yüksel de, Onur Tülemiş’in danışmanlığında gerçekleştirdi. Pırıltı, da “Padişah Gömleklerinin İnanılmaz Sırrı” başlıklı sunumunda önemli bilgiler verdi. Pırıltı, tılsımlı esvaplar, gizemli gerçekler, ayet, hadis ve değişik sembollerle süslü gömleklerin sırrının hala çözülemediğini belirterek, “3-4 yılda özel kumaşla dikilen gömleklerin giyen kişiyi nazardan, hastalıktan ve daha nice kötülükten koruduğuna inanılıyor.” dedi. 3’üncü sunumu ise Genel Müdür Celil Güngör’ün oturum başkanlığında Gaziantep Şahinbey Bilim ve Sanat Merkezi’nden Nisa Sevim yaptı. Sevim, “İnternet Kullanımının Türkçe Diline Yönelik Olumsuz Etkileri” başlıklı sunumuyla dikkat çekti. Nisa, da özellikle whatsapp’ta yapılan dil yanlışlarına vurgu yaptı.
“180 BİLDİRİNİN SUNUMUNU GERÇEKLEŞTİRİLDİ”
Kongre’de 23 akademisyenden oluşan Bilim Kurulu’nun, Ulusal Çocuk ve Gençlik Kongresi’ne gönderilen toplam 1200 bildiri arasından seçtiği 180’inin sunumu yapıldı. (06-07-08) Mayıs 2016 tarihleri arasında gerçekleşen Kongre’ye 50 ilden katılan 300 öğrenci, birbirinden ilginç buluşlarını anlatarak yeteneklerini ortaya koydu. Enderun Yetenekli Çocuklar Merkezi’nden de 7 öğrenci yaptığı sunumla takdir topladı.
“BÜYÜK BİR ORGANİZASYONA EV SAHİPLİĞİ YAPTIĞIMIZ İÇİN MUTLUYUZ”
Büyük bir ulusal organizasyona ev sahipliği yapmaktan dolayı mutluluk duyduklarını ifade eden Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, Kongre’nin önemine dikkat çekerek, “İlçemizdeki 16 Bilgi Evimizde 40 bine yakın öğrencimiz eğitim görüyor. Enderun Yetenekli Çocuklar Merkezimiz zeki ve çalışkan çocuklarımıza hizmet veriyor. Geleceğin bilim insanlarının yetişmesi için hizmet sunmaya devam ediyoruz. Bu anlamda 5. Kongreye ev sahipliği yapmaktan dolayı da büyük mutluluk duyduk. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.
“KONGRE SONUÇ BİLDİRGESİ”
Açıklanan Sonuç Bildirgesi’nde ise 3 gün süren kongrenin genel bir değerlendirmesi yapıldı. Bildiride, Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümü Öğretim üyesi Ahmet Kurnaz ile önceki 4 kongreye ev sahipliği yapan Bursa BTSO Kamil Tolon Bilim Sanat Merkezi, Fatma Nuri Erkan Bilim Sanat Merkezi, Sıdıka Akdemir Bilim ve Sanat Merkezi’ne teşekkür edildi. Bağcılar Belediyesi Enderun Yetenekli Çocuklar Merkezi’nin kongreye başarılı bir ev sahipliği yaptığı hatırlatılan Bildirge’de, MEB Özel Eğitim Rehberlik ve Danışma Hizmetleri Genel Müdürlüğü, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Bahçelievler Bilim Sanat Merkezi’nin de işbirliğine vurgu yapıldı.
“ÇOCUKLAR BAŞARILI SUNUMLARIYLA DİKKAT ÇEKTİ”
Bilim Kurulu Üyeleri, hazırlık aşamasında 50 kişilik bir ekip ile 80 kişilik kadronun üç gün boyunda hizmet verdiğinin vurgulandığı Bildirgede, Türkiye genelindeki 74 Bilim ve Sanat Merkezi öğrencisi,  resmi ve özel okullarda eğitim gören özel yetenekli öğrenciler, BİLSEM tanılama sürecine dahil olan öğrenciler ile yalnız İstanbul için resmi ve özel okullarda eğitim gören özel yetenekli olmayan öğrencilerin katılımının sağlandığı da anlatıldı.
“5 ÜNİVERSİTE İLE PROTOKOL İMZALANDI”
Dil sanatları, sosyal bilimler, fen bilimleri, matematik, yabancı dil, bilgisayar, görsel sanatlar, müzik ve rehberlik alanında 1200 bildirinin değerlendirmeye alındığının kaydedildiği Bildirgede şu ifadelere yer verildi:
“Akademik Kurul oluşturmak için İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi, İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi ile protokol imzalandı. Necmettin Erbakan Üniversitesi ve Kocaeli Üniversitesi’nden de 4 akademisyen gönüllü olarak bildiri değerlendirme sürecine katıldı. 26 Şubat 2016’da Kongre Düzenleme Kurulu’na gönderilen bildiri özetleri, 1 Mart 2016 ile 18 Mart 2016 arasında Bilim Kurulu’nca değerlendirildi. 8 Nisan 2016’da kongre sunum programı ilan edildi. Kabul edilen bildiriler ile Kongre  Bildiri Kitabı hazırlandı.”
 
“EŞ ZAMANLI 7 SALONDA SUNUM YAPILDI”
50 il, 51 BİLSEM, 10 diğer kurumdan katılan 139 danışman gözetiminde 221 öğrencinin eş zamanlı 7 salonda sunum yaptığının vurgulandığı Bildirgede,  öğrencilerin 180 sunum ile 3 atölye çalışması yaptığı belirtildi. Bildirgede, sunumların 169’unun sözlü 11’inin de poster bildiri olduklarını kaydedilirken, açılış programı için seçilen 3 örnek bildirinin herhangi bir  derecelendirmeyi yansıtmadığı da anlatıldı.  

Güncelleme Tarihi: 10 Mayıs 2016, 12:21

Sarıyer Haber Gazetesi

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner17

banner15

banner11