banner56

İsmail Çam'ın başarı öyküsü “Benzer“ yedek parça...

Sanayici iş adamı İsmail Çam’ın 30 yıl önce temellerini attığı ve şu an sektörde bilinen “benpart” markalı otomotiv yedek parça ürünleri hem iç pazar’a satılıyor hem de dış Pazar’a ihraç ediliyor.

İsmail Çam'ın başarı öyküsü “Benzer“ yedek parça...

Tecrübeli Gazeteci yazar Sarı basın kartı sahibi Hüseyin Çetiner gitti gezdi,gördü ve yazdı

Yedek Parça ve Otomotiv ticaretinde bir ömür geçirerek bugünlere gelen ulu bir çınar olan 79 yaşındaki İsmail Çam tecrübelerini ve bilgi birikimlerini gençlerle paylaşmak adına gazetemiz imtiyaz sahibi Hüseyin Çetiner’e başarılarını en ince noktalarına kadar anlattı.

İstanbul Times Haber Merkezi / Özel Haber
 
Avrupa’da 6.500 Volkswagen servisi içinde hizmet kalitesi bakımından ilk 100   içine giren TAMAŞ’a Gazetemiz plaket vermişti
 
Geçen sene Avrupa’daki 6.500 Volkswagen servisi içinde hizmet kalitesi bakımından ilk yüz servis içinde yer almayı başardığı için gazetemizin 5.kuruluş yıldönümünde bu başarı Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın’ın takdim ettiği plaket ile karşılık bulmuştu.
 
Benzer firması binek araç yedek parçasında başarıları ile göz dolduruyor.
 
Bu başarıdan sonra yedek parça konusunda da İstanbul Aksaray sektörünün  ilk üç firması içinde yer aldığını öğrendiğimiz İsmail Çam’ın başarı öyküsü ile alakalı geniş ve detaylı bir araştırma haberi yapmak istedik.Yoğun işlerine rağmen İsmail Çam tecrübelerini ve başarılarını gelecek nesillerle paylaşmak adına sorduğumuz her soruya içtenlikle cevaplar verdi.
 
Önce yemek sonra iş
 
İsmail Çam’ın Aksaray’daki şirketlerinin bulunduğu sokağa gittik. Şirketler ve paketleme tesisini gezmeden önce Hatay mutfağının en güzel örneklerinin ikram edildiği Horhor’daki Akdeniz Hatay Sofrası’na bizi davet eden değerli sanayici iş adamı İsmail Çam ile sohbet ederek TAMAŞ’ın genel müdürü oğlu Mehmet Ali Çam‘da yoğun işlerine rağmen bizleri yemekte yalnız bırakmadı. Yemekte bir çok konuda sohbetler edildi,çaylar içildi künefeler yenildi.Yemek safhasından sonra tekrar yedek parça üretim ve satışının yapıldığı Aksaray’daki bölgeye doğru yola koyulduk.  
 
Parça işine girmek nereden aklınıza geldi ?
 
Hatay’da TSK.da çalışırken bulunduğum yerde yedek parça ile iç içeydik. Daha doğrusu bu konu üzerinde orduya hizmet ediyordum. Ama aklımda da bir gün nasıl olur da yedek parça üretimi ve satışını yaparım diye düşünüyordum.1980 yılında büyük oğlum  İstanbul’da okul kazanmıştı. Ben de emekli olmuştum. Onu İstanbul’da yalnız bırakmamak için hem Hatay’da evimiz vardı hem de İstanbul’da bir ev tuttuk. İlk önce yedek parça işinde çalıştım.Daha sonra kendi işyerimi kurarak yedek parça işine girmiş oldum.
 
Döviz alım satımı yasaktı nasıl satış yapıyordunuz eskiden ?
 
Hüseyin Beyciğim yarama tuz bastınız. Rahmetli Cumhurbaşkanımız Turgut Özal’dan önce ithalat ve ihracat  işini genellikle ya Museviler ya ada Ermeniler yapardı. Özal 700 sayfa olan Türk parasını kıymetini koruma kanunu ve dış ticaret rejimi sadeleştirerek kolaylaştırdı. Allah rahmet eylesin Özal işimizi kolaylaştırdıktan sonra daha rahat iş yapar olduk.
 
Kaç tane firmanız var ?
 
Benzer Otomotiv, Benzler Otomotiv,Has Benz Otomotiv,Benz Maç Otomotiv isimleri ile firmalarımız bulunmaktadır.Ayrıca kızımın başında olduğu Almanya’da da bir firmamız var. Bu firmalarımızın içinde Çatalca Serbest Bölge’de olan da var. Otomotiv yedek parça ürünlerinin merkezi olan Aksaray da olan var. 
 
İthalat ve ihracatınız var mı ?
 
Almanya başta olmak üzere bir çok Avrupa ülkesinde ithalatımız var. Ayrıca bir çok yedek parçanın yerli versiyonunu da yapıyoruz. Doğu bloku,Arap ve Magrip ülkelerine de ihracatlarımız bulunmaktadır. Size bir fikir vermesi adına yıllık olarak on milyon dolarlık yedek parça da ticaret hacmimiz olduğunu ifade etmek isterim.
 
TAMAŞ hikayeniz nasıl doğdu ?
 
Volkswagen yedek parçalarını alıp satmak için Doğuş grubuna başvurduk. Sadece yedek parça vermediklerini ifade ettiler. Ne yapmamız gerekir dedik. Bize Volkswagen araçlarını satmak için yer bulun bayilik vereceğiz dediler. 1994’de Aksaray’da 200 M2.lik geçici bir yer kiralayarak araç satışına girmiş olduk. Servis yerimiz de Bayrampaşa’da idi o zaman. Daha sonra Doğuş grubu bizim bayilerimiz plazalarda hizmet verecek kriterini getirdi. Biz de uzun araştırmalardan sonra fabrikasını Trakya’ya taşıyan Aksu Mensucattan Bakırköy Osmaniye’deki yerimizi satın alarak 15.000 m2 lik kapalı alan yaptık.Şu an Tamaş dahil tüm şirketlerimizde toplam 300 kişi istihdam etmenin gururunu yaşıyoruz.
 
Yapmak isteyip de yapamadığınız herhangi  bir iş var mı ?
 
Yapmak isteyip de yapamadığım hiç bir şey olmadı çok şükür.Planlı ve programlı bir şekilde hedeflerimin tümünü yaptım.Uzun yıllar ticaretten kazandığımı yatırıma verdim.Son olarak doğup büyüdüğüm köye okul yaptırdım.Ama yer bulabilirsek TAMAŞ’ın yerini 20.000 M2 ye çıkarmak isterim. Çünkü bu yerimiz artık ihtiyaçlarımıza cevap vermiyor. Nasip kısmet olursa mevcut yerimize çok uzak olmayan bir yer bulabilirsek bu düşüncemi de hayata geçirmeyi arzu ederim.
 
Okul yaptırdığınızdan bahsettiniz.Örnek olacak bir davranış.Tebrik ederiz.Bize biraz bu süreçten bahsedebilir misiniz. ?
 
Hatay  Valisi ve İl Milli Eğitim Müdürü ile yapılan görüşmeler sonrasında doğup büyüdüğüm köy olan Hatay ili İskenderun ilçesine bağlı Hacıahmetli Köyü’ne 2009 yılında açılışını yaptığımız Muazzez İsmail Çam İlköğretim Okulu’nu inşa ettik.

2012 yılında ise mevcut okulun ihtiyaca cevap verebilmesi için okula 1 kat daha 
yaparak 2012 tedrisat yılına yetiştirilmesini sağladık.

Bunun yanında daha önce bulunan iki katlı eski okula 150 bin lira ek yatırım yaparak yeni eğitim dönemine ortaokul olarak hizmet vermesine olanak sağladık.

Hüseyin Bey,görevimi sadece okul inşa ettirerek sonlandırmadım.

Okul öğrencilerinin her türlü ihtiyacını kendi ihtiyacım olarak bildim ve eksikliklerin tamamlanması için elimden ne geldiyse yaptım.

Her türlü araç,gereç,kitap,bilgisayar,tamirat vb. ne gibi bir ihtiyaçları olsa hala yakından ilgileniyorum. Oradaki öğrencilerin başarısı ile gururlanıyorum. Tüm aile birliği etkinliklerinde ,resmi bayramlarda  elimden geldiğince öğrenciler ile beraber olmaya çalışıyorum. Yeni neslin gözlerindeki parıltıyı görmek beni daha da güçlendiriyor.
 
Gençlere ilk tavsiyeniz ne olacak ?
 
Bu sorumuz için İsmail Çam “gençlerde sabır yok hemen zengin olmak istiyorlar” dedikten sonra şunları ifade etti. Başarı kolay gelen bir şey değildir.Başarıyı yakalayanların hayatında bir çok fırtınalar kopmuştur. Gençler kopan fırtınaları ve çekilen eziyetleri görmedikleri veya görmek istemedikleri için başarının tesadüfen geldiğini düşünüyorlar. Oysa hayatta tesadüf yoktur. Gençlerimiz kendi el emekleri dışında başkalarından medet ummasınlar. Samimi,içten ve inanarak çalışan herkes bir gün hedeflerine mutlaka ulaşır.
 
Okurlarımıza söylemek istediğiniz herhangi bir şey var mı ?
 
Gazetenin kurucusu olarak çok çalıştığınızın farkındayım. Bu başarılı çalışmalarınızı geçen sene 6 Şubatta yaptığınız 5.kuruluş yıldönümünüzde zaten kanıtladınız. 

Okurlarınızın ve izleyicilerinizin maddi ve manevi olarak gazetelerini ve haber portallarına sahip çıkmaları ile sizin ve ekibinizin daha güzel işler yapacağından şüphem yok. İstanbul Times markası da çok güzel ve gelecek vaad eden bir marka. Çalışmalarınızdan başarılar diler okurlarınıza saygılarımı sunarım.
 
Kaynak : İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner17

banner15

banner11