banner56

Bağcılar’da Bir İlk: Erişilebilirlilik Kalite Sertifikası

Bağcılar Belediyesi ile engellilere yönelik hizmet veren Türkiye BEYAZAY Derneği, Avrupa'da benzer alanda faaliyet gösteren EUKOBA (Avrupa Erişilebilirlik Yetki Merkezi) ile bir ortaklaşa “Erişilebilirlik Sertifika Projesi’ni” başlattı. Bağcılar Belediye Başkanlığı Engelliler Sarayı'nda 27 kursiyere eğitim verildi. Kurs aynı zamanda uygulamalı olarak yürütüldü. Bu bölümde öğrencilere kendilerini engelli gibi hissettiren özel kıyafetler giydirildi. Eğitimler sırasında öğrenciler özel kıyafetlerle kendilerini felçli, görme engelli, işitme engelli gibi hissederek mekanların engellilere uygunluğunu incelemiş oluyorlar.

Bağcılar’da  Bir İlk: Erişilebilirlilik Kalite Sertifikası

 Bağcılar Belediyesi'nin desteği ile Türkiye BEYAZAY Derneği ve EUKOBA ( Avrupa erişilebilirlik Yetki Merkezi ) arasında  yapılan ortak çalışma ile ülkemizde bir ilk daha gerçekleşti. Ortaklaşa başlatılan proje kapsamında ilk kez Erişilebilirlik Kalite Sertifikalandırma çalışması kapsamında görev alabilecek kişiler yetiştirilecek.

Projede ilk olarak Bağcılar Belediyesi Engelliler Sarayı'nda 27 kursiyere Avrupa'nın bir çok ülkesinde 2003'ten bu yana hizmet veren EUKOBA Genel Başkanı Patrick Dohmen tarafından konuyla ilgili eğitim verildi. Erişilebilirlik ile ilgili bilgi veren Dohmen, hastane, okul, iş merkezleri başta olmak üzere her türlü binayı incelediklerini ifade etti. Erişilebilirliğin aile, engelliler, çocuklar ve yaşlıları kapsadığını anlatan Dohmen, kalite sertifikasının hepsini bir çatıda topladığını ifade etti. Binaların erişilebilir olmasının kanunen gerekli olduğunun altını çizen Dohmen, EUROCERT kriterlerine göre incelenen binalar bu kanunların verdiği kriterleri yerine getirmiş oluyor. Bu cezalandırmayı da engelliyor ve kazaları önlüyor . İncelemeler sırasında binalardaki hatalar ile sorunların giderilmesi için çözümler de üretiliyor.'' dedi. Dohmen, Bağcılar Belediyesi ve Türkiye BEYAZAY Derneği’nin bu konuda öncü olmasının da önemine dikkat çekti. Kursun amacının kalite kontrol uzmanları yetiştirmek olduğunu da belirten Dohmen, "Kurs sonunda ilk olarak Belgelendirme Yetki Sertifikası alacak kursiyerlerimiz binaların erişilebilirliğini kontrol edip yapabilecekler"  dedi. 

 

“ÖZEL KIYAFETLERLE UYGULAMALI EĞİTİM”

 

Kurs aynı zamanda uygulamalı olarak da yürütülüyor. Bu bölümde de öğrencilere kendilerini engelli gibi hissettiren kıyafetler giydiriliyor. Eğitim sırasında kursiyerler özel kıyafetlerle binaların incelemesini yaparak erişilebilirliğini incelediler.  

 

 

“BAĞCILAR’I YAŞANABİLİR ŞEHİR HALİNE GETİRİYORUZ

 

Kentsel Dönüşüm Projesi’ni emin adımlarla devam ettirdiklerini belirten Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, engelliler, yaşlılar, çocuklar başta olmak üzere tüm ailelerin yaşamını kolaylaştıracak projeleri hizmete sunduklarını ifade etti. Bu amaçla önemli bir projeyi daha başlattıklarını kaydeden Çağırıcı, “Kadınlar için Kadın ve Aile Kültür Sanat Merkezi, engelliler için Engelliler Sarayı, çocuklar için Bilgi Evleri gibi önemli tesisleri hizmete sunduk. Bunun yanı sıra Nostalji Bahçeleri açıyoruz. Yeni park ve bahçeler kuruyoruz. Tesislerimizde engellilerin, çocukların, yaşlıların ve ailelerin rahatını da düşünüyoruz. Onların en iyi şekilde faydalanması için standartlara uygun olarak yapılması gereken ne varsa mutlaka yapıyoruz. Hizmete sunduğumuz tesislerimizin erişilebilir olması çok önemli. İnşallah bu proje ile bu konuda önemli faaliyetlerde bulunacağız. Herkesin yaşamını kolaylaştırmak istiyoruz.” 



“MEKANLAR ERİŞİLEBİLİR OLMALI”

 

Türkiye BEYAZAY Derneği Genel Başkanı Lokman Ayva da şehirde engellilerin yaşamını kolaylaştırıcı projelerinin önemine dikkat çekti. Engelli rampalarının standartlara uygun olması gerektiğini kaydeden Ayva, “Engelli rampaları engellilerin dış dünya ile bağlantısını sağlıyor. Bu sebeple standartlara uygun olması gerekiyor. Onların bir şekilde yaşamını kolaylaştırıyor. ” diye konuştu. Erişilebilirlik Sertifika çalışmalarını Almanya’dan gelen bir ekiple yürüttüklerini de kaydeden Ayva, hocalar tarafından verilen eğitim sonrasında kursiyerlerin bir mekanın veya merkezin engelliler için erişilebilir olup olmadığını belirlenen kriterlere göre değerlendireceklerini ve bu kapsamda yapabileceklerini belirterek, “Örneğin engelli rampaları ülkemizde müteahhitlerin bakış açısına göre değişiyor. Oysa Avrupa’da gelişmiş ülkelerin tamamında aynı standartta oluyor. Amacımız ülkemizde de aynı standardı sağlamak.”  şeklinde konuştu.

Güncelleme Tarihi: 31 Ağustos 2015, 11:26

Sarıyer Haber Gazetesi

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner17

banner15

banner11