banner56

1777’den beri Ölümsüz Tat ‘’Şekerci Hacı Bekir’’

İstanbul Times Tv olarak asırlık firmaları gezip geçmişten günümüze bu lezzetler nasıl muhafaza edilerek gelmiş bunları öğreniyoruz .

1777’den beri Ölümsüz Tat ‘’Şekerci Hacı Bekir’’
Hacı Bekir’de 5.Kuşak iş başında

Bu seferki durağımız  Ali Muhiddin Hacı Bekir, 1777 yılında kurulmuş ve Türkiye'nin hâlâ faaliyetini sürdüren en eski özel sektör kuruluşlarından birisidir.Ali Muhiddin Hacı Bekir ‘in 5. Kuşak temsilcisi yönetim kurulu Başkan yardımcısı Hande Celalyan İle beraber bu lezzetin tarihine indik.

İstanbul Times Söyleşi / Çağla Pekgüleç


 
 
Şekerci Hacı Bekir’in kuruluşundan  bahseder misiniz ?

Dedem Hacı Bekir Efendi tarafından 1777 yılında kurulmuş,Kendisi Kastamonu'nun Araç ilçesinden genç yaşında geldiği ve Bahçekapı'da bir dükkan bularak burada imal ettiği lokum,akide vb. şekerlemeleri üretip satmaya başlamış.

Osmanlı sultanlarının beğenisini kazanmış kendisi Osmanlı sarayı ‘’Şekercibaşı’’sı ünvanı ile ödüllendirilmiştir.19. yüzyıldan itibaren katılınan uluslararası fuarlarda geleneksek şekerler Dünyada tanıtılmış altın ve gümüş madalyalar kazanılmıştır.

Türkiye’nin bu alanda önde gelen firmalardansınız Nasıl fark yarattınız ?

Geleneksel lokum üretiminde ilk kez nişastayı kullanarak daha mükemmel bir doku ve esnelliğe ulaşmış ve rafine şeker kullanmaya başladığından akidelerini farklı şekillerde;fındık,susam gibi değişik tatlarda üretiyoruz.
İlk dönemlerde dükkan içinde tezgahın hemen arkasında açık ateş üzerinde bakır kazanlarda üretim yapılırmış. Zamanla talebin artması üzerine Bahçekapı’da dükkanın karşısında bir hanı imalathane olarak kullanmaya başlamış. Daha sonra şirketlerin kurumsallaşması ile  üretim Pendik’te inşa edilen fabrikamıza taşındı.




Ürünlerinize Yurt içi ve Yurt dışı talepler nasıl?

İstanbul’da dört dükkan,bir fabrika satış noktası ve 1 Franchise işletmesi hizmet veriyor.Atatürk ve Sabiha Gökçen Havalimanları’nda ürünlerimizi bulmak mümkün.ABD,Hollanda,Dubai,İngiltere,Japonya,Yeni Zelanda ve Suudi Arabistan gibi birçok ülkeye ihracaat yapıyoruz. Müşterilerimiz oldukça memnun kültürümüzde şekerin yeri oldukça fazla bizi tercih etmeleri sevindirici

Firmanızın geleceği için hedefleriniz nelerdir ?

Aile olarak bu işi ticari faaliyetten ötesinde kültür mirası olarak görüyoruz.Nesiller boyu dedelerimizin prensipleri doğrultusunda geleneksel lezzetleri yaşatmaya çalışıyoruz. Amacımız daha çok kişiye ulaşmak ve yeni dükkanlar açmak.



Son olarak Söylemek istedikleriniz nelerdir ?

Son olarak şunları diyebilirim  Hacı Bekir Türk Şekerciliğinde önemli bir yere sahip bunu muhafaza etmek ve yaşatmak bizim görevimiz.
İstanbul Times Yayın Grubu olarak kültürümüzün bir parçası olan Şekerciliğe önem verip bizimle bu söyleşiyi yaptığınız için sizlere kendim ve kurumum adına çok teşekkür ederim.  



Kaynak:İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)
  
 
 

       

Güncelleme Tarihi: 13 Şubat 2016, 12:41

Sarıyer Haber Gazetesi

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner17

banner15

banner11